Sayfalar

YAYIN LİSTESİ (Bütün yazılarıma buradan erişebilirsiniz.)

14 Şubat 2020 Cuma

MICROSOFT OFFICE'DE MÜREKKEP DENKLEM KULLANIMI


Herkese merhaba. Önceden alt indisli veya üst indisli ifadeleri nasıl yazarız sorularına muhatap olurken şimdilerde çoğumuz belgelerimize Denklem işlevi ile her türlü matematiksel ifadeyi yazabiliyoruz. Metrekare ifadesinin m2 şeklinde yazıldığına şahit olmuşsunuzdur. Bugün size Microsoft Word belgelerine matematiksel ifadelerin pek bilinmeyen ve kullanılmayan farklı bir yoldan "Mürekkep Denklemi" ile  nasıl ekleneceğini anlatacağım. Hadi başlayalım.

Mürekkep Denklemi anlatmadan önce Denklem işlevinin kullanımından bahsetsek fena olmaz. Böylece yazı  da biraz dolgun görünür hem.
Matematiksel ifadelerin wordde düzenlenmesi ile ilgili Microsoft Office denklem işlevi büyük kolaylıklar sağlıyor. Word belgelerinize kolayca ekleyebileceğiniz hazır denklemler sunmasının yanında, yerleşik Office denklemleri gereksinimlerinizi karşılamıyorsa mevcut denklemi düzenleyip değiştirebilmenizi veya sıfırdan kendi denkleminizi yazabilmenizi de olanaklı kılmaktadır. Matematik, fen ve uygulamalı teknik bilimlerde ödev, proje vb. dökümanların hazılanmasında denklem kullanımı hayat kurtaran bir uygulama. Adım adım anlatmaya başlıyorum.
DENKLEM EKLEME
Adım 1. Word  uygulamasını açın.
Adım 2. Ekle menüsünden  Denklem'i seçin, ardından galeriden istediğiniz denklemi seçin.
Adım 3. Denklemi ekledikten sonra Tasarla sekmesi açılır, denkleminize eklenebilecek simgeleri ve yapıları buradan görebilir ve düzenleme yapabilirsiniz.

YENİ BİR DENKLEM YAZMAK
Adım 1. Ekle menüsünden Denklem’i, ardından yerleşik denklem galerisinin alt kısmında Yeni Denklem Ekle’yi seçin. Bu işlem, denkleminizi yazabileceğiniz bir denklem yer tutucusu ekler.


Adım 2.  Denklemi buraya yazın ifadesinin olduğu yere açılan Tasarla menüsünü kullanarak denkleminizi yazabilirsiniz.

DENKLEM GALERİSİNE DENKLEM EKLEME
Adım 1. Eklemek istediğiniz denklemi seçin.
Adım 2. Aşağı oku ve ardından Yeni Denklem Olarak Kaydet’i seçin.
Adım 3. Yeni Yapı Taşı Oluştur iletişim kutusuna denklem için bir ad girin.
Adım 4. Galeri listesinde Denklemler’i seçin.
Adım 5. Tamam'ı seçin.
Yeni kaydedilen denklem artık Genel kategorisinde daima kayıtlı olacak ve istediğiniz zaman farklı belgelerde de kullanabileceksiniz. Hepsi bu kadar.

MÜREKKEP DENKLEM
Bilgisayarınızda Word 2016 yüklü ise, fare veya dokunmatik ekran aracıyla çizerek bir "denklem" oluşturabilirsiniz. Kulağa ne kadar da hoş geliyor değil mi? Adım adım anlatıyorum:

Adım 1. Ekle menüsünden Denklemi oradan da Mürekkep Denklem'i seçin. Matematiksel Giriş Denetimi penceresi açılacaktır.




Adım 2. Açılan Matematiksel Giriş Denetimi Penceresinde Matematiksel ifadeyi buraya yazın kısmına Yaz aracı seçili iken bir formül yazmaya çalışın. Önizleme kısmında yazdığınız ifadenin doğruluğunu kontrol edin.

Adım 4. Kalemle yazdığınız ifade önizlemede yanlış görünüyorsa Sil aracını kullanarak silebilir ve yeniden yazabilirsiniz ya da Seç ve Düzelt aracını kullanarak yazdığını ifadeyi seçip word'ün öneri penceresinden bir ifadeyi seçebilirsiniz.

Adım 5.  Ekle düğmesine tıklayarak kalemle yazdığınız ifadeyi worde aktarabilirsiniz.
Aşağıya eklediğim gif formatındaki resim dosyasını izlerseniz işlemin nasıl yapıldığını da farklı bir bakış açısıyla görmüş olacaksınız.


Son bir bomba bilgi daha.
Microsoft Office 2016'da (Word, PowerPoint, Excel, OneNote vb) Mürekkepten Matematiğe Dönüştür isminde bir komut var. Eğer bu komutu Hızlı Erişim Araç Çubuğuna eklerseniz Matematiksel Giriş Denetimi penceresini açmak için Ekle-Denklem-Mürekkep Denklem adımlarını izlemenize gerek kalmadan Hızlı Erişim Araç Çubuğundan çalıştırabilirsiniz. Bu işleme ait resimleri de aşağıya sırasıyla ekliyorum. Word dışındaki diğer office uygulamalarında da aşağıdaki işlemleri aynı şekilde uygulayabilirsiniz. Bakın bu kadarını baba evladına yapmaz. Ne diyeyim ben. Kıymetimi bilin.




Bugünlük de bu kadar. Bu yazımı öğrenci tanıdıklarınızla paylaşırsanız, onların matematik, fen veya teknik bilimlerle ilgili ödev ve projelerinde sizin de katkınız olmuş olacaktır. Sizin işinize yaramasa bile onların kesin işine yarayacak ve hoşuna gidecektir. Hatta bu yazımı öğretmen eşinize veya kız arkadaşınıza hediye olarak bile gönderebilirsiniz bence. Kabul göreceğini pek sanmam ama siz yine de deneyin. Ayrıca bilgi paylaşıldıkça çoğalır değil mi? Kendinize iyi bakın. Hoşçakalın.

4 yorum:

  1. Tebrikler bilmediğim bir özellik daha... youtube da kanal açın seyredelim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Belki ilerde Youtube kanalı olabilir. Amacım şu an yazmak. Belki youtube popülerliğini kaybederse youtube'a geçiş yapabilirim. Geriden gelmeyi seviyor muyum ne?

      Sil
  2. Cok isime yarayacak bu bilgiler.anlatiminiz da sade ve aciklayici.tesekkurler

    YanıtlaSil

Bu Blogda Ara