Sayfalar

YAYIN LİSTESİ (Bütün yazılarıma buradan erişebilirsiniz.)

19 Kasım 2021 Cuma

SINIRLAMASIZ WINDOWS 11 FORMAT USB’Sİ OLUŞTURMA

Herkese merhaba. Windows 11 işletim sisteminin kullanılmaya başlamasıyla birlikte; sistemi bilgisayarlarına kurmak isteyip de minimum sistem gereksinimlerini karşılayamadığı için yeni bir bilgisayar alma önerisi sunan, doların kaç TL olduğundan haberi olmayan Microsoft’a inat, bugün sizlere Sınırlamaları ortadan kaldıracak bir yöntem ile Windows 11 format Usb’sinin nasıl hazırlandığını adım adım anlatacağım. Hazırsanız hadi başlayalım.

Microsoft’n sitesinde belirtilen Windows 11 kurulumu  için gerekli minimum gereksinimler listesini aşağıda inceleyebilirsiniz.

  • İşlemci
    Uyumlu 64 bit işlemci veya Çip Üzerinde Sistem (SoC) üzerinde 2 ya da daha fazla çekirdekli 1 gigahertz (GHz) veya daha hızlı.
  • RAM
    4 gigabayt (GB).
  • Depolama Alanı
    64 GB veya daha büyük depolama cihazı Not: Daha fazla ayrıntıyı aşağıdaki "Windows 11 işletim sistemini güncel tutmak için depolama alanı hakkında daha fazla bilgi" kısmında bulabilirsiniz.
  • Sistem üretici yazılımı
    UEFI, Güvenli Önyükleme özellikli. Bilgisayarınızın bu gereksinimi karşılamasının nasıl sağlanacağı hakkında bilgi edinmek için
    buraya tıklayın.
  • TPM
    Güvenilir Platform Modülü (TPM) sürüm 2.0. Bilgisayarınızın bu gereksinimi karşılamasının nasıl sağlanacağı hakkında yönergeler için buraya tıklayın.
  • Grafik kartı
    WDDM 2.0 sürücüsüyle DirectX 12 veya üzeri ile uyumlu.
  • Ekran
    Diyagonal olarak 9 inçten daha büyük olan yüksek çözünürlüklü (720p) ekran, renk kanalı başına 8 bit.
  • İnternet bağlantısı ve Microsoft hesabı
    Windows 11 Home sürümü için internet bağlantısı ve
    Microsoft hesabı gerekir.
    Windows 11 Home'da bir cihazı S modundan çıkarmak için de internet bağlantısı gerekir.
    S modu hakkında buradan daha fazla bilgi edinin.
    Tüm Windows 11 sürümlerinde, güncelleştirmeleri yapmak ve bazı özellikleri indirip bunlardan yararlanmak için internet bağlantısı gerekir. Bazı özellikler için Microsoft hesabı gerekir.

Yukarıda belirtilen özeliklerden özellikle TPM ve Güvenli Önyükleme özelliğini karşılamayan eski bilgisayarlarınıza bu sınırlamalara rağmen Windows 11 kurabilmeniz için gerekli Format Usb’si oluşturma işlemine geçelim artık.

Format USB’si oluştururken bilgisayarınızın BIOS Modunun UEFI (Unified Extensible Firmware Interface / Birleşik Genişletilmiş Yazılım Arayüzü) olp oladığını kontrol edelim. Bunun için;

Adım 1. Windows Logo tuşu + R tuş kombinasyonu ile Çalıştır penceresini açarak text kutusuna msinfo32 yazın ve Tamam butonuna basınız. 

msinfo32_BIOS_MODE (1)

Adım 2. Açılan Sistem Bilgisi penceresinde BIOS Modu kısmına bakınız. Eğer Bios Modu karşısında Eski yazıyorsa sisteminiz UEFI değil. 

msinfo32_BIOS_MODE (3)

Eğer UEFI olsa idi aşağıdaki gibi bir ekran görüntüsü ile karşılaşırsınız.

msinfo32_BIOS_MODE (2)

ÖN HAZIRLIKLAR

1. Sınırlamasız Format USB’si oluşturmak için öncelikle en az  8 GB’lık bir  USB bellek hazırlayınız.

2. Rufus yazılımının en son sürümünü https://rufus.ie/tr/ sitesinden indiriniz. Güncel sürümü önemli çünkü 3.16 sürümü ile bu özellik geldi.

rufus1

3. Windows 11 64 bit ISO dosyasını https://www.microsoft.com/tr-tr/software-download/windows11 adresine giderek indiriniz.

win 11

Rufus ile Windows 11 Format USB’si Oluşturma

Adım 1. İndirdiğiniz Rufus programının taşınabilir ya da normal dosyası üzerinde sağ tuş yaparak uygulamayı Yönetici olarak çalıştırınız.

windows 11 format usb (1)

Adım 2. Açılan program penceresinde Sürücü Özellikleri kısmında Aygıt olarak en az  8 Gb Usb diskinizi seçiniz. Muhtemelen program otomatik olarak USB aygıtı tespit edecektir. Bu işlem ile USB cihazın içindeki bilgiler silineceği için önemli ise verilerinizi başka bir ortama yedekleyin. Ön Yükleme Seçimi bölümünde Seç butonuna tıklayınız.

windows 11 format usb (2)

Adım 2. Seç butonuna tıkladıktan sonra karşınıza çıkan penceresinde Microsoft’un sitesinden indirdiğiniz Win11_Turkish_ x65.iso dosyasını seçerek butonuna basınız.

windows 11 format usb (4)

Adım 3. İmaj seçeneği bölümünde aşağı ok tuşuna basarak açılan menüden sınırlamasız bir şekilde eski bilgisayarınıza Windows 11 kurabilmek için Extended Windows 11 Installation (no TPM / no Secure Boot)  seçeneğine tıklayınız.

windows 11 format usb (5)

 

windows 11 format usb (6)

 

Adım 4. Disk bölüm düzeni kısmında BIOS Modunuz Eski olarak çıktı ise MBR’yi seçiniz. GPT seçeneğini BIOS Modu UEFI ise seçiyorsunuz.

windows 11 format usb (7)

 

windows 11 format usb (8)

Adım 5. Biçimlendirme seçeneklerinde Yeni birim etiketi kısmına USB diskiniz için bir etiket ismi belirleyebilirsiniz. Dosya sistemi ve Ayırma Birimi boyutu kısımlarına önerilen ayarları değiştirmeyin.

windows 11 format usb (9)

 

Adım 6. Gelişmiş biçimlendirme seçenekleri kısmında da önerilen ayarları değiştirmeden Başlat butonuna basarak Format USB’si oluşturma işlemini başlatınız.

windows 11 format usb (10)

 

Adım 7. USB diskinizde varolan tüm verilerin silineceğine dair elen uyarı mesajını Tamam butonuna basarak geçiniz ve Format USB’nizin oluşumunu Durum kısmına bakarak izleyiniz.

windows 11 format usb (11)

Aşağıda durum bölümünü inceleyebileceğiniz birkaç görsel bırakıyorum.

windows 11 format usb (12)

 

windows 11 format usb (13)

 

windows 11 format usb (14)

 

windows 11 format usb (19)

 

Aşağıdaki görselde Rufus’n sınırlamaları kaldırdığı aşama görülmekte.

windows 11 format usb (20)

 

windows 11 format usb (24)

 

windows 11 format usb (25)

 

Adım 8. Oluşturma işlemi bittiğinde Durum bölümünde işlemin bittiğini gösteren Hazır ifadesini gördükten sonra Kapat butonuna tıklayarak işlemi bitirebilirsiniz.

windows 11 format usb (27)

 



Format USB’sini oluşturduktan sonra artık kurulum işlemini USB’den başlatacak şekilde BIOS ayarlarını yaparak Windows 11 kurulumunu yapabilirsiniz. O işlemi bu yazıda anlatmayayım.

Bugünlük de bu kadar. Kendinize iyi bakın hoşçakalın.

15 yorum:

  1. İyi ki varsınız. Emeğinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi ki sizler de varsınız. Teşekkür ederim.

      Sil
  2. helal olsun be... Windows 11'i kaldırabilecek bir bilgisayarım yok ama yinede helal olsun.. böyle güzel ve anlaşılır bir açıklama için zahmet etmişsin.

    YanıtlaSil
  3. Teşekkürler, çok güzel anlatmışsınız.

    YanıtlaSil
  4. Tebrikler elinize sağlık iyi çalışmalar

    YanıtlaSil
  5. Teşekkürler hocam .Çok güzel aciklamissiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım işinize yarar. Yorumunuz için ben teşekkür ederim.

      Sil
  6. İ5 işlemci için yetersiz uyarısına da çözüm oluyor mu hocam.? Sadece tpm hatasına mı çözüm oluyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Denemedim hiç ancak bence i5 işlemcili bilgisayara rahat kurulması gerek. Umarım işinizi görür. Kolay gelsin.

      Sil
  7. Eline sağlık Erhan hocam çok faydalı bir açıklama olmuş👏👏

    YanıtlaSil
  8. Vala helal olsun..emeklerinize sağlık hocam

    YanıtlaSil

Bu Blogda Ara