Sayfalar

YAYIN LİSTESİ (Bütün yazılarıma buradan erişebilirsiniz.)

27 Şubat 2021 Cumartesi

PDF ŞİFRE KALDIRMA

 

Herkese merhaba. Bazen internetten indirdiğiniz pdf uzantılı dosyaları okuyabilmenize rağmen belge üzerinde kopyalama, düzenleme ve yazdırma işlemlerinin devre dışı bırakıldığına tanık olmuşsunuzdur. Bugün anlatacaklarımın özellikle eğitimcilerin ve öğrencilerin işlerine  yarayacağını düşünüyorum. O yüzden lütfen bu yazımı tanıdığınız tanımadığınız kişilerle paylaşınız. Kopyalama, yazdırma gibi pdf belgeleri üzerinde yapılan şifreleme işlemlerini aşmak için temelde 2 yöntemden bahsedeceğim. İki yöntem için de ekstra bir program kullanmaya gerek kalmadan pdf belgelerinde yapılan koruma işlemlerini etkisiz hale getireceğiz. Ben sizin yerinizde olsam tahmini okuma süresi 2 dakikayı geçmeyecek bu yazıyı sonuna kadar okurum. Hadi başlayalım artık.

21 Şubat 2021 Pazar

BAZI SİTELER AYNI ANDA İKİ DOSYA İNDİRMEYE İZİN VERMİYOR HATASI ÇÖZÜMÜ

 


Herkese merhaba. İnternet Download Manager (IDM) yüklü olan bilgisayarlarda bazen Bazı siteler aynı anda iki dosya indirmeye izin vermez şeklinde bir hata mesajı alırsınız. Bunun nedeni açmaya ya da indirmeye çalıştığınız dosyanın hem tarayıcı tarafından hem de IDM tarafından istenmesidir. Uzaktan Eğitim sürecinde bazı üniversitelerin kullandıkları sistemleri kullanan arkadaşlarımın çocuklarının öyle sorunları iletmesi üzerine bu yazıyı yazmaya karar verdim. Kısa bir yazı olacak merak etmeyin. Tahmini okuma süresi 30 saniye filan yani. Hadi başlayalım.

TOPLU DOSYA VE KLASÖR ADI DÜZENLEME (Ücretsiz)

Herkese merhaba. Eminim birçoğunuzun bilgisayarlarında çok farklı dosya türlerinde devasa bir dosya klasör arşivi mevcuttur. Bunlar fotoğraf makinası ya da cep telefonundan aktardığınız fotoğraflarınız, internetten indirdiğiniz resimler, videolar, fotoğraflar, belgeler, pdf uzantılı makaleler gibi sayısız verilebilecek örneklerle doludur. Bazen bu dosyaları bir düzene koymayı hepiniz istemiş olabilirsiniz. Ama binlerce dosyayla uğraşmak gözünüzü de korkutmuş olabilir ve bu düzenleme işinden vazgeçmiş olabilirsiniz. Bugün anlatacaklarımla ertelediğiniz dosya adı düzenleme işlemlerini kolayca yapmanızı sağlayabilecek, programsız pratik bir yöntem ile işe yarar iki uygulamanın kullanımını öğreneceksiniz. Hazırsanız başlayalım.

8 Şubat 2021 Pazartesi

Yerel Ağda Kolay Dosya Paylaşımı

 

Herkese merhaba. Artık evlerimizde dahi internete bağlı birçok cihaz bulunuyor ve bunlar arasında da sık sık dosya paylaşım işlemlerini farklı yöntemler kullanarak yapmak durumunda kalıyoruz. Kimi zaman cep telefonundaki bilgiyi bilgisayarınıza veya kendi bilgisayarınızdaki bir klasör/dosyayı başka bir bilgisayara bazen kablolu yöntemleri, bazen harici bellekleri bazen de bulut sistemleri kullanarak transfer edebiliyoruz.

Bugün sizlere yerel ağınızda bulunan Windows, Linux veya OSX işletim sistemlerine sahip bilgisayarlarınız, Android işletim sistemi yüklü mobil cihazlarınız, Xbox oyun konsolunuz arasında dosya paylaşımını internet bağlantısına gerek olmadan hızlı bir şekilde nasıl yapabileceğinizi anlatacağım. Hazırsanız başlayalım.

6 Şubat 2021 Cumartesi

SİTENİZE GOOGLE FORMLARI EKLEME

Herkese merhaba. Bugün sizlere Google formlarda hazırladığınız anket, test, sıvav, rezervasyon, sipariş formu vb.  form sayfalarını sitenizde nasıl gömülü (embed) olarak yerleştirebileceğinizi anlatacağım. Böylelikle kullanıcıların sayfanızdan ayrılmadan hazırladığınız formları cevaplamasını sağlamış olacaksınız.

Bu işlemi bir kaç yoldan yapmak mümkün. Ben size 2 yöntem anlatacağım. Bunlardan birincisi herhangi yardımcı bir araca ihtiyaç duymadan sitenize nasıl form sayfaları yerleştireceğiniz ile alakalı. İkinci yöntem ise bir eklenti kullanarak bu işlemi yapmak olacak. Hazırsanız başlayalım.

2 Şubat 2021 Salı

KISAYOL VİRÜSÜNÜ TEMİZLEME (GARANTİLİ)


Herkese merhaba. USB bellekler hala en yaygın kullanılan veri saklama ve taşıma araçları. Özellikle işlerini evlerine taşıyan, evde de yaptığı hazırlıkları iş yerinde kullanan birçok meslek grubu var. Bunların başında da öğretmenler geliyor. Öğretmenler, okulda USB belleklerini sadece kişisel bilgisayarlarında kullanmayıp farklı birçok cihaza takmak ve veri transferi yapmak durumunda kalıyorlar. Böylece virüslerin de yayılmasına yardımcı oluyor maalesef.   


Baş belası virüslerden biri de Kısayol Virüsü. Bu virüs, dosyalarınızı gizleyen ve bunları aynı isme sahip kısayollarla değiştiren yaygın bir bilgisayar virüsüdür. Kısayollara tıkladığınızda, virüs kendini çoğaltıyor ve sürücülerinize daha fazla bulaşıyor. Bu virüsle eminim çoğunuz karşılaşmışsınız ve hala bu virüsün sıkıntısını çekiyorsunuzdur. Bugün dertleriniz son bulacak yalnızca USB belleğinizdeki kısayol virüsünü değil bulaştığı bilgisayarları da bu illetten kurtaracağız. Hazırsanız başlayalım.

Kimlik Doğrulamalı/Şifreli Google Form Tasarımı

Herkese merhaba. Bu süreçte artan bir şekilde Google Formlar kullanarak, bilimsel çalışmalara veri toplamak için anket formları oluşturulduğunu ve dağıtıldığını görüyoruz. Ayrıca öğretmenler de test sayfaları hazırlayıp bir ölçme değerlendirme aracı olarak kullandılar Google Formları. Ben de daha önce blog sayfamda Google Form kullanımına yönelik bir yayın paylaştım. Konu hakkında bilgisi olmayanların bu yayınımı da okumasını tavsiye ediyorum. Bugün anlatacaklarım ile Google Formları daha etkin bir şekilde kullanabileceğiniz özellikler keşfedeceksiniz.

Hazırladığınız form sayfasına yalnızca belirlediğiniz kişilerin ya da belirlediğiniz şifreye sahip kişilerin veri girişi yapmasını ister misiniz? Cevabınız evetse ve konu ilginizi çektiyse, ayrıca daha fazlasını da görmek için hadi başlayalım.

Bu Blogda Ara