YAYIN LİSTESİ (Bütün yazılarıma buradan erişebilirsiniz.)

10 Ocak 2022 Pazartesi

SANAL DİSK OLUŞTURMA VE ŞİFRELEME (Programsız)


Herkese merhaba. Bilgisayarınızda sanal diskler oluşturmanın farklı nedenleri olabilir. Kişisel verilerin güvenliğini sağlamanın gerekli olduğu çağımızda sanal disk oluşturmak ve bu diski şifrelemek kullanıcılar için önemli güvenlik avantajları sunabilir. Bir önceki yazımda USB belleklerinizi nasıl şifreleyeceğinizi anlatmıştım. Ancak  bilgisayarınızda da güvenli ve şifre ile korunan bir alan oluşturarak önemli verilerinizi saklamak isteyebilirsiniz. Programsız sadece Windows işletim sisteminin sunduğu araçlarla sanal disk oluşturmak ve oluşturulan sanal diski şifrelemenin nasıl yapıldığını bulacağınız yazımıza hazırsanız başlayalım. Başlamadan önce Sizden isteğim bu bilgileri olabildiğince fazla kişiye ulaştırmanız. Belki sizin için önemli olmasa da bu sayfada yer alan bilgiler bilişim teknolojileri ile ilgilenen tanıdıklarınızın oldukça işine yarayacaktır. Şimdiden teşekkürler.

A. SANAL DİSK OLUŞTURMA

Adım 1. Bilgisayar Yönetimi penceresini açmak için Görev çubuğunda arama butonuna tıklayarak Bilgisayar Yönetimi yazınız ve çıkan sonuç penceresinde Yönetici olarak çalıştıra tıklayınız.

bilgisayar yönetimi

yada

Masaüstünde Bu bilgisayar simgesi üzerinizde sağ tuş yaparak açılan menüden Yönet komutunu çalıştırınız.

disk yönetimi

Adım 2. Açılan Bilgisayar Yönetimi penceresinde sol kısımda Depolama altında yer alan Disk Yönetimini seçiniz. Sağ tarafta Eylemler penceresinde Disk Yönetimi üzerine gelerek açılan menüden SSD Oluştur komutunu çalıştırınız.

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (2)

 

Adım 3. Açılan Sanal Sabit Disk Oluştur ve Ekle penceresinde Gözat butonuna tıklayarak Sanal sabit diski oluşturma istediğiniz konumu belirleyin.

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (3)

Adım 4. Gözat butonuna basıldıktan sonra açılan pencerede sanal diski oluşturma istediğiniz konumu belirleyerek sanal disk dosyanıza isim veriniz ve Kaydet butonuna tıklayınız.

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (4)

Adım 5.Kaydet butonuna basıldıktan sonra gelinen bir önceki pencerede Sanal Disk boyutunuzu belirleyiniz. Sanal sabit disk türünü belirlediğiniz boyuta göre seçiniz.  2 Gigabyte kadar VHD, 2 Gigabyte üzerindeki sanal diskler için VHDX biçimini seçiniz. Sanal Sabit disk türü olarak da Sabit boyutu seçerek Tamam butonuna tıklayınız. Tamam butonuna basıldıktan sonra belirlediğiniz disk boyutuna göre belli bir süre geçtikten sonra Sanal diskiniz oluşacaktır.

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (5)

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (6)

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (7)

Adım 6. Oluşturulan sanal diskinizi Disk 1 ismi ile görebilirisiniz. Sanal diskini üzerinde işlem yapabilmek için öncelikle diski başlatmanız ve birim etiketi vererek tanımlamanız gerekmektedir. Öncelikle Disk 1 üzerinde sağ tuş yaparak açılan menüden Diski Başlat komutunu çalıştırınız.

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (8)

Adım 7. Açılan Diski Başlat penceresinde Disk 1’i seçiniz ve Tamam butonuna basınız. Kısa bir sürede diskiniz tanınır olacaktır.

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (9)

 

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (10)

 

Adım 8. Başlatılan disk üzerinde sağ tuş yaparak açılan menüden Yeni Basit Birim komutunu çalıştırınız.

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (11)

Adım 9. Açılan Yeni Basit Birim Sihirbazı penceresinde İleri butonuna basınız.

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (12)

Adım 10. Açılan pencerede belirtilen en çok ve en az boyutlar arasından bir birim boyutu belirtiniz ve İleri butonuna basınız.

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (13)

Adım 11. Açılan pencerede oluşturulan yeni birime sürücü etiketi atayınız. Otomatik olarak gelen harfi seçip İleri butonuna basınız.

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (14)

Adım 12. Bu aşamada yeni oluşturulan birime etiket ismi yazıp, Hızlı biçimlendirin seçili olmasını sağladıktan sonra İleri butonuna basarak Biçimlendirme işlemini başlatın.

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (15)

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (16)

Adım 13. Kısa bir sürede “Yeni Basit Birim Sihirbazını başarıyla tamamladınız” mesajını gösterir pencere geldikten sonra Son butonuna basınız.

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (17)

Adım 14. Oluşturduğunuz sanal diskinizi Bilgisayar Yönetimi penceresinde ve Bu bilgisayar penceresinde görebilirsiniz.

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (18)

Oluşturduğunuz yeni disk üzerine çift tıklayarak giriş yapabilir ve dosyalar oluşturabilir ya da kopyalayabilirsiniz.

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (19)

 

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (20)

 

B. BITLOCKER ile SANAL DİSKİ ŞİFRELEME

Bir önceki yazımda USB belleklerin Bitlocker ile nasıl şifreleneceğini anlatmıştım. Burada da benzer işlemler ile yeni oluşturulan diskimizi şifreleyeceğiz. Diski boşken şifrelemek işlemi hızlandıracağı için bu aşamada şifrelemeye geçelim.

Adım 1. Bu bilgisayar penceresinde oluşturulan disk üzerinde sağ tuş yaparak açılan menüden Bitlocker’ı Aç komutunu çalıştırınız.

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (21)

Adım 2. Açılan Bitlocker Sürücü Şifrelemesi penceresinde “Sürücünün kilidini açmak için bir parola kullan” seçeneğini aktifleştirerek parolanızı oluşturunuz ve İleri butonuna basınız.

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (23)

Adım 3. Parolanızı unutmanız durumunda sürücünüze erişebilmek için oluşturacağınız Kurtarma Anahtarınızı nasıl yedeklemek istediğinizi bu adımda belirleyiniz. Ben Dosyaya kaydet seçeneğini seçtim. Daha sonra bu dosyayı farklı bir yerde saklayabilirsiniz.

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (24)

Adım 4. Açılan pencerede Kurtarma Anahtarının saklanacağı metin dosyasına isim verip konumu seçtikten sonra Kaydet butonuna tıklayınız.

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (25)

Adım 5. İleri butonuna basınız ve açılacak olan Kullanılacak şifreleme modu tercih penceresinde Yeni şifreleme modunu seçiniz ve İleri butonuna basınız.

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (26)

 

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (27)

Adım 6. Açılan pencerede Şifrelemeyi başlat butonuna tıklayınız.

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (28)

Adım 7. Seçtiğiniz dosya boyutuna göre şifreleme işleminin süresi değişebilir. Ancak içerisi boş olduğu için diskin şifrelemesi çok uzun sürmeyecektir. Şifrelenmiş haliyle diskinizi Bu bilgisayar penceresinde görebilirsiniz. Sürücü üzerine çift tıklayarak içerisine girebilir ve dosyalarınız görebilir, kopyala yapıştır işlemlerini yapabilirsiniz.

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (29)

 

 

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (30)

 

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (31)

C. SANAL DİSKİ BU BİLGİSAYARDAN KALDIRMA

Oluşturduğunuz sanal diskin sürekli Bu bilgisayar penceresi altında görünmesi çok mantıklı olmaz. Çünkü özel belgeleriniz erişime açık olacaktır. Siz istediğiniz zaman bu diski görünür kılabilirsiniz. Bunun için aşağıdaki adımları izleyiniz.

Adım 1. Bu bilgisayar penceresinde diskinizin üzerine gelerek sağ tuş yapınız ve açılan menüden Çıkar komutunu çalıştırınız.

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (32)

 

Çıkar işlemi uygulandıktan sonra Bu bilgisayar penceresi altında diskiniz görülmeyecektir.

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (33)

 

Ancak korkmayın A bölümü Adım 5’de oluşturduğunuz VHD uzantılı dosyanız kaydettiğiniz yerde hala durmakta. 

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (34)

D. SANAL DİSKİ EKLEME

Şimdi de çıkardığınız yani Bu bilgisayarda görünmeyen Sanal Diskinizi yeniden görünür ve sizin tarafınızdan erişilebilir yapalım.

Adım 1. A bölümü Adım 1’de açıklandığı şekliyle Bilgisayar Yönetimi penceresini açınız ve Depolama altında yer alan Disk Yönetimini seçiniz. Eylemler bölümünde Disk Yönetimine tıklayarak açılan menüden SSD Ekle komutunu çalıştırınız.

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (36)

 

Adım 2. Açılan Sanal Sabit Disk Ekle penceresinde Gözat butonuna tıklayınız.

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (37)

Adım 3. Açılan Gözat penceresinde vhd yada vhdx uzantısı ile kaydettiğiniz sanal disk dosyanızın bulunduğu klasöre giderek dosyayı seçip butonuna basınız.

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (38)

Adım 4. Sanal disk dosya konumunu belirtikten sonra Tamam butonuna basınız.

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (39)

Adım 5. Sanal diskiniz hem Bilgisayar Yönetim penceresinde hem de Bu bilgisayar penceresi altında görünür olacaktır.

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (40)

 

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (41)

 

Adım 6. Sanal diskinize çift tıklayarak girmeye çalıştığınızda giriş yapabilmeniz için Bitlocker ile belirlediğiniz şifrenizi girerek Kilidi aç butonuna basıp diskinize erişebilirsiniz.

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (42)

 

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (43)

 

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (44)

 

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (45)

 

Bugünlük de bu kadar. Kendinize iyi bakın hoşçakalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Blogda Ara

Öne Çıkan

Instagram'dan Ücretsiz/Programsız Video İndirme

Herkese merhaba. Uzunca bir aradan sonra yeniden sizlerle birlikte olmak çok güzel. Sizler için güzel içerikler biriktiriyorum. Yoğun işleri...

Popüler

Etiketler

acad.cuix (1) Ad tanımlama (1) Adres Mektup Birleştirme (2) Airbnb (1) Alıntı ve taslak (1) Ali Nesin (1) analyze this (1) Anket hazırlama (1) Antivirüs yazılımlar (1) AnyDesk Kullanımı (1) Arduino Uno (1) Arduino Uygulamaları (Temel Seviye) Kursu Videoları (1) Aritmetik Ortalama Sembolü Nasıl Yazılır? (1) Articulate Quizmaker (1) Atari Brekaout (1) Attribute Changer (1) Autocad 2018'de Menüler kayboldu (1) AUTOCAD MENÜ KAYBOLDU ÇÖZÜMÜ (1) AVS Document Converter (1) AyDesk (1) Başarılı bir video konferans için tavsiyeler (1) Bilgisayarı ayarlanan süre sonunda açmak (1) Bilgisayarı ayarlanan süre sonunda kapatmak (1) Bilgisayarı zaman ayarlı yeniden başlatmak (1) Bilgisayarla ilgili komik sözler (1) bios pili (1) Bios şifresi kırma (2) bios-pw.org (1) Birim dönüştürücü (1) BlueStacks (1) Bu blogu ben niye açtım (1) Bütün Sayfayı Kaydetme (1) Büyük boyutlu Dosyaların Transferi (1) Büyük verilerin analizi (1) Cameyo (1) Cep Telefonunu Web Kamerası Olarak Kullanmak (1) Certifiy'em ile Katılım Belgesi Oluşturma (1) Certifiy'em ile Sertifika Oluşturma (1) Certify'em (1) Certify'em Kullanımı (1) ChemDraw Pro (1) ChemType (1) chess book study free (1) chess clock (1) chess gif (1) chess ocr (1) chess pgn master (1) chess.com (1) chess24 (1) chessify (1) Chrome Eklenti Yükleme (4) Chrome Kısayolları (1) Classroom Kullanımı (1) clnpwd (1) clnpwd.exe (1) cmos (1) CMOS De-Animator (1) Crossdown (1) CrossFire (1) Crossword Compiler (1) Crossword Construction Kit (1) Crossword Forge kullanımı (1) Crossword Maestro (1) Crossword Weaver (1) çocuklar için yapay zeka (1) Çok kullanışlı masaüstü yazılımlar (1) Denklem ekleme (2) Dijital Akıcılık (1) Dijital Dünya Vatandaşlığı (1) Dijital Göçmenler (1) Dijital Okuryazarlık (1) Dijital Vatandaş (1) Dijital Yerliler (1) Dino Runner (1) Dino Runner hileleri (1) diskpart (1) downloadly.ir (1) DroidCam Client kurulumu (1) DroidCam Kullanımı (1) Easyclass (1) EBA (3) EBA'DA HARİCİ CANLI DERS EKLEME (4) Edmodo (1) Ekran Alıntısı Aracı (1) Ekran Kaydedicisi (1) Ekranı aşağıya kaydırarak bilgisayarı kapatma (1) Elektrik ile ilgili komik sözler (1) elektrikçi son sözleri (1) Enigma Virtual Box (1) Excel (2) excel dosyasının SPSS'e aktarılması (1) Excel ipuçları (1) Excel'de veri toplama sayfası oluşturma (1) Eyvah Bios Şifremi Unuttum (2) Flash bellek erişimi açma (1) Flash bellek erişimi engelleme (2) Flash diske işletim sistemi kurmak (1) Flash diske Windows 10 kurmak (1) Flash Fill (1) follow chess (1) Formative ile Online sınav oluşturma (1) Formative Kullanımı (1) free online recorder (1) Free WiFi (1) God Mode (1) GoFormative (1) Google Classroom (2) Google Formlar (2) Google Gravity (1) Google İstatistikleri (1) Google Maps (1) Google Meet Kullanımı (1) Google Oyunlar (1) Google Space (1) Google Translate (1) Görev Zamanlayıcısını kullanmak (1) Güvenli internet kullanımı (1) Her işte bir hayır var mıdır? (1) Hesap makinesi (1) Hızlı Doldurma (1) Hızlı Görev Çubuğu (1) HP USB Disk Storage Format Tool (1) http://biosbug.com (1) Internet Download Manager (IDM) (1) ichess (1) İdil ÖZTÜRK (1) iSeePassword Recovery (1) Jam oluşturma (1) Jam Paylaşma (1) Jamboard (1) kaçak elektrik kullananların mazeretleri (1) Karakter Eşlem (2) Kayıt Defteri Düzenleyicisini Kullanmak (1) Kaynaklar Görünmüyor Sorunu (1) Keep (1) kimlik avı dolandırıcılığına karşı dikkat (1) kimya formülleri nasıl yazılır (1) Kiremithane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (1) kişisel verilerin korunması (1) Klest-crossword (1) KVKK’nun 5. 6. ve 9. Maddeleri (1) lichess (1) lisanslı yazılım kullanımı (1) Marmara Üniversitesi (1) Matrix Kayan Kodlar Yapma (1) mBlock (1) MEmu (1) MERLOT (1) Mobil Uygulamalar (2) molekül yapısı çizmek (1) Moodle (1) moovit (2) Mürekkep Denklem (2) Mürekkepten Matematiğe Dönüştür (1) Müstakbel matematikçiye öğütler (1) NIMBUS SCREENSHOT (1) Nitro Pdf İle Dosya Boyutunu Küçültme (1) Not Defteri ile Günlük Oluşturma (1) Not Defteri Üstbilgi Altbilgi Düzenleme (1) NTFS (1) OBS Kontroller (1) OBS Studio (1) OBS Studio Siyah Ekran Sorunu Çözümü (1) Odtü Oyun Portalı (1) Office ipuçları (2) Opera GX (1) Opera GX Free VPN Ayarı (1) Opera GX Kenar Çubuğu Ayarı (1) Opera GX Reklam Engelleme Ayarı (1) Pacman (1) Pc CMOS Cleaner (1) Pdf Dosya Boyutu Küçültme (1) pdfdrive (1) PHET (1) PhotoScape (1) Photoshop ile Transparan (Şeffaf) Logolar Oluşturma (1) PLC (1) Portable Program Yapma (1) portableapps.com (1) PowerPoint İpuçları (1) Puzzle Workshop (1) qbittorent (1) quiz-maker.com (1) R-Studio (1) rahim-soft (1) Raw Formatına Dönüşmüş Diski Biçimlendirme (1) Raw Formatına Dönüşmüş Diskten Verileri Kurtarma (1) RD Client (1) Reg Converter (1) Remote Desktop Softwares (1) Resim arka plan kaldırma (1) S7 1200 Kurs (1) Sanal Masaüstü (1) Sanal Sınıf (2) Sanal Sınıf Uygulamaları (1) Saydam Logolar (1) scid on the go (1) Screen Recorder (1) SCREEN VIDEO RECORDER (1) Seyahatlerinizde kullanacağınız en iyi 8 mobil uygulama (1) ShowSecondsInSystemClock (1) SIEMENS S7 1200 PLC (1) SIEMENS S7 1200 TÜRKÇE KULLANIM KILAVUZU (1) Siemens S7 1200 (1) Simge Ekleme (1) Simülasyon (1) Sistem saatinde saniye de görünsün (1) SİTENİZE VEYA BLOG SAYFANIZA YOUTUBE VİDEOSU YERLEŞTİRME (1) Sitenize veya Bloğunuza PDF Dosyası Ekleme (1) Sleep Timer Ultimate (1) smallpdf (3) Snack (1) Solitaire (1) Spinner (1) SPSS (1) SWF File Player (1) Sympathy Crossword Construction (1) Şifre Kırma (1) şifre yönetimi (1) Tam denetim (1) test hazırlama (1) TIA Portal (1) Tic Tac Toe (1) Tinkercad (1) To do (1) Trip Advisor (1) USB belleğe windows kurmak (1) USB yazmaya karşı koruma hatası (1) Uzak Masaüstü Yazılımları (1) Uzaktan Eğitim (2) Uzaktan Eğitim Aracı (2) Ücretsiz Dosya Transferi (1) veri doğrulama (1) Veri Kurtarma (1) Verilerin işlenmesi (1) Video Konferans Platformlarında Kişisel Veri Güvenliğine Dikkat (1) virüslere karşı korunma (3) We Transfer Kullanımı (1) Webinar (1) WHATSAPP'TAN KENDİNE MESAJ ATMA (1) Windows 10 için ipuçları (1) Windows kısayolları (2) Windows logo tuşu (1) Windows Oturum Açma Şifresi (1) Windows Şifremi Unuttum (1) Windows To Go (1) WinToUSB (1) Word ipuçları (2) Wordde chemdraw (1) Wordde ekran alıntısı yapma (1) Wordpress ve blogger'daki bloğunuza Pdf uzantılı dosyayı gömme (1) XE Currency (1) yazmaya karşı koruma ekleme (2) yazmaya karşı korumalı (1) yazmaya karşı korumayı kaldırma (1) Yerleştirilmiş Videoyu Otomatik Olarak Oynatma (1) Yerleştirme Özelliğini Devre Dışı Bırakma (1) Youtube ile Canlı Yayın Yapma (1) Youtube Kanalı nasıl Oluşturulur? (1) Youtube Kısayolları (1) Yönetim Bilişim Sistemleri (1) ZD Soft Screen Recorder (1) Zerg Rush (1) ZOOM PROGRAMINDA İLERİ TARİHLİ DERS TANIMLAMA (2) ZOOM PROGRAMININ KURULUMU (1) ZOOM YİNELEMELİ TOPLANTI (1)