YAYIN LİSTESİ (Bütün yazılarıma buradan erişebilirsiniz.)

11 Şubat 2020 Salı

HAKETTİĞİ DEĞERİ GÖREMEYEN WİNDOWS UYGULAMALARI

Herkese merhaba. Bugün sizlere elimizin hemen altında ve gözümüzün önünde olmasına rağmen kullanmadığımız veya kullansak bile birçok özelliğinin farkında olmadığımız iki, bilemediniz üç en fazla dört Windows uygulamasından bahsedeceğim. Hayatta da çoğu zaman öyle değil midir? Yanı başımızdakilerin kıymetini bilmeyiz. Ancak onları kaybedince değerlerini anlarız. Onun için mavi ekranı görmeden, Windows'unuz çökmeden bugün anlatacağım uygulamaları bir iki kere kullanın bari. Hazırsanız başlayabiliriz.

1. EKRAN ALINTISI ARACI (Snipping Tool)

Windows'un Vista sürümüyle görücüye çıkan bu aracımız maalesef sistemleri Windows 10'a terfi etmemize rağmen hala yaygın olarak kullanılmıyor.  Adından da anlaşılabileceği üzere bilgisayar ekranınızın tamamından ya da bir kısmından sözcükleri veya görüntüleri kopyalamak için anlık görüntü almanıza yarayan bu araç, herkesin bildiği klavyelerdeki emektar tuş Print Screen (PrtSc, PrtScn vb. klavyeye göre değişik kısaltmalar yapılıyor.) tuşunun gölgesinde kaldı ne yazık ki. Ayrıca insanların Windows XP işletim sistemini bırakmalarının zor olması (ben hala bırakamadım bu arada.) ve üst versiyonlara geçişini yavaşlatması Ekran Alınıtısı Aracı ile insanların tanışmasını geciktirdi.
Hazırlanan bir dökümana bir ekran görüntüsü almak istediğinde kullanıcılar çoğunlukla klavyelerinde bulunan Print Screen tuşuna basarak ekran görüntüsünün bir kopyasını alır ve yine emektar bir uygulama olan Paint uygulamasını açarak Yapıştır komutunu kullanarak ekran görüntüsünü Paint'e aktarır. Ardından seçim aracıyla ekran görüntüsünün istediği kısmını alır veya görüntüye şekiller ekleyip bir sürü düzenleme aracını kullanabilir. Yıllarca bu yöntemle ders notları, sınav soruları hazırlamış biri olarak Print Screen'e ve Paint'e huzurlarınızda teşekkürü bir borç biliyor onlar için sizlerden kocaman bir alkış istiyorum.👏👏👏
Ekran Alıntısı Aracı'nı kullanarak ise ekran görüntüsünü dört değişik şekilde alabilirsiniz. Bunlar;

Bir nesnenin etrafında serbest biçimli bir şekil çizmemizi sağlayan Serbest Biçimli Ekran Alıntısı,  imleci bir nesnenin etrafında sürükleyerek dikdörtgen oluşturan Dikdörtgen Biçimli Ekran Alıntısı, yakalamak istediğiniz pencereyi (iletişim kutusu gibi) seçen Pencere Ekran Alıntısı, ekranın tamamını yakalayan Tam Ekran Alıntısı'dır.
Adım 1. Ekran Alıntısı Aracı'nı açmak için, kavyeden Windows + S veya Windows + Q tuşuna basarak arama çubuğuna Ekran yazsanız Ekran Alıntısı Aracı çıkar muhtemelen oradan Aç komutunu çalıştırabilirsiniz. Sıklıkla bu programı kullanacaksanız Başlangıca sabitler veya benim gibi daha sık kullanıyorsanız  Görev Çubuğuna programın kısayolunu ekleyebilirsiniz.
Adım 2. Program penceresi açılınca öncelikle Mod kısmında hangi şekilde ekran alıntısı alınacağını seçip ardından Yeni komutunu çalıştırın. Ben burada Dikdörtgen Biçimli Ekran Alıntısı'nı seçtim.


Adım 3. Yakalamak istediğiniz alanı seçmek için farenizin sol tuşuna basılı tutarak ve sürükleyerek dikdörtgen bir alan oluşturun. Farenizin sol tuşundan parmağınızı kaldırdığınızda program aldığınız ekran alıntısı ile açılacaktır. Artık Dosya menüsünden Farklı Kaydet ile ekran görüntüsünü kaydedebilirsiniz. Hepsi bu kadar. 


2. ALINTI VE TASLAK
Ekranınızda bir alanın alıntısını yaptığınızda alıntıladığınız görüntü, panonuza eklenir ve bu görüntüyü başka bir uygulamada hemen yapıştırabilirsiniz. Bir ekran istemi Alıntı ve Taslak uygulamasını kullanarak açıklama eklemenize, kaydetmenize veya paylaşmanıza olanak tanır. Ekran Alıntısı Aracı ile kopyaladığınız ekran görüntülerini Alıntı ve Taslak uygulaması ile düzenleyebilirsiniz. 
Alıntı ve Taslak uygulamasını Windows logosu tuşu + Shift + S kısayolu ile açabilirsiniz veya klavyeden Windows + S veya Windows + Q tuşuna basarak arama çubuğuna Alıntı yazsanız Alıntı ve Taslak çıkar muhtemelen oradan komutunu çalıştırabilirsiniz.


Yeni komutunu çalıştırdığınızda ekran alıntısı yapabilirsiniz. Bunun için farenin sol tuşunu basılı tutun ve bir alan oluşturup farenin sol tuşunu bırakın.

Alıntı ve Taslak ile görüntüleri düzenlemek için Dosya Aç ögesini seçin veya Dosya Gezgini veya Fotoğraflar gibi uygulamalardan bir görüntüyü Alıntı ve Taslak penceresine sürükleyip bırakın. 
Alıntı ve Taslak uygulaması görüntülere açıklama eklemek için kalem ve vurgulayıcı gibi birkaç araç sunar. Seçmek için bir araca tıkladığınızda, rengini veya kalınlığını değiştirmek için tekrar tıklayabilirsiniz. 
Alıntı ve Taslak uygulaması açıklama eklenen görüntüyü bir dosyaya kaydetmenize, paylaşmanıza veya başka bir uygulamada açmanıza ya da bir kağıda veya pdf dosyasına yazdırmanıza olanak tanır.
Çok kolay bir uygulama olmasından dolayı Alıntı ve Taslak uygulaması ile yapacağınız bir kaç alıştırma ile keyif alacak ve tam öğrenme gerçekleşecektir. İyi incelemeler size.
3. OFFICE 2016 İLE EKRAN ALINTISI YAPMA
Adım 1. Word 2016 programını çalıştırın Ekle menüsünden Ekran Görüntüsü ve Ekran Kırpma komutunu çalıştırın
Adım 2. Seçim aracı ile ekran görüntüsünü almak istediğiniz alanı seçin. 
Adım 3. Farenin sol tuşundan elinizi bıraktığınızda seçtiğiniz alan Worde aktarılmıştır. Daha sonra biçim menüsünü kullanarak resim üzerinde işlemler yapabilirsiniz. Bu işlem de bu kadar.

4. HESAP MAKİNESİ
Hakettiği değeri görmeyen bir Windows uygulaması da Hesap Makinesi. Yahu ne olacak hesap makinesi değil mi diyeceksiniz belki ama Microsoft, Windows 10 ile birlikte hesap makinesini de geliştirdi. Bu yazıyı okuyup bir deneyin bence yeni özellikleri.
Windows 10'da birden fazla hesap makinesi açabilir ve Standart, Bilimsel, Programlayıcı, Tarih hesaplama ve Dönüştürücü modları arasında geçiş yapabilirsiniz.
Hesap makinesi uygulamasını açmanın bir çok yolu var. Hangisi kolayınıza gidiyor ise onu tercih edebilirsiniz. Ben genellikle çok kullandığım uygulamaların kısayolunu görev çubuğuna ekliyorum veya Başlangıç'a sabitliyorum. Tercih sizin.
Windows+R ardından Çalıştır penceresinde calc yazıp Tamam'a basmak da hesap makinesini çalıştırmanızı sağlayacaktır.


Temel matematik işlemleri için Standart Mod'u, gelişmiş hesaplamalar için Bilimsel modu, ikili kod için Programlayıcı modu, tarihlerle çalışmak için Tarih hesaplama modunu ve ölçü birimlerini dönüştürmek için de Dönüştürücü modunu kullanabilirsiniz. Modlar arasında geçiş yapmak için Gezintiyi Aç düğmesini seçmelisiniz.
İki tarih arasındaki farkı hesaplamak veya tarihe gün eklemek ya da tarihten gün çıkarmak için Tarih Hesaplama moduna geçin.
Dünyanın dört bir yanından 100'den fazla farklı para birimini birbirine dönüştürmek için Para Birimi dönüştürücüsüne geçebilirsiniz. Bu çevrimdışı da çalışır.
Hesap makinesi ile ayrıca Hacim, Uzunluk, Ağırlık ve Kütle, Sıcaklık ve Enerji birimleri arasında da dönüştürme işlemleri yapabilirsiniz.
Hesap Makinesi penceresini çalıştığınız diğer pencerelerin üzerinde tutmak için Standart modda Üstte Tut düğmesini seçin.
Bugünlük de bu kadar. İki dedim dört madde de bu yazıyı da bitirdim. Benim gibi konuşmayı seven ve konuşmaya başladı mı susmak bilmeyen biri için iyi sayılır. Umarım okurken sıkılmamışsınızdır. Ben yazarken sıkılmadım zevkle yazdım. Kendinize iyi bakın hoşçakalın.

2 yorum:

Bu Blogda Ara

Öne Çıkan

Instagram'dan Ücretsiz/Programsız Video İndirme

Herkese merhaba. Uzunca bir aradan sonra yeniden sizlerle birlikte olmak çok güzel. Sizler için güzel içerikler biriktiriyorum. Yoğun işleri...

Popüler

Etiketler

acad.cuix (1) Ad tanımlama (1) Adres Mektup Birleştirme (2) Airbnb (1) Alıntı ve taslak (1) Ali Nesin (1) analyze this (1) Anket hazırlama (1) Antivirüs yazılımlar (1) AnyDesk Kullanımı (1) Arduino Uno (1) Arduino Uygulamaları (Temel Seviye) Kursu Videoları (1) Aritmetik Ortalama Sembolü Nasıl Yazılır? (1) Articulate Quizmaker (1) Atari Brekaout (1) Attribute Changer (1) Autocad 2018'de Menüler kayboldu (1) AUTOCAD MENÜ KAYBOLDU ÇÖZÜMÜ (1) AVS Document Converter (1) AyDesk (1) Başarılı bir video konferans için tavsiyeler (1) Bilgisayarı ayarlanan süre sonunda açmak (1) Bilgisayarı ayarlanan süre sonunda kapatmak (1) Bilgisayarı zaman ayarlı yeniden başlatmak (1) Bilgisayarla ilgili komik sözler (1) bios pili (1) Bios şifresi kırma (2) bios-pw.org (1) Birim dönüştürücü (1) BlueStacks (1) Bu blogu ben niye açtım (1) Bütün Sayfayı Kaydetme (1) Büyük boyutlu Dosyaların Transferi (1) Büyük verilerin analizi (1) Cameyo (1) Cep Telefonunu Web Kamerası Olarak Kullanmak (1) Certifiy'em ile Katılım Belgesi Oluşturma (1) Certifiy'em ile Sertifika Oluşturma (1) Certify'em (1) Certify'em Kullanımı (1) ChemDraw Pro (1) ChemType (1) chess book study free (1) chess clock (1) chess gif (1) chess ocr (1) chess pgn master (1) chess.com (1) chess24 (1) chessify (1) Chrome Eklenti Yükleme (4) Chrome Kısayolları (1) Classroom Kullanımı (1) clnpwd (1) clnpwd.exe (1) cmos (1) CMOS De-Animator (1) Crossdown (1) CrossFire (1) Crossword Compiler (1) Crossword Construction Kit (1) Crossword Forge kullanımı (1) Crossword Maestro (1) Crossword Weaver (1) çocuklar için yapay zeka (1) Çok kullanışlı masaüstü yazılımlar (1) Denklem ekleme (2) Dijital Akıcılık (1) Dijital Dünya Vatandaşlığı (1) Dijital Göçmenler (1) Dijital Okuryazarlık (1) Dijital Vatandaş (1) Dijital Yerliler (1) Dino Runner (1) Dino Runner hileleri (1) diskpart (1) downloadly.ir (1) DroidCam Client kurulumu (1) DroidCam Kullanımı (1) Easyclass (1) EBA (3) EBA'DA HARİCİ CANLI DERS EKLEME (4) Edmodo (1) Ekran Alıntısı Aracı (1) Ekran Kaydedicisi (1) Ekranı aşağıya kaydırarak bilgisayarı kapatma (1) Elektrik ile ilgili komik sözler (1) elektrikçi son sözleri (1) Enigma Virtual Box (1) Excel (2) excel dosyasının SPSS'e aktarılması (1) Excel ipuçları (1) Excel'de veri toplama sayfası oluşturma (1) Eyvah Bios Şifremi Unuttum (2) Flash bellek erişimi açma (1) Flash bellek erişimi engelleme (2) Flash diske işletim sistemi kurmak (1) Flash diske Windows 10 kurmak (1) Flash Fill (1) follow chess (1) Formative ile Online sınav oluşturma (1) Formative Kullanımı (1) free online recorder (1) Free WiFi (1) God Mode (1) GoFormative (1) Google Classroom (2) Google Formlar (2) Google Gravity (1) Google İstatistikleri (1) Google Maps (1) Google Meet Kullanımı (1) Google Oyunlar (1) Google Space (1) Google Translate (1) Görev Zamanlayıcısını kullanmak (1) Güvenli internet kullanımı (1) Her işte bir hayır var mıdır? (1) Hesap makinesi (1) Hızlı Doldurma (1) Hızlı Görev Çubuğu (1) HP USB Disk Storage Format Tool (1) http://biosbug.com (1) Internet Download Manager (IDM) (1) ichess (1) İdil ÖZTÜRK (1) iSeePassword Recovery (1) Jam oluşturma (1) Jam Paylaşma (1) Jamboard (1) kaçak elektrik kullananların mazeretleri (1) Karakter Eşlem (2) Kayıt Defteri Düzenleyicisini Kullanmak (1) Kaynaklar Görünmüyor Sorunu (1) Keep (1) kimlik avı dolandırıcılığına karşı dikkat (1) kimya formülleri nasıl yazılır (1) Kiremithane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (1) kişisel verilerin korunması (1) Klest-crossword (1) KVKK’nun 5. 6. ve 9. Maddeleri (1) lichess (1) lisanslı yazılım kullanımı (1) Marmara Üniversitesi (1) Matrix Kayan Kodlar Yapma (1) mBlock (1) MEmu (1) MERLOT (1) Mobil Uygulamalar (2) molekül yapısı çizmek (1) Moodle (1) moovit (2) Mürekkep Denklem (2) Mürekkepten Matematiğe Dönüştür (1) Müstakbel matematikçiye öğütler (1) NIMBUS SCREENSHOT (1) Nitro Pdf İle Dosya Boyutunu Küçültme (1) Not Defteri ile Günlük Oluşturma (1) Not Defteri Üstbilgi Altbilgi Düzenleme (1) NTFS (1) OBS Kontroller (1) OBS Studio (1) OBS Studio Siyah Ekran Sorunu Çözümü (1) Odtü Oyun Portalı (1) Office ipuçları (2) Opera GX (1) Opera GX Free VPN Ayarı (1) Opera GX Kenar Çubuğu Ayarı (1) Opera GX Reklam Engelleme Ayarı (1) Pacman (1) Pc CMOS Cleaner (1) Pdf Dosya Boyutu Küçültme (1) pdfdrive (1) PHET (1) PhotoScape (1) Photoshop ile Transparan (Şeffaf) Logolar Oluşturma (1) PLC (1) Portable Program Yapma (1) portableapps.com (1) PowerPoint İpuçları (1) Puzzle Workshop (1) qbittorent (1) quiz-maker.com (1) R-Studio (1) rahim-soft (1) Raw Formatına Dönüşmüş Diski Biçimlendirme (1) Raw Formatına Dönüşmüş Diskten Verileri Kurtarma (1) RD Client (1) Reg Converter (1) Remote Desktop Softwares (1) Resim arka plan kaldırma (1) S7 1200 Kurs (1) Sanal Masaüstü (1) Sanal Sınıf (2) Sanal Sınıf Uygulamaları (1) Saydam Logolar (1) scid on the go (1) Screen Recorder (1) SCREEN VIDEO RECORDER (1) Seyahatlerinizde kullanacağınız en iyi 8 mobil uygulama (1) ShowSecondsInSystemClock (1) SIEMENS S7 1200 PLC (1) SIEMENS S7 1200 TÜRKÇE KULLANIM KILAVUZU (1) Siemens S7 1200 (1) Simge Ekleme (1) Simülasyon (1) Sistem saatinde saniye de görünsün (1) SİTENİZE VEYA BLOG SAYFANIZA YOUTUBE VİDEOSU YERLEŞTİRME (1) Sitenize veya Bloğunuza PDF Dosyası Ekleme (1) Sleep Timer Ultimate (1) smallpdf (3) Snack (1) Solitaire (1) Spinner (1) SPSS (1) SWF File Player (1) Sympathy Crossword Construction (1) Şifre Kırma (1) şifre yönetimi (1) Tam denetim (1) test hazırlama (1) TIA Portal (1) Tic Tac Toe (1) Tinkercad (1) To do (1) Trip Advisor (1) USB belleğe windows kurmak (1) USB yazmaya karşı koruma hatası (1) Uzak Masaüstü Yazılımları (1) Uzaktan Eğitim (2) Uzaktan Eğitim Aracı (2) Ücretsiz Dosya Transferi (1) veri doğrulama (1) Veri Kurtarma (1) Verilerin işlenmesi (1) Video Konferans Platformlarında Kişisel Veri Güvenliğine Dikkat (1) virüslere karşı korunma (3) We Transfer Kullanımı (1) Webinar (1) WHATSAPP'TAN KENDİNE MESAJ ATMA (1) Windows 10 için ipuçları (1) Windows kısayolları (2) Windows logo tuşu (1) Windows Oturum Açma Şifresi (1) Windows Şifremi Unuttum (1) Windows To Go (1) WinToUSB (1) Word ipuçları (2) Wordde chemdraw (1) Wordde ekran alıntısı yapma (1) Wordpress ve blogger'daki bloğunuza Pdf uzantılı dosyayı gömme (1) XE Currency (1) yazmaya karşı koruma ekleme (2) yazmaya karşı korumalı (1) yazmaya karşı korumayı kaldırma (1) Yerleştirilmiş Videoyu Otomatik Olarak Oynatma (1) Yerleştirme Özelliğini Devre Dışı Bırakma (1) Youtube ile Canlı Yayın Yapma (1) Youtube Kanalı nasıl Oluşturulur? (1) Youtube Kısayolları (1) Yönetim Bilişim Sistemleri (1) ZD Soft Screen Recorder (1) Zerg Rush (1) ZOOM PROGRAMINDA İLERİ TARİHLİ DERS TANIMLAMA (2) ZOOM PROGRAMININ KURULUMU (1) ZOOM YİNELEMELİ TOPLANTI (1)