Sayfalar

YAYIN LİSTESİ (Bütün yazılarıma buradan erişebilirsiniz.)

13 Aralık 2020 Pazar

OTOMATİK KUMANDA ÇİZİM VE SİMÜLASYON PROGRAMLARI

Herkese merhaba. Uzaktan eğitim sürecinde simülasyon programlarının önemi bir kez daha güçlü bir şekilde anlaşıldı. Özellikle uygulamalı eğitim veren Mesleki ve Teknik Eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin öğrencilerine beceri kazandırmada pandemi şartları altında en önemli aracı oldu bu yazılımlar. Yüz yüze eğitimin yerini kesinlikle tutmasa da bir cihazın nasıl bağlandığını ve çalıştığını anlatabilmenin en güzel yolu simülasyon programları bence. Özellikle elektronik alanında popüler ve çeşitli bir çok elektronik devre dizayn ve simülasyon programları yıllardır etkili bir şekilde kullanılmakta ancak elektrik tesisat ve otomatik kumanda simülasyon programları da yetersiz ve güçsüz kalmakta maalesef. Elektrik öğretmeni arkadaşlarım tarafından da belki bu sınırlılıklardan dolayı simülasyon programlarının çok fazla kullanılmadığını gözlemledim. Yaşanılan bu zorunlu durumlardan ötürü arkadaşlarıma ve öğrencilerime faydası olması umuduyla derslerimde yıllardır kullandığım iki programın kullanımını örneklerle ve ilk defa videolarla açıklamaya çalışacağım. Hazırsanız başlayalım.

1. Elektrik Kumanda Teknikleri Simülatörü (EKTS)

Yukarıdaki linkten; hem programa hem de kullanımı ile ilgili detaylı anlatımın olduğu dolu dolu bir içeriğe ulaşabilirsiniz. Kendisinin öğrencisi olmaktan gurur duyduğum Prof. Dr. Hasan Erdal hocamız ve öğrencisi Veppa Halliyev tarafından geliştirilen bu programı yıllarca kullandım ve çok işime yaradı. Eminim ki elektrik öğretmeni arkadaşlarımız Kumanda Teknikleri ve Pano Tasarım Montaj dersleri modüllerini anlatırken çok faydalanacaktır. Ayrıca öğrenciler de bu program ile denemeler yaparak otomatik kumanda konusunda kendilerini geliştirebilirler.
Ekts Tanıtım Videosu:


2. CADe_SIMU SİMÜLASYON PROGRAMI
Çok geniş bir kütüphaneye sahip olan ayrıca V4 sürümü ile 2 ve 3 boyutlu görüntü kütüphanesi de eklenen CADe SIMU programı vasat bir çizim gücü olmasına karşın oldukça yetenekli bir uygulama. Çizim aracının basitliğini çokça kullanınca yani alışınca görmezden geleceğinize eminim. Bende öyle oldu. Her zaman her şey mükemmel olamaz. Ayrıca bu versiyonda LOGO ve S7-1200 PLC dijital genişletme modülleri, S7-1500 PLC ve çevre birimleri ile ARDUINO-UNO bağlantıları da eklendi.
Programın V3 sürümünün Türkçeleştirilmiş hali var ancak V4 sürümünü İngilizce olarak kullanacaksınız. Her iki versiyonun da linklerini yazımın sonuna ekleyeceğim. Program kurulum gerektirmiyor. İndirdiğiniz klasör içerisinde CADe_SIMU.exe uygulama dosyasını çift tıklayarak programı çalıştırabilirsiniz.


CADe SIMU Tanıtım Videosu



Bugünlük de bu kadar. Umarım faydalı olur. Bu yazım ile youtube videoları da oluşturmaya başlamış oldum. Kanalımı ziyaret edip abone olur ve beğen tuşuna basabilirsiniz. Ayrıca yorumlarınızı da bekliyorum.

15 yorum:

  1. Youtube kanalında elektrik elektronik konularını işlerseniz sanırım daha fazla kişiye ulaşabilirsiniz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklı olabilirsiniz. Bu bir başlangıç oldu. İnşallah devamını getirebilirim. Ama yazmayı da bırakmayı düşünmüyorum. Öneriniz için teşekkürler.

      Sil
  2. Hocam videoları YouTube üzerinden paylaşacak mısınız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şuan kanalımda var zaten. Teşekkürler. https://www.youtube.com/channel/UCEB9AAFz0kUHjbbx6DzGveg

      Sil
  3. Hocam ellerinize sağlık yine çok başarılı bir içerik olmuş

    YanıtlaSil
  4. MERHABALAR HOCAM CADEs SİMU ayarlarına girdiğimizde Microsoft Visual Debug Library hatası çıkıyor

    YanıtlaSil
  5. Merhaba. V4 de maalesef bu sorun var. V3 te bu sorun yok. Takipteyim sorun çözümünü öğrenince yazacağım. Şu an çözüm yok.

    YanıtlaSil
  6. çok faydalı oldu teşekkür ederim öğrencilere görsel olarak görmeleri anlamalarını kolaylaştırdı.

    YanıtlaSil
  7. Güzel ve kullanışlı olmuş. Tebrikler.

    YanıtlaSil

Bu Blogda Ara