YAYIN LİSTESİ (Bütün yazılarıma buradan erişebilirsiniz.)

23 Ekim 2020 Cuma

PORTABLE (TAŞINABİLİR) PROGRAM YAPMA

Herkese merhaba ve iyi hafta sonları. Bugün sizlere kendi portable (taşınabilir) programlarınızı nasıl oluşturacağınızı anlatacağım. Portable programlar flash disk ve taşınabilir diskler gibi taşınabilir medya aygıtları ile taşınıp takıldığı bilgisayarda program kurulumu yapmaya gerek olmadan çalışabilen programlardır. Dijital dünyada varlığını sürdüren bir çok programın artık portable versiyonlarına ulaşabilmeniz mümkün. Eğer ihtiyacınız varsa önce sizin için uğraşıp aradığınız programın portable sürümünü yapanların  sayfalarını ziyaret edip programları indirebilirsiniz. Tabi burada da acaba hangi sitelerden indirebilirim sorusu akla geliyor. Üzerinde 400'ün üzerinde portable program barındıran 40 gigabaytlık bir platformu https://portableapps.com adresinden ücretsiz olarak indirebilirsiniz. Ya da blogumda daha önce yazdığım iki yayın olan BATAN GEMİNİN MALLARI BUNLAR! GEL VATANDAŞ GEL! ve ÇOK KULLANIŞLI MASAÜSTÜ YAZILIMLAR yazılarını inceleyerek güvenilir bir şekilde nasıl uygulamalar indirebileceğinize ulaşabilirsiniz.
Ama bugün sizlere; zaten bilgisayarınızda yüklü olan ve flash diskinize portable bir sürümünü oluşturarak istediğiniz bir bilgisayarda programınızı güvenli bir şekilde çalıştırabilmenizi sağlayacak bir uygulamadan bahsedeceğim. Konu ilginizi çektiyse ve hazırsanız uygulamanın inceliklerine inebiliriz.
Şunu belirtmek gerekir ki portable program oluşturmayı Winrar gibi bir sıkıştırma programı ile dahi yapabilirisiniz. Ayrıca eskiden ücretsiz olan şimdilerde ücretli olarak bu işleri yapan meşhur Cameyo programı ile de yapabilirsiniz. Ama bu işi ücretsiz ve başarılı bir şekilde yapan Enigma Virtual Box'ı sizlere tanıtmaktan büyük onur duyuyorum. 😂
Enigma Virtual Box Kurulumu
Adım 1. Öncelikle Enigma Virtual Box progamını https://enigmaprotector.com/en/downloads.html aderesine tıklayarak bilgisayarınıza indiriniz.
Adım 2. Bu aşamada bilgisayarınıza indirdiğiniz enigmavb.exe dosyasına sağ tuş ile tıklayarak açılan menüden Yönetici olarak çalıştır'ı seçerek kurulum işlemini başlatınız.


Adım 3. Yönetici olarak çalıştır komutu verildikten sonra kurulum işlemi başlar ve aşağıda görsellerini verdiğim ekran görüntülerinden de anlaşılacağı üzere genelde Next /İleri komutu verilerek kurulum bitirilir. Ben aşağıda bütün kurulum sürecini gösteren resimleri bu yazıyı telefonlarından okuyanlar için bilgisayar başında hissi versin diye paylaşıyorum. 




Adım 4. Install komutu tıklanarak kısa bir süre içerisinde kurulum işlemi tamamlanacaktır.
Adım 5. Launch Enigma Virtual Box seçeneği işaretlenip Finish komutu tıklanarak kurulum işlemi sonlandırılmış olur ve program açılır.

Enigma Virtual Box ile İlk Portable Programımızı Yapıyoruz.
Portable program oluşturma işlemine geçmeden önce dikkat edilmesi gereken bir kaç hususdan bahsetmek faydalı olacaktır. 
  • Öncelikle portable sürümü yapabilmeniz için programın bilgisayarınızda kurulu olması ve doğru çalışıyor olması gerekir. 
  • İkinci olarak boyutu çok yüksek ve sistemde bir çok alt klasörler ve alt sistemlerle bütünleşik çalışan programların portable sürümlerini yapmak sağlıklı sonuçlar vermeyebilir. Ben denediğim bütün programları çalıştırabildim. Sizler de deneyin derim. 
  • Son olarak da bazı izin sorunlarıyla karşılaşmamak için programı çalıştırırken sağ tuş Yönetici olarak çalıştır ile programı çalıştırmanızı kesinlikle öneririm.  
Ben örnek olsun diye portable sürümüne rastlamadığım, bilgisayarımda kurulu olan, okulda satranç turnuvaları düzenlerken kullandığım Swiss Manager programının portable/taşınabilir uygulamasını oluşturacağım. 
Adım 1. Program penceresi açıldığında ilk olarak Enter Input File Name kısmının sağ tarafında bulunan Browse/Gözat düğmesine tıklayınız.
Adım 2. Browse butonuna basıldığında açılan pencerede muhtemelen Program Files klasörlerinde bulunan programlarınızın bulunduğu klasörlere gidiniz ve çalıştırılabilir dosya uzantısı olan (Exe gibi) uygulama dosyanızı bulunuz ve ardından butonuna tıklayınız.
Adım 3. Bu aşamayı atlayıp Process butonuna basıldığında bile üretilen portable dosya işinize yarayabilir belki ama bence bu aşamayı geçmeyin ve önce  Add butonuna basınız.
Adım 4. Add butonuna tıkladığınızda açılan komut penceresinden Add Folder Recursive komutunu çalıştırınız. 
Adım 5. Add Folder Recursive komutu çalıştırılarak portable/taşınabilir yapacağımız programın ihtiyaç duyabileceği dosyaların da nerede olduklarını Enigma'ya tanıtmış oluyoruz. Açılan Klasöre Gözat penceresinden uygulamamızın olduğu klasörü seçiyoruz ve Tamam butonuna basıyoruz.
Adım 6. Tamam dedikten sonra açılan Select Folder penceresinden Add Folder seçilip %DEFAULT FOLDER% seçilerek OK butonuna basılır.

Adım 7. Artık bu aşamada Process butonuna basarak seçtiğiniz uygulamanın boyutuna göre işlemin tamamlanmasını bekleyeceğiz. Ben çok fazla beklemedim.
Adım 8. İşlem bittiğinde isterseniz Close butonuna basabilir ya da Run komutuna basarak oluşturduğunuz portable programı test edebilirsiniz. Tabi ki en önemli test bir başka bilgisayarda test etmek olacaktır.
Adım 8. Close butonuna bastıktan sonra artık programınızı sağ üst köşedeki çarpı komutunu tıklayarak kapatabilirsiniz. Programı kapatmaya çalışırken yapılan bu işlemleri bir proje olarak saklamak isterseniz Yes diyerek projenizi kaydedebilir yeniden portable programa ihtiyacınız olduğunda portable dosyayı yeniden hızlı bir şekilde üretebilirsiniz.
Adım 9. Şimdi program klasörüne gidip Swismanager_boxed.exe (siz hangi dosyayı seçtiyseniz dosyaadı_boxed.exe) dosyasını flash diskinize kaydedip istediğiniz bir bilgisayarda kullanabilirsiniz.

Bundan sonra işinize yarayacak programlarınızı taşınabilir hale getirerek bilgisayarınızı taşımadan programlarınızı flash bellek veya taşınabilir disklerinizde taşıyarak her yerde güvenle çalışabileceksiniz.
Lütfen blog sayfamı bulunduğunuz her platformda tanıtınız. Şuna eminim ki bu blogda bulunan yazılar bir çok kişinin çok işine yarayacaktır. Bugünlük de bu kadar. Kendinize iyi bakın hoşçakalın.

14 yorum:

  1. Peki hocam, Age of Empires gibi oyunlarda bu şekilde flash belleğe kurulup farklı bilgisayarlarda kullanılabilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oyunlar da bir yazılım sonuçta. Olabilir ancak yazımda da belirttiğim gibi çok yüksek kapasiteli ve performans gerektiren programlarda istediğiniz verimi alamayabilirsiniz.

      Sil
  2. Aradığım kurulumsuz çalıştırma programı buydu, iyi ki varsınız...

    YanıtlaSil
  3. Benim şuan için ihtiyacım olmasada yazınızın bilgisayar programlarıyla ilgili bilgi birikimlerimi çok geliştirdiğini düşünüyorum.Böylesi faydalı yazılar paylaştığınız için teşekkürü bir borç sayarım. Saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim Ahmet bey.

      Sil
  4. Merhabalar , emeğinize sağlık. Gayet faydalı yararlı bilgilendirme. Bi sorum olacak ; benim kullandığım bazı programlar serial bazısıda lisans dosyası ile çalışıyor. Bunlarıda aynı yöntem ile kullanabilirmiyiz? Nasıl bi yönerge uygulamak gerekir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için teşekkürler. Yukarıda anlatılan yöntemleri uygulayabilirsiniz. Sorun olmayacaktır. Çalışmalarınızda başarılar.

      Sil
    2. Merhabalar Hocam , aynı şekilde hazırladım başka bi PC de kontrol etmek için çalıştırdığımda uyarı verdi.

      Cannot load library AttrLib.dll diye uyarı verdi ve açılmadı.

      Sil
    3. Merhabalar. Muhtemelen programın çalışması için gerekli olan dosyaların bulunduğu klasörleri de seçerek portable sürümü oluşturmalısınız. Kullandığınız programı özelden atarsanız ben de denemeye çalışayım. Çalışmalarınızda başarılar.

      Sil
    4. Merhabalar Erhan bey , aynen hocam çalışma dosyalarınıda seçtim ama atladığım bi yer mi var yoksa eksik seçim mi yaptım? İletişim mail adresinize yazıyorum.

      Sil
    5. Merhabalar Hocam , bakabildiniz mi ? Mail attım ama dönüş yapmadınız.

      Sil

Bu Blogda Ara

Öne Çıkan

Instagram'dan Ücretsiz/Programsız Video İndirme

Herkese merhaba. Uzunca bir aradan sonra yeniden sizlerle birlikte olmak çok güzel. Sizler için güzel içerikler biriktiriyorum. Yoğun işleri...

Popüler

Etiketler

acad.cuix (1) Ad tanımlama (1) Adres Mektup Birleştirme (2) Airbnb (1) Alıntı ve taslak (1) Ali Nesin (1) analyze this (1) Anket hazırlama (1) Antivirüs yazılımlar (1) AnyDesk Kullanımı (1) Arduino Uno (1) Arduino Uygulamaları (Temel Seviye) Kursu Videoları (1) Aritmetik Ortalama Sembolü Nasıl Yazılır? (1) Articulate Quizmaker (1) Atari Brekaout (1) Attribute Changer (1) Autocad 2018'de Menüler kayboldu (1) AUTOCAD MENÜ KAYBOLDU ÇÖZÜMÜ (1) AVS Document Converter (1) AyDesk (1) Başarılı bir video konferans için tavsiyeler (1) Bilgisayarı ayarlanan süre sonunda açmak (1) Bilgisayarı ayarlanan süre sonunda kapatmak (1) Bilgisayarı zaman ayarlı yeniden başlatmak (1) Bilgisayarla ilgili komik sözler (1) bios pili (1) Bios şifresi kırma (2) bios-pw.org (1) Birim dönüştürücü (1) BlueStacks (1) Bu blogu ben niye açtım (1) Bütün Sayfayı Kaydetme (1) Büyük boyutlu Dosyaların Transferi (1) Büyük verilerin analizi (1) Cameyo (1) Cep Telefonunu Web Kamerası Olarak Kullanmak (1) Certifiy'em ile Katılım Belgesi Oluşturma (1) Certifiy'em ile Sertifika Oluşturma (1) Certify'em (1) Certify'em Kullanımı (1) ChemDraw Pro (1) ChemType (1) chess book study free (1) chess clock (1) chess gif (1) chess ocr (1) chess pgn master (1) chess.com (1) chess24 (1) chessify (1) Chrome Eklenti Yükleme (4) Chrome Kısayolları (1) Classroom Kullanımı (1) clnpwd (1) clnpwd.exe (1) cmos (1) CMOS De-Animator (1) Crossdown (1) CrossFire (1) Crossword Compiler (1) Crossword Construction Kit (1) Crossword Forge kullanımı (1) Crossword Maestro (1) Crossword Weaver (1) çocuklar için yapay zeka (1) Çok kullanışlı masaüstü yazılımlar (1) Denklem ekleme (2) Dijital Akıcılık (1) Dijital Dünya Vatandaşlığı (1) Dijital Göçmenler (1) Dijital Okuryazarlık (1) Dijital Vatandaş (1) Dijital Yerliler (1) Dino Runner (1) Dino Runner hileleri (1) diskpart (1) downloadly.ir (1) DroidCam Client kurulumu (1) DroidCam Kullanımı (1) Easyclass (1) EBA (3) EBA'DA HARİCİ CANLI DERS EKLEME (4) Edmodo (1) Ekran Alıntısı Aracı (1) Ekran Kaydedicisi (1) Ekranı aşağıya kaydırarak bilgisayarı kapatma (1) Elektrik ile ilgili komik sözler (1) elektrikçi son sözleri (1) Enigma Virtual Box (1) Excel (2) excel dosyasının SPSS'e aktarılması (1) Excel ipuçları (1) Excel'de veri toplama sayfası oluşturma (1) Eyvah Bios Şifremi Unuttum (2) Flash bellek erişimi açma (1) Flash bellek erişimi engelleme (2) Flash diske işletim sistemi kurmak (1) Flash diske Windows 10 kurmak (1) Flash Fill (1) follow chess (1) Formative ile Online sınav oluşturma (1) Formative Kullanımı (1) free online recorder (1) Free WiFi (1) God Mode (1) GoFormative (1) Google Classroom (2) Google Formlar (2) Google Gravity (1) Google İstatistikleri (1) Google Maps (1) Google Meet Kullanımı (1) Google Oyunlar (1) Google Space (1) Google Translate (1) Görev Zamanlayıcısını kullanmak (1) Güvenli internet kullanımı (1) Her işte bir hayır var mıdır? (1) Hesap makinesi (1) Hızlı Doldurma (1) Hızlı Görev Çubuğu (1) HP USB Disk Storage Format Tool (1) http://biosbug.com (1) Internet Download Manager (IDM) (1) ichess (1) İdil ÖZTÜRK (1) iSeePassword Recovery (1) Jam oluşturma (1) Jam Paylaşma (1) Jamboard (1) kaçak elektrik kullananların mazeretleri (1) Karakter Eşlem (2) Kayıt Defteri Düzenleyicisini Kullanmak (1) Kaynaklar Görünmüyor Sorunu (1) Keep (1) kimlik avı dolandırıcılığına karşı dikkat (1) kimya formülleri nasıl yazılır (1) Kiremithane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (1) kişisel verilerin korunması (1) Klest-crossword (1) KVKK’nun 5. 6. ve 9. Maddeleri (1) lichess (1) lisanslı yazılım kullanımı (1) Marmara Üniversitesi (1) Matrix Kayan Kodlar Yapma (1) mBlock (1) MEmu (1) MERLOT (1) Mobil Uygulamalar (2) molekül yapısı çizmek (1) Moodle (1) moovit (2) Mürekkep Denklem (2) Mürekkepten Matematiğe Dönüştür (1) Müstakbel matematikçiye öğütler (1) NIMBUS SCREENSHOT (1) Nitro Pdf İle Dosya Boyutunu Küçültme (1) Not Defteri ile Günlük Oluşturma (1) Not Defteri Üstbilgi Altbilgi Düzenleme (1) NTFS (1) OBS Kontroller (1) OBS Studio (1) OBS Studio Siyah Ekran Sorunu Çözümü (1) Odtü Oyun Portalı (1) Office ipuçları (2) Opera GX (1) Opera GX Free VPN Ayarı (1) Opera GX Kenar Çubuğu Ayarı (1) Opera GX Reklam Engelleme Ayarı (1) Pacman (1) Pc CMOS Cleaner (1) Pdf Dosya Boyutu Küçültme (1) pdfdrive (1) PHET (1) PhotoScape (1) Photoshop ile Transparan (Şeffaf) Logolar Oluşturma (1) PLC (1) Portable Program Yapma (1) portableapps.com (1) PowerPoint İpuçları (1) Puzzle Workshop (1) qbittorent (1) quiz-maker.com (1) R-Studio (1) rahim-soft (1) Raw Formatına Dönüşmüş Diski Biçimlendirme (1) Raw Formatına Dönüşmüş Diskten Verileri Kurtarma (1) RD Client (1) Reg Converter (1) Remote Desktop Softwares (1) Resim arka plan kaldırma (1) S7 1200 Kurs (1) Sanal Masaüstü (1) Sanal Sınıf (2) Sanal Sınıf Uygulamaları (1) Saydam Logolar (1) scid on the go (1) Screen Recorder (1) SCREEN VIDEO RECORDER (1) Seyahatlerinizde kullanacağınız en iyi 8 mobil uygulama (1) ShowSecondsInSystemClock (1) SIEMENS S7 1200 PLC (1) SIEMENS S7 1200 TÜRKÇE KULLANIM KILAVUZU (1) Siemens S7 1200 (1) Simge Ekleme (1) Simülasyon (1) Sistem saatinde saniye de görünsün (1) SİTENİZE VEYA BLOG SAYFANIZA YOUTUBE VİDEOSU YERLEŞTİRME (1) Sitenize veya Bloğunuza PDF Dosyası Ekleme (1) Sleep Timer Ultimate (1) smallpdf (3) Snack (1) Solitaire (1) Spinner (1) SPSS (1) SWF File Player (1) Sympathy Crossword Construction (1) Şifre Kırma (1) şifre yönetimi (1) Tam denetim (1) test hazırlama (1) TIA Portal (1) Tic Tac Toe (1) Tinkercad (1) To do (1) Trip Advisor (1) USB belleğe windows kurmak (1) USB yazmaya karşı koruma hatası (1) Uzak Masaüstü Yazılımları (1) Uzaktan Eğitim (2) Uzaktan Eğitim Aracı (2) Ücretsiz Dosya Transferi (1) veri doğrulama (1) Veri Kurtarma (1) Verilerin işlenmesi (1) Video Konferans Platformlarında Kişisel Veri Güvenliğine Dikkat (1) virüslere karşı korunma (3) We Transfer Kullanımı (1) Webinar (1) WHATSAPP'TAN KENDİNE MESAJ ATMA (1) Windows 10 için ipuçları (1) Windows kısayolları (2) Windows logo tuşu (1) Windows Oturum Açma Şifresi (1) Windows Şifremi Unuttum (1) Windows To Go (1) WinToUSB (1) Word ipuçları (2) Wordde chemdraw (1) Wordde ekran alıntısı yapma (1) Wordpress ve blogger'daki bloğunuza Pdf uzantılı dosyayı gömme (1) XE Currency (1) yazmaya karşı koruma ekleme (2) yazmaya karşı korumalı (1) yazmaya karşı korumayı kaldırma (1) Yerleştirilmiş Videoyu Otomatik Olarak Oynatma (1) Yerleştirme Özelliğini Devre Dışı Bırakma (1) Youtube ile Canlı Yayın Yapma (1) Youtube Kanalı nasıl Oluşturulur? (1) Youtube Kısayolları (1) Yönetim Bilişim Sistemleri (1) ZD Soft Screen Recorder (1) Zerg Rush (1) ZOOM PROGRAMINDA İLERİ TARİHLİ DERS TANIMLAMA (2) ZOOM PROGRAMININ KURULUMU (1) ZOOM YİNELEMELİ TOPLANTI (1)