Sayfalar

YAYIN LİSTESİ (Bütün yazılarıma buradan erişebilirsiniz.)

24 Nisan 2020 Cuma

SİTENİZE VEYA BLOĞUNUZA PDF DOSYASI EKLEME

Herkese merhaba. Bugünkü yazımda, blog yazarlarının sıklıkla karşılaştıkları ve çözüm yolları aradıkları bir sorunun çözümünü paylaşacağım. Aslında bir çoğumuz yazılarımızı Word ve benzeri gelişmiş yazım editörlerinde yazmayı tercih ediyoruz. Bu nedenle elimizde bulunan bir çok kaynak da bu yazım editörleriyle oluşturulmuş belgelerden oluşuyor. Ayrıca en sık kullanılan dosya formatlarından biri de PDF'dir. İş böyle olunca insanlarla bilgi paylaşımı amacıyla açılan blog sayfalarında, elinizdeki bu dökümanlardan faydalanmak istemeniz de en doğal durum. Ancak sorun şu ki kopyala yapıştır işlemleri ile blog sayfalarına bu bilgileri aktarmak özellikle çok sayfalı dökümanlarda yorucu bir iş olabiliyor. Yazının devamında sayfanızı ziyaret eden kişilerin başkaca sayfalara yönlendirilmesine gerek kalmadan PDF uzantılı dosyalarınızı nasıl görüntüleyebileceğinizi bulabilirsiniz.
Anlatılacak olan işlemleri Sitenizde, Blogger veya Wordpress'de bulunan bloğunuzda kolayca uygulayabilir ve çözüme ulaşabilirsiniz.
Bu işlem için öncelikle Google Drive hesabınızın olması gerekiyor. Zaten bir Gmail hesabınız varsa Drive hesabınıza aynı şifreyle giriş yaparak oturum açabilirsiniz. 15 GB'a kadar ücretsiz depolama alanınız olacak. Dökümanlar için yeterli bir alan olduğunu düşünüyorum. Ama yetmezse üzülmeyin yeni bir Gmail hesabı oluşturusanız bir 15 GB'ınız daha olacaktır.

İşlem 1: Google Drive'a PDF Uzantılı Dosyanızı Ekleme ve Paylaşım Ayarları


Adım 1. Google Drive hesabınıza giriş yapın.
Adım 2. Yeni butonuna tıklayın.
Adım 3. Açılan pencereden Dosya Yükleme komutunu çalıştırın.
Adım 4. penceresinde sayfanızda görünmesini istediğiniz pdf uzantılı dosyayı seçin ve butonuna tıklayın.
Adım 5.  Seçtiğiniz dosya drive klasörüne yüklenene kadar bekliyorsunuz.


Adım 6. Yükleme tamamlandıktan sonra şimdi sıra dosyayı paylaşıma açmaya geldi. Bunu dosya üzerinde Sağ tuş/Paylaş komutunu kullanarak yapabileceğiniz gibi yüklenen dosyanın üzerine gelip Sağ tuş/ Paylaşılabilir bağlantıyı al komutunu çalıştırarak da yapabilirsiniz.  
Adım 7. Dosyanızı paylaşıma doğru bir şekilde açabilmişseniz dosya adının sağında aşağıdaki görselde de görülen simge görünür.
Adım 8. Daha sonra tarayıcınızda yeni bir sekme açarak kopyaladığınız paylaşılabilir bağlantıyı adres çubuğuna yapıştırıp Enter tuşuna basın.

Adım 9. Paylaşıma açtığınız dosyanın yeni açtığınız sekmede açıldığını gördükten sonra aşağıdaki görselde de görüldüğü üzere sağ üst köşede görülen üst üste üç nokta işaretine tıklayın ve Öğeyi Yerleştir komutunu çalıştırın.
Adım 10. Komutu çalıştırdıktan sonra açılan Öğeyi yerleştir penceresinin orta kısmında açılan <iframe ile başlayan satırları seçip kopyalayın. Daha sonra kullanmak üzere bir yazım editörüne yapıştırın

İşlem 2: Blogger'daki Bloğunuza Pdf Uzantılı Dosyayı Gömme
Adım 1. Bu adımda blog yazınızı düzenlediğiniz bölümde HTML butonuna tıklayarak tasarımınızı html  görünümünde göreceksiniz.

Adım 2. HTML görünümünde Pdf uzantılı dosyayı sayfanızda hangi kısma eklemek istiyorsanız oraya gelin ve İşlem 1 Adım 10'da elde ettiğiniz <iframe ile başlayan ve kopyaladığınız kodları yapıştırın.
Adım 3. Genişliğin sayfaya tam oturmasını isterseniz, width değerini 640 yerine "100%" şeklinde değiştirmenizi öneririm. height değeri ise yüksekliği ifade etmektedir. İstediğiniz bir değere ayarlayabileceğiniz gibi değiştirmeyebilirsiniz de. Ben değiştirmedim  480 olarak bıraktım. Aşağıdaki görseli inceleyiniz. Hepsi bu kadar.


Bu sayfaya işinize yarayacağını düşündüğümden aynı zamanda da örnek olsun diye Çocuklar için Yapay Zeka isimli kitabı ekliyorum.





Şimdi de PDF uzantılı dosyaları, WordPress'de oluşturduğunuz blog sayfalarına  nasıl gömeceğinizi anlatalım. Şunu belirtmeliyim ki WordPress'de bu işlem için PDF Embedder isimli eklentiyi yüklerseniz de bu işlemleri yapabilirsiniz. Ancak ilerleyen satırlarda bu yöntemin bir avantajından da bahsedeceğim. Tercih sizin.

İşlem 1: Bu işlem yukarıda İşlem 1 ile aynı şekildedir hiçbir değişiklik yok. Amacımız sayfamıza gömeceğimiz pdf uzantılı dosyanın <iframe ile başlayan kodlarını elde etmek.


İşlem 2: WordPress'deki Bloğunuza Pdf Uzantılı Dosyayı Gömme
Adım 1. Yazınızı yazdığınız kısımda blok ekle butonuna tıklayarak, açılan pencerede Biçimlendirme bölümünde Özel HTML'yi seçin.


Adım 2. Çalışma alanına eklenen Özel HTML bloğunda HTML yazın kısmına İşlem 1 Adım 10'da elde ettiğiniz <iframe ile başlayan kodu yapıştırın.
Adım 3. Genişliğin sayfaya tam oturmasını isterseniz, width değerini 640 yerine "100%" şeklinde değiştirmenizi öneririm. height değeri ise yüksekliği ifade etmektedir. İstediğiniz bir değere ayarlayabileceğiniz gibi değiştirmeyebilirsiniz de. Aşağıdaki görseli inceleyiniz. 

Aşağıdaki görselde wordpress sayfamıza pdf dosyamızın nasıl eklendiğini görüyorsunuz.

Size bir sır vereyim mi? Bu yazıda PDF dosyalarını bloğunuza nasıl eklersiniz dedim ama aslında başka formattaki dosyalarınız için de bu yöntemi kullanabilirsiniz. Bu da bu yazının sürpriz yumurtasıydı.
Bu yazıyı yazmama neden olan arkadaşıma buradan teşekkür ediyorum. Böyle bir soruyu gündeme getirmeseydi bu yazıyı yazmayacaktım. Belki blogları olan veya blog açtığında bu yazıdan faydalanacak kişiler olacaktır diye şimdiden içim huzurla doldu. Bugünlük de bu kadar. Kendinize iyi bakın, hoşçakalın. 

7 yorum:

  1. Çok teşekkürler. Çok faydalı bir çalışma.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için teşekkür ederim Sevda hocam. Umarım faydalı olur.

      Sil
  2. Evet, hiçbirşey olmadı.
    Hepsini harfiyen yaptım; önizlemede çıkan bu oldu.:
    Sadece yapıştırdığım iframe oldu...
    Başka da birşey yok.
    Size göre demek herkesin vakti değersiz. Yazayım birşey, olsun olmasın, çok da derdime değil mi...!
    Yazıkları olsunu size ve sizin gibilere...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahmet Bey merhaba. Yazdığım işlemler kesinlikle doğru. Anladığım kadarıyla siz iframe ile başlayan kodu html sayfa modunda eklememişsiniz. Sanki bir metin gibi sayfanıza yerleştirmişsiniz ondan dolayı da olmamış. Tabi ki vakitleriniz değerli. Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

      Sil
    2. Olabilecek tüm kombinasyonları denedim, içlerinde HTML modunda yerleştirmek de vardı.
      Saygılar.

      Sil
    3. Umarım problemi çözebilirsiniz. Kolay gelsin.

      Sil

Bu Blogda Ara