Sayfalar

YAYIN LİSTESİ (Bütün yazılarıma buradan erişebilirsiniz.)

19 Haziran 2021 Cumartesi

EXCEL’DE SAYFA KORUMA ŞİFRESİ KALDIRMA

Herkese merhaba. Excel ile hazırlanan çalışma sayfalarında değiştirilmesi istenmeyen verilerin korunması için sayfa koruma şifresi ile dosyanın korunması yoluna gidilir. Ancak çalışma sayfasında düzenleme yapabilmek için öncelikle sayfa korumasının kaldırılması gerekir. Eğer sayfa koruma şifresini bilmiyorsanız veya unuttuysanız, şifrenin nasıl sıfırlanacağını bulacağınız bu yazıda belki hiç kullanmadığınız farklı bir teknik kullanacağım. Bu nedenle bu yazıyı bilgisayar kullanıcısı herkesin görmesini istiyorum. Umarım faydalanırsınız ve başka kişilerin de yararlanması için yazımı paylaşırsınız. Şimdiden teşekkürler.
Excel’de Sayfa Koruması Nasıl Yapılır?

Bilmeyenler için öncelikle Excel’de sayfa korumasının nasıl yapıldığını anlatmak istiyorum. Eğer bu işlemi biliyorsanız bu kısımları okumadan diğer bölüme geçebilirsiniz.

Adım 1. Sayfa sekmesi üzerinde sağ tuş yapınız ve açılan menüden Sayfayı Koru komutunu çalıştırınız.

excel_sayfa_koruması_kaldırma (1)

Adım 2. Açılan Sayfayı Koru penceresinde metin kutsuna belirlediğiniz parolayı giriniz ve Tamam butonuna basınız.

 

excel_sayfa_koruması_kaldırma (3)

Adım 3. Parolayı onaylama işlemini yaptıktan sonra Tamam butonuna basınız. Artık Sayfa1’e koruma işlemi uygulanmış olur.

excel_sayfa_koruması_kaldırma (4)

Korumalı sayfada bir değişiklik yapmak istenildiğinde aşağıdaki gibi bir uyarı penceresi açılır.

excel_sayfa_koruması_kaldırma (25)

Excel’de Unutulan Sayfa Koruması Nasıl Kaldırılır?

Bu işleme geçmeden önce dosya uzantılarının görünür yapılmasını sağlamak işimizi kolaylaştıracaktır. Bunun için aşağıdaki işlemi yapınız.

* Herhangi bir klasörü çift tıklayarak açınız ve Görünüm sekmesini seçiniz.

Ekran Görüntüsü (952)

* Sağ tarafta bulunan Dosya adı uzantıları seçeneğini aktif ediniz.  Böylelikle dosyaların uzantılarını da adlarıyla birlikte görebileceksiniz.

Ekran Görüntüsü (953)

Adım 1. Sayfa koruması olan Excel dosyası kapalı iken dosya üzerine tek tıklama yaparak dosya uzantısını .xlsx silerek .rar olarak değiştiriniz. (.zip olarak da değiştirebilirsiniz.)

excel_sayfa_koruması_kaldırma (7)

 

excel_sayfa_koruması_kaldırma (8)

 

Adım 2. Dosya adı uzantısını rar olarak değiştirmek istediğinizde karşınıza gelen uyarı ekranını Evet diyerek geçiniz.

excel_sayfa_koruması_kaldırma (9)

Adım 3. Dosya adını değiştirdikten sonra dosya üzerine çift tıklayarak sıkıştırılmış dosya içeriğini açınız. Burada xl klasörünü çift tıklayınız. Daha sonra xl klasörü içerisindeki worksheets klasörünü çift tıklayarak excel çalışma sayfalarına ulaşınız. Sayfa koruması olan sayfamız Sheet1.xml dosyasıdır. İşimiz bu dosya ile. (Sizde hangi sayfa korumalı ise o sayfayı seçin, isim farklı olabilir yani)

excel_sayfa_koruması_kaldırma (10)

 

excel_sayfa_koruması_kaldırma (11)

 

excel_sayfa_koruması_kaldırma (12)

 

Adım 4. Korumalı olan Sheet1.xml dosyasını sıkıştırılmış dosya içerisinden sürükleyerek masaüstüne taşıyınız. (Burada ayıklama işlemi yapıyoruz. Siz bu yazıyı tamamen okuduktan sonra yapılan işlemleri anlayarak kolayınıza giden  farklı adımlar geliştirebilirsiniz.)

excel_sayfa_koruması_kaldırma (13)

Adım 5. Masaüstüne ayıkladığınız Sheet1.xml dosyasının üzerinde sağ tuş yaparak açılan menüden Birlikte aç’ın üzerine gelerek açılan yeni menüden WordPad’i seçiniz. (Siz isterseniz xml dosyasında düzenleme yapabileceğiniz farklı bir editör de seçebilirsiniz.)

excel_sayfa_koruması_kaldırma (14)

Adım 6. WordPad ile açtığınız Sheet1.xml dosyası içerisinde Bul aracını kullanarak protection kelimesini aratın.

excel_sayfa_koruması_kaldırma (16)

 

Adım 7. <sheetprotection ile başlayan ve /> işareti ile biten aşağıdaki görselde de görülebilen alanı seçip klavyeden delete tuşuna basarak siliniz.

excel_sayfa_koruması_kaldırma (17)

Adım 8. Sayfa korumasına ait alanı sildikten sonra, yapılan değişikliği kaydet butonuna basarak kaydedip, WordPad’i kapatınız.

excel_sayfa_koruması_kaldırma (18)

 

Adım 9. Masaüstüne ayıkladığınız ve düzenleme yaptığınız Sheet1.xml dosyasını bu sefer rar dosyasına sürükleyerek (xl / worksheets yolu içerisine) bırakınız.  Açılan pencereyi Tamam diyerek kapatınız.

excel_sayfa_koruması_kaldırma (19)

 

excel_sayfa_koruması_kaldırma (20)

 

Adım 10. Bu adımda rar uzantısı olarak değiştirilen dosya uzantısı yeniden xlsx uzantısına dönüştürülecektir. Bunun için dosya üzerinde sol tuşa bir kere tıklayın ve .rar uzantısını .xlsx olarak değiştirin.

excel_sayfa_koruması_kaldırma (21)

Adım 11.  Dosya adı uzantısını xlsx olarak değiştirmek istediğinizde karşınıza gelen uyarı ekranını Evet diyerek geçiniz.

excel_sayfa_koruması_kaldırma (22)

 

excel_sayfa_koruması_kaldırma (23)

Artık Excel dosyasını açarak sayfa korumasının kaldırıldığını ve düzenleme yapılabildiğini görebilirsiniz.

excel_sayfa_koruması_kaldırma (24)

 

Bugünlük de bu kadar. Özellikle öğretmenler, öğrenciler ve büro memurlarının işlerine yarayacak birçok bilginin olduğu bu blog sayfası ile onları buluşturmak için paylaşımlarınızı bekliyorum. Ayrıca anlatılmasını istediğiniz konular varsa bunları yorum kısmında belirtebilirsiniz. Kendinize iyi bakın, hoşçakalın.

2 yorum:

  1. Biraz uğraştırıcı ama değer. Emeğine sağlık. Teşekkür

    YanıtlaSil

Bu Blogda Ara