Sayfalar

YAYIN LİSTESİ (Bütün yazılarıma buradan erişebilirsiniz.)

23 Mart 2020 Pazartesi

ALTERNATİF SANAL SINIF UYGULAMALARI

Herkese merhaba. 23 Mart 2020 Pazartesi günü, bir hafta süreyle ilkokul, ortaokul ve liselerde eğitime verilen ara Milli Eğitim Bakanlığı'nın, Eğitim Bilişim Ağı (EBA) ve EBA TV yayınlarıyla yeniden başlıyor. Televizyon yayınlarının etkili olacağına inanıyorum. Ancak Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un da belirttiği gibi EBA'ya aynı anda milyonlarca kişinin bağlanmaya çalışması doğal olarak bağlantı problemlerine neden olabilir. Farklı saatlerde girmeye çalışmak ve biraz sabırlı olmak olası problemlerin çözülmesi için yeterli zamanı verebilir. Bunun yanında bir önceki yazımda da bahsettiğim farklı sanal sınıf uygulamalarını kullanarak öğrencilerimizle iletişime geçmek genel yükü hafifletebilir. Ayrıca Mesleki ve Teknik Eğitim kurumlarında yürütülen uygulamalı derslerin verilebilmesi için de farklı uygulamalar denemekte fayda var. Böylece farklı server'lar kullanarak Bakanlığın yükü paylaşılabilir. Bugün sizlere birkaç sanal sınıf uygulamasından bahsedeceğim. Hazırsanız başlayabiliriz.
Şirketiniz, okulunuz veya kuruluşunuz için en iyi sanal sınıf yazılımını seçmek çok önemlidir. En önemli şey sunulan vaadlerin gerçekleşme düzeyi ve maliyet. Bugünkü yazımda ücretsiz çözüm önerilerinden bahsedeceğim. Bu yüzden maliyet bizim için şimdilik önemli değil. Aşağıda belirttiğim sorular birçok seçenek içerisinden tercih yaparken benim önem verdiğim sorular.
  • Öğrencilerime en etkili şekilde öğretmemi sağlayacak uygulama hangisi?
  • En kolay platform hangisi? 
  • Hangi sanal sınıf uygulaması öğretme ve öğrenme için daha eğlenceli olur?
Sanal sınıf uygulamalarından bahsederken belki de Web Seminer (Webinar) uygulamalarından da bahsetmek gerekir. Çünkü Webinar uygulamaları uzaktan eğitim denilince akla gelen eğitim araçlarından. Ayrıca Youbube canlı yayınları ile uzaktan eğitim dizayn etmek de düşünülebilir. Ancak bu uygulamaların tek başlarına kullanılmalarının uzaktan eğitim açısından bazı eksik yönleri var. Tabi ki bu uygulamalar da bu süreçte kullanılabilir ama benim tercihim öğrencilere daha yakın olan uzaktan eğitim ortamlarıdır.   
Web Seminer (Webinar) uygulamaları ile öğrenenleri nerede olurlarsa olsunlar bir araya getirebilir ve onlara temel eğitimler verebilirsiniz. Ama sorun şu ki öğrencilerin temel eğitimlerden daha fazlasına ihtiyacı var.
Bilgi ekonomisinde önemli bir kavram olan rekabet gücü, bilgiye ve bu bilgilerin etkili bir şekilde uygulanmasına bağlıdır. Bu ise, öğrenenlere aktarılan bilginin kullanımını en üst düzeye çıkaracak şekilde aktarılması gerektiği anlamına gelir. Öğretmen ve öğrenen arasında oluşacak bir kopukluk eğitim programının üretkenliği üzerinde olumsuz bir etki oluşturacaktır.
Gerçek bir öğrenme ortamına olan uzaklığı nedeniyle web seminer uygulamaları öğrenmede çok etkili olamıyor.  Bunun nedeni insanları bir yere toplamak ve onları video veya powerpoint ile hazırlanmış bir içeriğe maruz bırakmak olabilir. Gerçek şu ki, insanlar artık bu şekilde öğrenmiyorlar. İnsanlar artık makaleler, bloglar (özellikle benim bloğum), videolar, kitaplar, uygulamalar, ağlar ve çevrimiçi kurslarda dolaşarak kendi başlarına daha çok öğreniyorlar. Bunu da sadece bilgisayarın karşısında oturarak değil toplu taşıma araçlarında bile, YouTube'da eğitici videolar izleyip sosyal medya ağlarını takip ederek yapıyorlar.
Sanal sınıfların web seminerlere göre avantajlarından biri özelleştirilebilir olmalarıdır. Öğretmenler öğrenme arayüzünü kendileri düzenleyebilir, iş akışları aracılığıyla bireylere ve gruplara son derece kişiselleştirilmiş öğrenme planları başlatabilirler. Webinar uygulamaları ağırlıklı olarak slaytları sunmak için kullanılırken, sanal sınıflar ise sunum dosyaları, videolar, pdf ve doc uzantılı dökümanlar  ve her türlü içeriği barındırabilir. Öğretmenler; eğlence ve rekabeti artıran oyunlar ve yarışmalarla, teşvik edici öğrenme ortamları oluşturmada istedikleri kadar yaratıcı olabilirler.
Sanal sınıflar; bilginin daha güvenilir bir şekilde uygulanmasını sağlar, zaman kazandırır ve hızlı sonuç almanızı kolaylaştırır. Sanal sınıflarda paylaşılan materyaller hemen yayınlanır ve yeniden kullanılması mümkündür. Böylece bilginin daha hızlı yayılması ve uygun olunan zamanda erişim ile zamandan ve paradan tasarruf sağlanır. Ayrıca sanal sınıflar çoğunlukla  mobil cihazlarla uyumlu olduklarından işlevseldirler. Sanal sınıflar etkileşimli katılımı olanaklı kılar ve katılımı daha da artırır. Akran etkileşimini teşvik ederken performansı da artırır. Sanal sınıflarda öğretmenlere katılım düzeyleri hakkında açık ve anında geri bildirim sağlamak için tasarlanmış birçok araç bulunur.
Şimdi gelin bu yazı için ücretsiz olmasını göz önüne alarak belirlediğim 4 sanal sınıf uygulamasından kısa kısa bahsedelim. 
UYGULAMA 1: GOOGLE CLASSROOM
Bir önceki yazım olan UZAKTAN EĞİTİMİ GOOGLE CLASSROOM İLE YÖNETİN'de Google Classrom'dan bahsettiğim için burada yeniden bahsetmeyeceğim. Ama benim de tercih ettiğim bir uygulama olması nedeniyle bu listede olsun istedim. Kesinlikle tavsiye ederim. 
Güçlü ve erişilebilirliği yüksek olduğu için benim tercihim Google Classroom. Ama aşağıdaki uygulamaların da benzer olmakla birlikte farklı yönleri var. Tercih sizin.
UYGULAMA 2: EDMODO
Edmodo, öğretmenler, öğrenciler ve veliler için ücretsiz bir "sosyal öğrenme platformu" sitesidir. Siteye https://www.edmodo.com/ adresine tıklayarak giriş yapabilirsiniz. Edmodo ile öğretmenler çevrim içi sınıflar oluşturarak öğrencileri sınıfa davet eder. Grup kodu ile de sisteme giriş yapılabilir. Velileri de öğrencileri takip edebilir. Öğrenciler notlarını(yazı, müzik, resim ve video olabilir) gruba yollar öğretmen inceler. Grup mesajları öğretmen tarafından yönetilebilir. Edmodo ile öğretmen öğrencilere rozetler vererek onları daha istekli hale getirebilir. Edmodo sisteminde ödev verme modu ve anket modu da bulunmaktadır. Öğretmenler testler oluşturabilir, testin son cevaplanacağı tarihi sisteme girebilir. Velinin de sisteme dahil edilmesi güçlü bir özellik. 
UYGULAMA 3: EASYCLASS
Easyclass, eğitimcilerin ders materyallerini çevrimiçi olarak depolayabilecekleri dijital sınıflar oluşturmalarına izin veren ÜCRETSİZ Öğrenme Yönetim Sistemi (LMS) sunan kar amacı gütmeyen bir kuruluştur. Easyclass ile sınıf tartışmalarını yönetir, ödevler, kısa sınavlar ve sınavlar yapabilirsiniz. Sitenin en güzel yanlarından biri de reklam içermiyor olması.
Easyclass'ı kullanmak, öğrencilere kişisel yaşamlarını okul hayatlarıyla karıştırmak zorunda kalmadan bir sosyal ağ sitesi kullanma hissi verir. Kullanımı adı gibi kolay olan bu uygulamayı kullanmanızı tavsiye edebilirim.
UYGULAMA 4: MOODLE
Moodle, özgür ve açık kaynak kodlu bir uzaktan eğitim sistemidir. Açılımı, Modular-Object-Oriented-Dynamic-Learning-Environment yani Esnek Nesne Yönelimli Dinamik Öğrenme Ortamı olarak çevrilebilir. Yazılım, MySQL ve PostgreSQL veritabanı sistemleri altında ve PHP dilini destekleyen herhangi bir ortamda (Linux, Windows, Mac OS X vs.) çalışmaktadır. Moodle, bir uzaktan eğitim sitesinde ihtiyaç duyulabilecek etkinliklerin çoğunu fazlasıyla yerine getirebilecek özelliklere sahip bir çevrimiçi kurs yönetim sistemidir. 
Uzaktan eğitim denilince Moodle'dan bahsetmeden geçilmez dedim onun için listeye aldım. En son bunu yazınca en kötüsü bu zannetmeyin. Oldukça geniş bir tematik topluluğa yani geliştirici ve son kullanıcı eğitmenlerden oluşan (yalnızca kendi sitesinde yarım milyondan fazla kayıtlı üye) kitleye sahiptir. 235 ülkede kullanılmaktadır ve 82 dilde desteği mevcuttur. Ayrıca geniş bir geliştirici kitlesi vardır. Bilenler bilir.
Bugünlük de bu kadar. Kendinize iyi bakın. Hoşçakalın.

2 yorum:

  1. Gündeme uygun uygulamalar. Emeğine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Ercan Hocam. Umarım faydalı olur.

      Sil

Bu Blogda Ara