Sayfalar

YAYIN LİSTESİ (Bütün yazılarıma buradan erişebilirsiniz.)

27 Aralık 2020 Pazar

EBA'da Harici Ders Tanımlarken Windows Panoyu Kullanma

Herkese merhaba. Aslında EBA'da öğretmen programına göre ders tanımlamalarının tekrarlı olarak ayarlanabilme imkanının öğretmenlere bir kolaylık olarak sunulması gerekir. Ama maalesef tekrarlı ders oluşturma seçeneği şu ana kadar olmayınca ders tanımlamaları da bayağı bir zaman alıcı oldu. Ben de bugün sizlere EBA'da harici ders tanımlamada işinize yarayacak ve size zaman kazandıracak bir Windows 10 özelliği olan Pano kullanımını anlatacağım. Hazırsanız başlayalım.

26 Aralık 2020 Cumartesi

PDF DOSYALARI NITRO PRO İLE YENİDEN DÜZENLEME

 

Herkese merhabalar. Birçok platform için ücretsiz görüntüleyicisinin olması nedeniyle PDF (Portable Document Format; Taşınabilir Belge Biçimi), platformlar arası taşınabilir ve yazdırılabilir belgeler oluşturmak amacıyla üretilmiş bir dosya biçimidir. Ayrıca PDF dosya türünün işletim sisteminden bağımsız olması nedeniyle Windows, Macintosh ve Linux üzerinden de aynı şekilde açılması kullanımının yaygınlaşmasında önemli bir rol oynamıştır. Böyle olunca da internette öğretmenlerin derslerinde kullanabileceği bir çok doküman da ulaşılabilir durumda. Ancak bazen indirilen dokümanlarda reklam olabilecek içeriklerin olmasını istemeyebilir, doküman üzerine kendi logolarınızı, isminizi eklemek isteyebilir, doküman üzerinde hatalı ifadeleri çıkarmak veya değiştirmek kısacası düzenleme yapmak isteyebilirsiniz. Ben yıllarca Adobe ürünlerini kullandım ancak son dört yıldır Nitro Pro'yu kullanıyorum ve inanılmaz yetenekleriyle vazgeçilmez uygulamalarımdan biri oldu. Nitro Pdf'nin üstün özelliklerini gördüğünüzde kesinlikle siz de programı indirmek isteyeceksiniz. Tabi ki bu işlemleri Pro sürümleri ile yapabileceğinizi söylememe gerek yok. Nitro Pro sürümüne nasıl ulaşabiliriz diye soruyorsanız sizleri 3 ve 4 numaralı yazılarımı okumaya davet ediyorum. Şimdi hazırsanız başlayalım.

24 Aralık 2020 Perşembe

Bilgisayarınız İyice Yavaşladı mı?

Herkese merhaba. Aslında kullandığım bilgisayar iyi bir bilgisayar sayılmaz belki ama son zamanlarda her zamankinden daha da fazla yavaşlayınca aklıma kötü kötü şeyler geldi. Buna bir format atma zamanı geldi herhalde diye düşündüm. Çünkü en az 5 yıldır sistemi kullanıyorum. Artık başlata basıyorum iki saat bekliyor nerdeyse yani o kadar diyeyim size. Format atmak mesele değil de kurulu programları yeniden yükleme süreci beni korkuttu. Ben de bilgisayarımın neyi olduğunu kendisinden dinlemeye karar verdim. İşte bilgisayarlar böyle nazlı varlıklar, sana sinyal verir ama neyi olduğunu, ne istediğini, derdini söylemezler hemen. Dilinden anlamak lazım. Format olayı dedim ya kökten çözüm. Ben bir şans vermek istedim ona ve kendime. Belki de sizler de aynı sorunla karşılaşıyorsunuzdur diye düşündüm ve faydalı olması nedeniyle bu yazıyı yazmaya karar verdim. Hikayenin geri kalanını dinlemek ve mutlu sonu görmek için devam edelim isterseniz.

13 Aralık 2020 Pazar

OTOMATİK KUMANDA ÇİZİM VE SİMÜLASYON PROGRAMLARI

Herkese merhaba. Uzaktan eğitim sürecinde simülasyon programlarının önemi bir kez daha güçlü bir şekilde anlaşıldı. Özellikle uygulamalı eğitim veren Mesleki ve Teknik Eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin öğrencilerine beceri kazandırmada pandemi şartları altında en önemli aracı oldu bu yazılımlar. Yüz yüze eğitimin yerini kesinlikle tutmasa da bir cihazın nasıl bağlandığını ve çalıştığını anlatabilmenin en güzel yolu simülasyon programları bence. Özellikle elektronik alanında popüler ve çeşitli bir çok elektronik devre dizayn ve simülasyon programları yıllardır etkili bir şekilde kullanılmakta ancak elektrik tesisat ve otomatik kumanda simülasyon programları da yetersiz ve güçsüz kalmakta maalesef. Elektrik öğretmeni arkadaşlarım tarafından da belki bu sınırlılıklardan dolayı simülasyon programlarının çok fazla kullanılmadığını gözlemledim. Yaşanılan bu zorunlu durumlardan ötürü arkadaşlarıma ve öğrencilerime faydası olması umuduyla derslerimde yıllardır kullandığım iki programın kullanımını örneklerle ve ilk defa videolarla açıklamaya çalışacağım. Hazırsanız başlayalım.

8 Aralık 2020 Salı

YouTube Videolarını Reklamsız Paylaşın

Herkese merhaba. Bazen arkadaşlarınıza, en önemlisi de öğrencilerinize derslerinizi destekleyen youtube video linkleri göndermeniz gerekebiliyor. Özellikle öğrencilerinizin bu videoları  reklamsız bir şekilde izleyebilmeleri çok hoş olmaz mı? Youtube Premium sahibi değilseniz veya reklam engelleyici programlar kullanmıyor ya da blog sayfamda da bir yazımda bahsettiğim Opera web tarayıcısını kullanmıyorsanız, youtube'da izlenen videolar reklamlardan dolayı insana fenalık getirebiliyor. Bugün anlatacağım yöntem ile sizler de izlemek istediğiniz videoları reklamsız ve tam ekran boyutunda izleyebileceksiniz. Konu ilginizi çektiyse hadi başlayalım.

4 Aralık 2020 Cuma

POWERPOINT İLE RESİM ARKA PLANI KALDIRMA

 
Herkese merhaba. Hayırlı Cumalar. Bugün sizlere sunularınızı hazırlamak için kullandığınız Microsoft PowerPoint'de resim arka planlarını çok kolay ve pratik bir şekilde nasıl kaldırabileceğinizi anlatacağım. Ayrıca yazının sonlarına doğru sürpriz bir bilgi de sizleri bekliyor olacak. Photoshop vb. resim işleme programlarını kullanmakta sıkıntı yaşıyor ama resim arka planlarını da kaldırarak kullanmak istiyorsanız. Bu yazı tam size göre. Hadi başlayalım.

1 Aralık 2020 Salı

CANLI DERSLER İÇİN ÖNEMLİ İKİ YARDIMCI UYGULAMA

Herkese merhaba. Uzaktan eğitimde öğretmenlerin hissettikleri en büyük eksikliklerin başında yazı tahtası önünde elinde tebeşir ya da tahta kalemi ile öğrencilerine ders anlatamamak gelir. Bir öğretmen için yazı tahtası onun sanatını işlediği bir tuvaldir bence. Tabi ki uzaktan eğitimde bu eksikliğin farkında olan uygulama geliştiricilerin ürettiği birçok sanal beyaz tahta uygulamaları var. Ancak öğretmenlerin elinde grafik tablet ya da güzel bir kalemi olan tablet veya geniş ekranlı bir telefonu yoksa bu uygulamaları da mouse veya parmakla kullanmak bir işkenceye dönüşebiliyor. Önceki yazımda çok güzel bir kalemi olan Etab 5 tabletlerimizi etkin bir şekilde  kullanılabilir hale getirince artık beyaz tahta uygulamaları çok daha güzel bir şekilde kullanılabilecek. Ancak birçok öğretmen genellikle PDF formatına dönüştürülmüş sayfaları ekran paylaşımı yaparak derslerini işliyorlar. İşte bu noktada sizlere çok kullanışlı iki pdf okuyucu ve düzenleyici uygulamadan bahsetmek istiyorum. Ayrıca bu uygulamaları öğrenciler de verilen pdf formatındaki ödevlerini dosya üzerinde işlemler yapıp kaydetmek ve ödevlerini göndermek için kullanabilirler. Hazırsanız başlayalım.

Bu Blogda Ara