Hazırladığınız form sayfasına yalnızca belirlediğiniz kişilerin ya da belirlediğiniz şifreye sahip kişilerin veri girişi yapmasını ister misiniz? Cevabınız evetse ve konu ilginizi çektiyse, ayrıca daha fazlasını da görmek için hadi başlayalım.
FORM İÇİN KURAL BELİRLEME
Formunuzda bazı sorular için kullanıcıların uyması gereken kurallar oluşturabilirsiniz. Bunun için soru tipi olarak Kısa Yanıt, Paragraf veya Onay Kutuları'ndan birini seçmeli ve Yanıt Doğrulama seçeneklerine göz atarak işinize yarayan özellikleri belirlemelisiniz.
Problem Durum 1: Hazırladığınız formu yalnızca şifre bilgisine sahip olan, TC Kimlik Numaraları belirlenen ve öğrenci numaraları tutan öğrenciler doldurabilsin. ( Şifre hariç böyle bir işlemi okullarda Seçmeli Ders Seçimi için seçili sınıflarda kayıtlı öğrencilerin doldurmalarını sağlamakta kullanabilirsiniz.)
ÇÖZÜM ADIMLARI:
A. ŞİFRELİ SORU OLUŞTURMA
Adım 1. Google Formlarda bir form açınız.
Adım 3. Soru kısmına "Lütfen Şifreyi Giriniz" ya da başka bir şey yazınız.
Adım 4. Sağ alt köşede bu soruyu Gerekli olarak işaretleyiniz.
Adım 5. Üst üste üç noktalı Diğer butonuna tıklayarak Yanıt doğrulamasını seçiniz.
Adım 6. Bu adımda kural belirlemesine karar vermelisiniz. Şifreyi sayısal bir değer olarak belirleyeceğimiz için ben Sayı, Metin, Uzunluk ,Normal ifade türleri arasından Sayı'yı seçtim. Kıyaslama kısmında ise Eşittir seçilir. Yandaki metin kutusuna ise istediğiniz bir şifreyi giriniz. Ben zor bir şifre olsun diye 123456 belirledim. Son metin kutusuna ise yanlış şifre girildiğinde görülecek hata mesajını girebilirsiniz.
B. TC KİMLİK NO DOĞRULAMA SORUSU OLUŞTURMA
Adım 1. Soru ekle butonuna tıklayarak yeni bir soru ekleyiniz.
Adım 4. Kalıp kısmına bütün TC Kimlik Numaralarını aralarında | (bu işaret bit düzeyinde veya operatörü anlamına gelir ve benim klavyemde Alt Gr + < (küçüktür) işareti ile yapılıyor. Sizinkinde farklı olabilir.) işareti ile ayrılmış bir şekilde giriniz.
Şimdi asıl soru şu yüzlerce öğrencinin TC Kimlik No'su ya da okul numarasını tek tek elimizle mi gireceğiz. Tabi ki hayır. Bunun için;
EXCEL'de METİNBİRLEŞTİR İŞLEVİNİ KULLANMA
Office 2016 ile gelen bu işlev Birleştir komutundan daha işlevsel bir komut. Eğer elinizde Offfice 2016 ve üzeri bir sürüm yok ise bu işlemi Google E-Tablolar ile de nasıl yapılabileceğinizi ilerleyen kısımlarda görebilirsiniz.
Adım 4.1. İşlev ekle butonuna basarak açılan İşlev Ekle penceresinde Metin Kategorisinden METİNBİRLEŞTİR işlevini seçip Tamam butonuna basınız.
Adım 4.3. Veya operatörü ile ayrılan TC Kimlik Numaralarının bulunduğu C1 hücresini seçip kopyalayarak Google Formlarda Kalıp kısmına yapıştırınız.
GOOGLE E-TABLOLAR'da TEXTJOIN İŞLEVİNİ KULLANMA
Öncelikle Google E-Tablolar ile boş bir tablo oluşturunuz.
Adım 4.2. Formülü yazmak için bir hücre seçerek =TEXTJOIN("|";1;A2:A10) ifadelerini kendi veri aralığınıza göre yazınız ve Enter'a basınız.
Adım 4.3. Veya operatörü ile ayrılan TC Kimlik Numaralarının bulunduğu B1 hücresini seçip kopyalayarak Google Formlarda Kalıp kısmına yapıştırınız.
- Öğrenci numaralarını da aynı yöntemle Kısa Yanıt tipinde soru oluşturup Normal ifade seçilip İçerir işaretlendikten sonra Kalıp kısmına öğrenci numaraları aralarında | veya operatörü olacak şekilde girilerek Formunuza Şifre, TC Kimlik No ve Öğrenci Numarası doğrulama işlemlerinden sonra veri girişine izin vermiş olursunuz.
C. GOOGLE FORMLARDA BÖLÜM EKLEME
Şifre sorusu ve TC Kimlik No bilgilerini doğru olarak giren kullanıcıların diğer bölümlere geçebilmesi için;
Adım 1. Bölüm Ekle butonuna tıklayınız.
Adım 2. Yeni oluşan Bölüme isim veriniz ve bu bölümde soru oluşturmak için Soru Ekle butonuna basınız.
D. GOOGLE FORMLARDA ONAY KUTULARINI KULLANMA
Bu problem durum için gerekli değil ancak eğer katılımcıların anketinize katılmasını bir onay kutusunu işaretleyerek devam etmelerini sağlamak istiyorsanız;
Adım 1. Soru tipi kısmında Onay Kutuları'nı seçiniz.
Adım 2. Soru kısmına onaylama metnini girebilirsiniz.
Adım 3. Yanıt Doğrulama'yı seçerek Tam olarak şu kadar seçenek belirleyini seçip sayı kısmına 1 yazınız.
Adım 4. Soruyu Gerekli olarak ayarlamayı unutmayınız.
Onay kutularını kullanıcıların seçenekler arasından belirlediğiniz ölçülere göre seçim yapmasını sağlamak için de kullanabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder