Sayfalar

YAYIN LİSTESİ (Bütün yazılarıma buradan erişebilirsiniz.)

11 Şubat 2020 Salı

HAKETTİĞİ DEĞERİ GÖREMEYEN WİNDOWS UYGULAMALARI

Herkese merhaba. Bugün sizlere elimizin hemen altında ve gözümüzün önünde olmasına rağmen kullanmadığımız veya kullansak bile birçok özelliğinin farkında olmadığımız iki, bilemediniz üç en fazla dört Windows uygulamasından bahsedeceğim. Hayatta da çoğu zaman öyle değil midir? Yanı başımızdakilerin kıymetini bilmeyiz. Ancak onları kaybedince değerlerini anlarız. Onun için mavi ekranı görmeden, Windows'unuz çökmeden bugün anlatacağım uygulamaları bir iki kere kullanın bari. Hazırsanız başlayabiliriz.

1. EKRAN ALINTISI ARACI (Snipping Tool)

Windows'un Vista sürümüyle görücüye çıkan bu aracımız maalesef sistemleri Windows 10'a terfi etmemize rağmen hala yaygın olarak kullanılmıyor.  Adından da anlaşılabileceği üzere bilgisayar ekranınızın tamamından ya da bir kısmından sözcükleri veya görüntüleri kopyalamak için anlık görüntü almanıza yarayan bu araç, herkesin bildiği klavyelerdeki emektar tuş Print Screen (PrtSc, PrtScn vb. klavyeye göre değişik kısaltmalar yapılıyor.) tuşunun gölgesinde kaldı ne yazık ki. Ayrıca insanların Windows XP işletim sistemini bırakmalarının zor olması (ben hala bırakamadım bu arada.) ve üst versiyonlara geçişini yavaşlatması Ekran Alınıtısı Aracı ile insanların tanışmasını geciktirdi.
Hazırlanan bir dökümana bir ekran görüntüsü almak istediğinde kullanıcılar çoğunlukla klavyelerinde bulunan Print Screen tuşuna basarak ekran görüntüsünün bir kopyasını alır ve yine emektar bir uygulama olan Paint uygulamasını açarak Yapıştır komutunu kullanarak ekran görüntüsünü Paint'e aktarır. Ardından seçim aracıyla ekran görüntüsünün istediği kısmını alır veya görüntüye şekiller ekleyip bir sürü düzenleme aracını kullanabilir. Yıllarca bu yöntemle ders notları, sınav soruları hazırlamış biri olarak Print Screen'e ve Paint'e huzurlarınızda teşekkürü bir borç biliyor onlar için sizlerden kocaman bir alkış istiyorum.👏👏👏
Ekran Alıntısı Aracı'nı kullanarak ise ekran görüntüsünü dört değişik şekilde alabilirsiniz. Bunlar;

Bir nesnenin etrafında serbest biçimli bir şekil çizmemizi sağlayan Serbest Biçimli Ekran Alıntısı,  imleci bir nesnenin etrafında sürükleyerek dikdörtgen oluşturan Dikdörtgen Biçimli Ekran Alıntısı, yakalamak istediğiniz pencereyi (iletişim kutusu gibi) seçen Pencere Ekran Alıntısı, ekranın tamamını yakalayan Tam Ekran Alıntısı'dır.
Adım 1. Ekran Alıntısı Aracı'nı açmak için, kavyeden Windows + S veya Windows + Q tuşuna basarak arama çubuğuna Ekran yazsanız Ekran Alıntısı Aracı çıkar muhtemelen oradan Aç komutunu çalıştırabilirsiniz. Sıklıkla bu programı kullanacaksanız Başlangıca sabitler veya benim gibi daha sık kullanıyorsanız  Görev Çubuğuna programın kısayolunu ekleyebilirsiniz.
Adım 2. Program penceresi açılınca öncelikle Mod kısmında hangi şekilde ekran alıntısı alınacağını seçip ardından Yeni komutunu çalıştırın. Ben burada Dikdörtgen Biçimli Ekran Alıntısı'nı seçtim.


Adım 3. Yakalamak istediğiniz alanı seçmek için farenizin sol tuşuna basılı tutarak ve sürükleyerek dikdörtgen bir alan oluşturun. Farenizin sol tuşundan parmağınızı kaldırdığınızda program aldığınız ekran alıntısı ile açılacaktır. Artık Dosya menüsünden Farklı Kaydet ile ekran görüntüsünü kaydedebilirsiniz. Hepsi bu kadar. 


2. ALINTI VE TASLAK
Ekranınızda bir alanın alıntısını yaptığınızda alıntıladığınız görüntü, panonuza eklenir ve bu görüntüyü başka bir uygulamada hemen yapıştırabilirsiniz. Bir ekran istemi Alıntı ve Taslak uygulamasını kullanarak açıklama eklemenize, kaydetmenize veya paylaşmanıza olanak tanır. Ekran Alıntısı Aracı ile kopyaladığınız ekran görüntülerini Alıntı ve Taslak uygulaması ile düzenleyebilirsiniz. 
Alıntı ve Taslak uygulamasını Windows logosu tuşu + Shift + S kısayolu ile açabilirsiniz veya klavyeden Windows + S veya Windows + Q tuşuna basarak arama çubuğuna Alıntı yazsanız Alıntı ve Taslak çıkar muhtemelen oradan komutunu çalıştırabilirsiniz.


Yeni komutunu çalıştırdığınızda ekran alıntısı yapabilirsiniz. Bunun için farenin sol tuşunu basılı tutun ve bir alan oluşturup farenin sol tuşunu bırakın.

Alıntı ve Taslak ile görüntüleri düzenlemek için Dosya Aç ögesini seçin veya Dosya Gezgini veya Fotoğraflar gibi uygulamalardan bir görüntüyü Alıntı ve Taslak penceresine sürükleyip bırakın. 
Alıntı ve Taslak uygulaması görüntülere açıklama eklemek için kalem ve vurgulayıcı gibi birkaç araç sunar. Seçmek için bir araca tıkladığınızda, rengini veya kalınlığını değiştirmek için tekrar tıklayabilirsiniz. 
Alıntı ve Taslak uygulaması açıklama eklenen görüntüyü bir dosyaya kaydetmenize, paylaşmanıza veya başka bir uygulamada açmanıza ya da bir kağıda veya pdf dosyasına yazdırmanıza olanak tanır.
Çok kolay bir uygulama olmasından dolayı Alıntı ve Taslak uygulaması ile yapacağınız bir kaç alıştırma ile keyif alacak ve tam öğrenme gerçekleşecektir. İyi incelemeler size.
3. OFFICE 2016 İLE EKRAN ALINTISI YAPMA
Adım 1. Word 2016 programını çalıştırın Ekle menüsünden Ekran Görüntüsü ve Ekran Kırpma komutunu çalıştırın
Adım 2. Seçim aracı ile ekran görüntüsünü almak istediğiniz alanı seçin. 
Adım 3. Farenin sol tuşundan elinizi bıraktığınızda seçtiğiniz alan Worde aktarılmıştır. Daha sonra biçim menüsünü kullanarak resim üzerinde işlemler yapabilirsiniz. Bu işlem de bu kadar.

4. HESAP MAKİNESİ
Hakettiği değeri görmeyen bir Windows uygulaması da Hesap Makinesi. Yahu ne olacak hesap makinesi değil mi diyeceksiniz belki ama Microsoft, Windows 10 ile birlikte hesap makinesini de geliştirdi. Bu yazıyı okuyup bir deneyin bence yeni özellikleri.
Windows 10'da birden fazla hesap makinesi açabilir ve Standart, Bilimsel, Programlayıcı, Tarih hesaplama ve Dönüştürücü modları arasında geçiş yapabilirsiniz.
Hesap makinesi uygulamasını açmanın bir çok yolu var. Hangisi kolayınıza gidiyor ise onu tercih edebilirsiniz. Ben genellikle çok kullandığım uygulamaların kısayolunu görev çubuğuna ekliyorum veya Başlangıç'a sabitliyorum. Tercih sizin.
Windows+R ardından Çalıştır penceresinde calc yazıp Tamam'a basmak da hesap makinesini çalıştırmanızı sağlayacaktır.


Temel matematik işlemleri için Standart Mod'u, gelişmiş hesaplamalar için Bilimsel modu, ikili kod için Programlayıcı modu, tarihlerle çalışmak için Tarih hesaplama modunu ve ölçü birimlerini dönüştürmek için de Dönüştürücü modunu kullanabilirsiniz. Modlar arasında geçiş yapmak için Gezintiyi Aç düğmesini seçmelisiniz.
İki tarih arasındaki farkı hesaplamak veya tarihe gün eklemek ya da tarihten gün çıkarmak için Tarih Hesaplama moduna geçin.
Dünyanın dört bir yanından 100'den fazla farklı para birimini birbirine dönüştürmek için Para Birimi dönüştürücüsüne geçebilirsiniz. Bu çevrimdışı da çalışır.
Hesap makinesi ile ayrıca Hacim, Uzunluk, Ağırlık ve Kütle, Sıcaklık ve Enerji birimleri arasında da dönüştürme işlemleri yapabilirsiniz.
Hesap Makinesi penceresini çalıştığınız diğer pencerelerin üzerinde tutmak için Standart modda Üstte Tut düğmesini seçin.
Bugünlük de bu kadar. İki dedim dört madde de bu yazıyı da bitirdim. Benim gibi konuşmayı seven ve konuşmaya başladı mı susmak bilmeyen biri için iyi sayılır. Umarım okurken sıkılmamışsınızdır. Ben yazarken sıkılmadım zevkle yazdım. Kendinize iyi bakın hoşçakalın.

2 yorum:

Bu Blogda Ara