Herkese merhaba. Bir önceki yazımda Excel’de sayfa koruma şifresi nasıl kaldırılır ondan bahsetmiştim. Bugün ise bir başka ofis uygulaması olan Word’de oluşturulmuş olan sayfa koruma şifresinin bilinmediğinde ya da unutulduğunda nasıl pasif hale getirileceğini anlatacağım. Bu işlemin, Excel’de yapılan işlem ile benzerlik göstermesine karşın daha kolay olduğunu söyleyebilirim. Hadi başlayalım o zaman.
Word’de Sayfa Koruması Nasıl Yapılır?
Bilmeyenler için öncelikle Word’de sayfa korumasının nasıl yapıldığını anlatmak istiyorum. Eğer bu işlemi biliyorsanız bu kısımları okumadan diğer bölüme geçebilirsiniz.
Adım 1. Gözden Geçir sekmesinde Koru butonuna oradan da Düzenlemeyi kısıtla’ya basınız.
Adım 2. Sağ tarafta açılan Düzenlemeyi Kısıtla bölmesinde Düzenleme kısıtlamalarını belirledikten sonra Evet korumayı başlat butonuna tıklayınız. Açılan Koruma Zorlamayı Başlat penceresinde koruma parolası belirlendikten sonra Tamam butonuna basarak koruma işlemini gerçekleştirmiş olursunuz.
Word’de Unutulan Sayfa Koruması Nasıl Kaldırılır?
Bu işleme geçmeden önce dosya uzantılarının görünür yapılmasını sağlamak işimizi kolaylaştıracaktır. Bunun için aşağıdaki işlemi yapınız.
* Herhangi bir klasörü çift tıklayarak açınız ve Görünüm sekmesini seçiniz.
* Sağ tarafta bulunan Dosya adı uzantıları seçeneğini aktif ediniz. Böylelikle dosyaların uzantılarını da adlarıyla birlikte görebileceksiniz.
Adım 1. Sayfa koruması olan dosyanızı Word ile açtıktan sonra Farklı Kaydet işlemi ile Word XML Belgesi (.xml) türünü seçtikten sonra Kaydet butonuna basınız.
Adım 2. Farklı kaydet işlemi ile .xml uzantısı ile kaydettiğiniz dosyanın üzerinde sağ tuş yaparak Birlikte aç’ın üzerin geliniz ve açılan menüden WordPad’i seçiniz. (Siz isterseniz xml dosyasında düzenleme yapabileceğiniz farklı bir editör de seçebilirsiniz.)
Adım 3. WordPad ile açtığınız .xml dosyası içerisinde Bul aracını kullanarak protection kelimesini aratın.
Adım 4. <w:documentProtection ile başlayan ve /> işareti ile biten aşağıdaki görselde de görülebilen alanı seçip klavyeden delete tuşuna basarak siliniz.
Adım 5. Sayfa korumasına ait alanı sildikten sonra, yapılan değişikliği kaydet butonuna basarak kaydedip, WordPad’i kapatınız.
Adım 6. XML dosya üzerinde sağ tuş yaparak Birlikte aç’ı seçiniz ve dosyayı bu sefer word programı ile açınız.
Adım 7. Farklı Kaydet işlemi uygulayarak xml dosya türünü Word Belgesi (*.docx) uzantısı ile değiştirdikten sonra Kaydet butonuna basınız.
Adım 8. Artık sayfa korumasının kaldırıldığını ve düzenleme yapabildiğinizi görebilirsiniz.
Bugünlük de bu kadar. Kendinize iyi bakın hoşçakalın.
Güzel yöntem işe yarıyor. Teşekkürler.
YanıtlaSilGüzel yorumunuz için teşekkürler.
Sil