YAYIN LİSTESİ (Bütün yazılarıma buradan erişebilirsiniz.)

26 Ekim 2020 Pazartesi

PDF DOSYA BOYUTU KÜÇÜLTME

Herkese merhaba. Bugün bir öğretmen arkadaşım aradı ve resmi bir başvuru için diplomasının pdf formatında en az 50 KB en fazla 135 KB sınırları içerisinde olması gerektiğini, bu konuda kendisine yardım edip edemeyeceğimi sordu. Sizce ben ne demiş olabilirim? 🤣 Evet doğru bildiniz. Hocamızın işini halledince, dur ben bunu bloğumda yazayım dedim. Sorunun birçok çözüm yolu var elbette. Ben bunlardan temel birkaçına değinerek, ufak bir araştırmayla pek kimsenin anlatmadığını farkettiğim, benim kullandığım çözüm yolundan bahsederek yazıyı bitirmeyi düşünüyorum. Tahmin ediyorum ki siz de kullandığım yöntemi kullanmamışsınızdır. Detayları görmek istiyorsanız hadi başlayalım.

Pdf dosyayı nasıl temin ettiğimiz önemli. Zaten var olan bir pdf döküman ile uğraşacaksak anlatacağım yöntemleri kullanabilirsiniz. Eğer pdf dökümanı kendimiz oluşturmuş isek; dosya boyutunun az olmasını, oluşturma sürecinde halledebiliriz. Benim arkadaşıma sorduğum ilk soru diplomanı nasıl pdf formatına dönüştürdün oldu. Fotoğrafını mı çektin dedim önce. O tarayıcı ile pdf dosyayı oluşturduğunu söyledi. Şimdi stratejilere gelelim.

A. Eğer diploma vb. belgeyi fotoğrafını çekerek dijital hale dönüştürdüyseniz;

1. Fotoğrafı düşük kalitede çekebilirsiniz.

2. Ne kadar düşük kalitede çekseniz de makineler çok kaliteli olunca dosya boyutları da oldukça büyük olabiliyor. Onun için çektiğiniz resmi pdf ye dönüştürmeden önce Whatsapp ile kendinize yada birine resim olarak atın. Bu resim dosyasının boyutunu bayağı bir azaltacaktır. Daha sonra Whatsapp image dosyasını bulup onu pdf ye dönüştürdüğünüzde dosya boyutu istenilen ölçülerde olabilir. Eğer hala istenilen boyutlarda değilse yazıyı okumaya devam edebilirsiniz.

B. Eğer diploma vb. belgeyi tarayıcı kullanarak dijital hale dönüştürecekseniz;

1. Tarama çözünürlüğünü düşük DPI değerleri ile tarayarak dosya boyutunun küçük olmasını sağlayabilirsiniz.

2. Tarayacağınız belge alanını olabildiğince küçülterek de dosya boyutunun küçülmesini sağlayabilirsiniz.

Bu stratejileri uygulamanıza rağmen dosya boyutu hala istediğiniz ölçülerde değilse yazıyı okumaya devam.

PDF Dosya Boyutu Küçültme Yöntemleri

A. Online Araçları Kullanmak:



Google'da "pdf dosya boyutu küçültme" şeklinde yapacağınız bir aramada çıkacak olan ilk araç olan smallpdf ile dosya boyutunu en az %40 düşürebilirsiniz. Arama sonucunda çıkan başka siteleri de deneyebilirsiniz. 

Adım 1. Web tarayıcınız ile smallpdf sitesine ( https://smallpdf.com/tr/compress-pdf ) gidiniz.  

Adım 2. Dosyaları Seç butonuna tıklanarak açılan pencereden boyutunu küçültmek istenen dosyanın bulunduğu yere gidin ve dosyanızı seçin.

Adım 3. Seçtiğiniz dosyanın boyutuna göre belli bir süre bekleyiniz. Dosya sisteme yüklendikten sonra Temel ve güçlü sıkıştırma olarak çıkan iki seçenekten ücretsiz olan Temel Sıkıştırma seçilerek Seçenek belirleyin butonuna basınız. Sıkıştırma sonucunda tahmini dosya boyutların seçeneklerden görebilirsiniz. Benim seçtiğim dosya 254 sayfa ve çoğunluğu resim ve grafiklerden oluşan bir dosyadır.



Adım 4. Kısa bir süre içerisinde 8.94 MB'lık dosyamızın %37.8 oranında küçültülerek 5.36 MB'a küçültüldüğünü gösteren ekran görüntüsü ile karşılaştık. Burada İndirin butonuna tıklayarak küçültülmüş pdf dosyayı bilgisayarınıza indirebilirsiniz.
Smallpdf sitesinde ücretsiz olarak günde en fazla 2 dosya küçültebiliyorsunuz. Bu çok önemli ve aşılmayacak bir problem değil. Ancak özellikle resmi içerikli dosyaların online (çevrimiçi) yöntemler kullanarak boyutunu küçültmenin  güvenlik ve kişisel verilerin korunması ile ilgili ihlal problemleri doğurabileceğinden dolayı ben pek önermiyorum. Ancak önem derecesi düşük dosyalarınızda bence kullanabilirsiniz. Önerdiğim bu site de Google tarafından destelenen bir site ayrıca. Bu arada ben arkadaşımın diplomasına ait pdf dosyasının boyutunu çevrimiçi yöntemler kullanarak düşürmedim. Bu yazıyı buraya kadar okuduğunda aklında bir şüphe oluşmasın.😎

B. Nitro Pdf İle Dosya Boyutunu Küçültme
Ben burada Nitro Pdf ile nasıl dosya boyutu küçültüleceğini anlattım ancak farklı pdf uygulamaları kullanılarak da bu işlemler yapılabilir. Sadece menüler, isimler farklı olabilir. Mantık aynı Reduce işlemi. Bu arada bu işlemleri yapabilmek için uygulamaların pro sürümlerine ihtiyaç duyulacaktır. Ücretsiz sürümler bu işlemi yapamaz. Nitro Pdf'yi nerden indirebiliriz diyorsanız. Bunu internetten hızlı bir arama ile çabucak bulabilirsiniz. Güvenli olması nedeniyle ben kendi bilgisayarınızda dosya boyutu küçültme işlemini yapmanızı öneririm. Çevrimiçi yöntemlerin güvenlikle ilgili sorunları olabilir. Ayrıca bu yöntem ile dosyalarınızı çevrimiçi araçlardan daha düşük boyutlara düşürebilirsiniz. Şimdi işlemi nasıl yaptığımıza geçelim.
Adım 1.  İlk önce dosyanızı Nitro Pdf ile açınız.

 Adım 2. File menüsüne tıklayarak açılan listeden Optimize PDF komutunu seçiniz.
Adım 3. Optimize PDF komutu tıklandığında açılan pencerede 3 seçenek göreceksiniz. Ekran okuması için Reduced Size seçilebilir. Eğer dosya boyutu küçültüldükten sonra çıktı alınacaksa Reduced size and print ready seçeneği seçilebilir. Daha fazla küçük dosya boyutlarını yakalamak istiyorsanız Custom seçeneğini seçebilirsiniz. Ben Custom seçeneğini seçtim.
Adım 4. Custom seçeneği seçildiğinde açılan Optimizing Details penceresinde (Eğer açılmazsa Show Details butonuna basınız) Resample images kutusu seçili hale getirilir. Custom işaretlenir. Daha ayrıntılı düzenleme için Settings butonuna tıklanır.   
Adım 5. Settings butonu tıklandığında açılan Optimize Document-Custom Compression penceresinde gerekli DPI değerli değiştirilerek ve sıkıştırma yöntemleri ayarlanarak dosya boyutu istenilen seviyeye gelene kadar ayarlama yapılabilir. Ben en düşük dosya boyutuna ulaşabilmek için 72 DPI değerlerini seçtim. Gerekli seçimleri yaptıktan sonra OK butonuna tıklanır ve bir önceki pencere olan Optimizing Details penceresine dönülür.


Adım 6. İnteractive Content altında yer alan seçenekleri işaretleyip kaldırmak istediğiniz içerikleri belirleyebilirsiniz. Gerekli seçimleri yaptıktan sonra OK butonuna basılır ve Optimize PDF penceresine dönülür.
Adım 7.  Optimize PDF penceresinde Optimize butonuna tıklayarak dosya boyutu küçültme işlemini başlatabilirsiniz.
Adım 8. Optimize butonuna tıkladıktan sonra hızlı bir şekilde dosya üzerinde çalışılır ve optimize sonuçları görüntülenir. Sonuç penceresinde Orjinal dosya boyutu ve küçültülmüş dosya boyutları görüntülenir. Eğer düşürülen bu boyut sizin için yeterli ise Accept komutu tıklanarak kabul edilir. Eğer sonuç istediğiniz gibi değilse Back butonuna basarak yeniden ayarları değiştirebilir ve optimize işlemini yeniden başlatabilirsiniz.

Dosya boyutu 8.9 MB'tan 4.7 MB'a düştü. Gördüğünüz gibi çevrimiçi sonucundan daha iyi bir sonuç elde ettik. Bu küçültme oranları kesinlikle dosya içeriğiyle ilişkili arkadaşlar. Ben öğretmen arkadaşımın diploma dosyasını bu yöntem ile  %85 oranında küçülttüm.
Şimdi de iki dosyaya ait görüntüleri paylaşayım da aradaki farka bir bakın.
ÖNCESİ/BEFORE (ORJİNAL) 8.9 MB

SONRASI/AFTER (KÜÇÜLTÜLMÜŞ HALİ) 4.7 MB
Sonuçlar bence gayet başarılı. Sizce nasıl? Küçültülen dosyayı artık bilgisayarınıza Kaydet komutunu çalıştırarak kaydedebilirsiniz.
Bugünlük de bu kadar. Sizlerin kullandığı farklı programlar ve yöntemler varsa ki kesin vardır. Bunları bizimle yorum kısmında paylaşabilirsiniz. Kendinize iyi bakın, hoşçakalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Blogda Ara

Öne Çıkan

Instagram'dan Ücretsiz/Programsız Video İndirme

Herkese merhaba. Uzunca bir aradan sonra yeniden sizlerle birlikte olmak çok güzel. Sizler için güzel içerikler biriktiriyorum. Yoğun işleri...

Popüler

Etiketler

AUTOCAD MENÜ KAYBOLDU ÇÖZÜMÜ (1) AVS Document Converter (1) Ad tanımlama (1) Adres Mektup Birleştirme (2) Airbnb (1) Ali Nesin (1) Alıntı ve taslak (1) Anket hazırlama (1) Antivirüs yazılımlar (1) AnyDesk Kullanımı (1) Arduino Uno (1) Arduino Uygulamaları (Temel Seviye) Kursu Videoları (1) Aritmetik Ortalama Sembolü Nasıl Yazılır? (1) Articulate Quizmaker (1) Atari Brekaout (1) Attribute Changer (1) Autocad 2018'de Menüler kayboldu (1) AyDesk (1) Başarılı bir video konferans için tavsiyeler (1) Bilgisayarla ilgili komik sözler (1) Bilgisayarı ayarlanan süre sonunda açmak (1) Bilgisayarı ayarlanan süre sonunda kapatmak (1) Bilgisayarı zaman ayarlı yeniden başlatmak (1) Bios şifresi kırma (2) Birim dönüştürücü (1) BlueStacks (1) Bu blogu ben niye açtım (1) Bütün Sayfayı Kaydetme (1) Büyük boyutlu Dosyaların Transferi (1) Büyük verilerin analizi (1) CMOS De-Animator (1) Cameyo (1) Cep Telefonunu Web Kamerası Olarak Kullanmak (1) Certifiy'em ile Katılım Belgesi Oluşturma (1) Certifiy'em ile Sertifika Oluşturma (1) Certify'em (1) Certify'em Kullanımı (1) ChemDraw Pro (1) ChemType (1) Chrome Eklenti Yükleme (4) Chrome Kısayolları (1) Classroom Kullanımı (1) CrossFire (1) Crossdown (1) Crossword Compiler (1) Crossword Construction Kit (1) Crossword Forge kullanımı (1) Crossword Maestro (1) Crossword Weaver (1) Denklem ekleme (2) Dijital Akıcılık (1) Dijital Dünya Vatandaşlığı (1) Dijital Göçmenler (1) Dijital Okuryazarlık (1) Dijital Vatandaş (1) Dijital Yerliler (1) Dino Runner (1) Dino Runner hileleri (1) DroidCam Client kurulumu (1) DroidCam Kullanımı (1) EBA (3) EBA'DA HARİCİ CANLI DERS EKLEME (4) Easyclass (1) Edmodo (1) Ekran Alıntısı Aracı (1) Ekran Kaydedicisi (1) Ekranı aşağıya kaydırarak bilgisayarı kapatma (1) Elektrik ile ilgili komik sözler (1) Enigma Virtual Box (1) Excel (2) Excel ipuçları (1) Excel'de veri toplama sayfası oluşturma (1) Eyvah Bios Şifremi Unuttum (2) Flash Fill (1) Flash bellek erişimi açma (1) Flash bellek erişimi engelleme (2) Flash diske Windows 10 kurmak (1) Flash diske işletim sistemi kurmak (1) Formative Kullanımı (1) Formative ile Online sınav oluşturma (1) Free WiFi (1) GoFormative (1) God Mode (1) Google Classroom (2) Google Formlar (2) Google Gravity (1) Google Maps (1) Google Meet Kullanımı (1) Google Oyunlar (1) Google Space (1) Google Translate (1) Google İstatistikleri (1) Görev Zamanlayıcısını kullanmak (1) Güvenli internet kullanımı (1) HP USB Disk Storage Format Tool (1) Her işte bir hayır var mıdır? (1) Hesap makinesi (1) Hızlı Doldurma (1) Hızlı Görev Çubuğu (1) Internet Download Manager (IDM) (1) Jam Paylaşma (1) Jam oluşturma (1) Jamboard (1) KVKK’nun 5. 6. ve 9. Maddeleri (1) Karakter Eşlem (2) Kaynaklar Görünmüyor Sorunu (1) Kayıt Defteri Düzenleyicisini Kullanmak (1) Keep (1) Kiremithane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (1) Klest-crossword (1) MERLOT (1) MEmu (1) Marmara Üniversitesi (1) Matrix Kayan Kodlar Yapma (1) Mobil Uygulamalar (2) Moodle (1) Mürekkep Denklem (2) Mürekkepten Matematiğe Dönüştür (1) Müstakbel matematikçiye öğütler (1) NIMBUS SCREENSHOT (1) NTFS (1) Nitro Pdf İle Dosya Boyutunu Küçültme (1) Not Defteri ile Günlük Oluşturma (1) Not Defteri Üstbilgi Altbilgi Düzenleme (1) OBS Kontroller (1) OBS Studio (1) OBS Studio Siyah Ekran Sorunu Çözümü (1) Odtü Oyun Portalı (1) Office ipuçları (2) Opera GX (1) Opera GX Free VPN Ayarı (1) Opera GX Kenar Çubuğu Ayarı (1) Opera GX Reklam Engelleme Ayarı (1) PHET (1) PLC (1) Pacman (1) Pc CMOS Cleaner (1) Pdf Dosya Boyutu Küçültme (1) PhotoScape (1) Photoshop ile Transparan (Şeffaf) Logolar Oluşturma (1) Portable Program Yapma (1) PowerPoint İpuçları (1) Puzzle Workshop (1) R-Studio (1) RD Client (1) Raw Formatına Dönüşmüş Diski Biçimlendirme (1) Raw Formatına Dönüşmüş Diskten Verileri Kurtarma (1) Reg Converter (1) Remote Desktop Softwares (1) Resim arka plan kaldırma (1) S7 1200 Kurs (1) SCREEN VIDEO RECORDER (1) SIEMENS S7 1200 PLC (1) SIEMENS S7 1200 TÜRKÇE KULLANIM KILAVUZU (1) SPSS (1) SWF File Player (1) Sanal Masaüstü (1) Sanal Sınıf (2) Sanal Sınıf Uygulamaları (1) Saydam Logolar (1) Screen Recorder (1) Seyahatlerinizde kullanacağınız en iyi 8 mobil uygulama (1) ShowSecondsInSystemClock (1) Siemens S7 1200 (1) Simge Ekleme (1) Simülasyon (1) Sistem saatinde saniye de görünsün (1) Sitenize veya Bloğunuza PDF Dosyası Ekleme (1) Sleep Timer Ultimate (1) Snack (1) Solitaire (1) Spinner (1) Sympathy Crossword Construction (1) SİTENİZE VEYA BLOG SAYFANIZA YOUTUBE VİDEOSU YERLEŞTİRME (1) TIA Portal (1) Tam denetim (1) Tic Tac Toe (1) Tinkercad (1) To do (1) Trip Advisor (1) USB belleğe windows kurmak (1) USB yazmaya karşı koruma hatası (1) Uzak Masaüstü Yazılımları (1) Uzaktan Eğitim (2) Uzaktan Eğitim Aracı (2) Veri Kurtarma (1) Verilerin işlenmesi (1) Video Konferans Platformlarında Kişisel Veri Güvenliğine Dikkat (1) WHATSAPP'TAN KENDİNE MESAJ ATMA (1) We Transfer Kullanımı (1) Webinar (1) WinToUSB (1) Windows 10 için ipuçları (1) Windows Oturum Açma Şifresi (1) Windows To Go (1) Windows kısayolları (2) Windows logo tuşu (1) Windows Şifremi Unuttum (1) Word ipuçları (2) Wordde chemdraw (1) Wordde ekran alıntısı yapma (1) Wordpress ve blogger'daki bloğunuza Pdf uzantılı dosyayı gömme (1) XE Currency (1) Yerleştirilmiş Videoyu Otomatik Olarak Oynatma (1) Yerleştirme Özelliğini Devre Dışı Bırakma (1) Youtube Kanalı nasıl Oluşturulur? (1) Youtube Kısayolları (1) Youtube ile Canlı Yayın Yapma (1) Yönetim Bilişim Sistemleri (1) ZD Soft Screen Recorder (1) ZOOM PROGRAMINDA İLERİ TARİHLİ DERS TANIMLAMA (2) ZOOM PROGRAMININ KURULUMU (1) ZOOM YİNELEMELİ TOPLANTI (1) Zerg Rush (1) acad.cuix (1) analyze this (1) bios pili (1) bios-pw.org (1) chess book study free (1) chess clock (1) chess gif (1) chess ocr (1) chess pgn master (1) chess.com (1) chess24 (1) chessify (1) clnpwd (1) clnpwd.exe (1) cmos (1) diskpart (1) downloadly.ir (1) elektrikçi son sözleri (1) excel dosyasının SPSS'e aktarılması (1) follow chess (1) free online recorder (1) http://biosbug.com (1) iSeePassword Recovery (1) ichess (1) kaçak elektrik kullananların mazeretleri (1) kimlik avı dolandırıcılığına karşı dikkat (1) kimya formülleri nasıl yazılır (1) kişisel verilerin korunması (1) lichess (1) lisanslı yazılım kullanımı (1) mBlock (1) molekül yapısı çizmek (1) moovit (2) pdfdrive (1) portableapps.com (1) qbittorent (1) quiz-maker.com (1) rahim-soft (1) scid on the go (1) smallpdf (3) test hazırlama (1) veri doğrulama (1) virüslere karşı korunma (3) yazmaya karşı koruma ekleme (2) yazmaya karşı korumalı (1) yazmaya karşı korumayı kaldırma (1) Çok kullanışlı masaüstü yazılımlar (1) Ücretsiz Dosya Transferi (1) çocuklar için yapay zeka (1) İdil ÖZTÜRK (1) Şifre Kırma (1) şifre yönetimi (1)