Sayfalar

YAYIN LİSTESİ (Bütün yazılarıma buradan erişebilirsiniz.)

4 Nisan 2021 Pazar

Bilgisayar Kendiliğinden Uyku Moduna Giriyor Çözümü

sleep_mode

Herkese merhaba. Bilgisayarımın ben istemeden uyku moduna geçmemesi için bütün ayarları yapmama rağmen uyku moduna geçmesi beni oldukça rahatsız edince internette birazcık aramayla bu sorunla karşılaşan kişinin sadece ben olmadığımı farkettim. Okuduğum sayfalarda aklıma yatan çözümleri uygulamama rağmen problem çözülmeyince üzerinde  de biraz kafa yorunca nasıl olduysa aklıma gelen bir yöntemi uygulayarak çözümü buldum. İnternette böyle bir çözüm yoluna rastlamadığımı söylemek isterim. Bu çözüm yolu umarım benzer durumla karşılaşan arkadaşlara faydalı olur.

Sorun: Bilgisayar; güç seçeneklerinde, her türlü uyku durumu ayarı Hiçbir zaman olarak ayarlanmış olmasına rağmen, uyku moduna geçiyor.

Çözüme geçmeden önce bilgisayarın uyku moduna geçmesine neden olan yazılımsal ve donanımsal sorunların olabileceğini hatırlatayım. İşletim sistemi güncellemeleri, yeni bir program yüklenmesi, yeni bir donanım yüklenmesi ya da güncellemesi bu problemin oluşmasına neden olmuş olabilir. Her ne sebeple olursa olsun bu problemi çözmeye, bilgisayarımda böyle bir sorun yokken sonradan oluşması  nedeniyle önce aşağıdaki kontrolleri yaparak başladım. Bu kontrolleri yapmama rağmen problemim çözülmedi ama yine de bunların kontrolünü sizler yapınca belki yapmadığınız seçenekleri yapıp sorununuz çözülebilirsiniz diye bu aşamaları da anlatmak istedim. En sonunda ise çözümü bulacaksınız.

Kontrol Edilmesi Gerekenler/Yaptıklarım

Adım 1. Öncelikle bilgisayarınızda Güç Seçeneklerini açmalısınız. Bunun birçok yolu var. Ben Başlat düğmesi üzerinde sağ tuş yapıp çıkan menüden Güç Seçenekleri’ni seçtim.

guc_secenekleri_1


Adım 2. Açılan Ayarlar – Güç ve Uyku kısmında Ekran ve Uyku bölümlerinde Pil gücünde ve Prize takılıyken uyku moduna geçme seçeneklerinin Hiçbir zaman olması gerekiyor. Bunları kontrol ediniz.

guc_secenekleri_2

Adım 3. Yukarıda herşey normalse, sağda Ek güç ayarlarına tıklayarak seçili güç planınızı kontrol etmek için Plan ayarlarını değiştir butonuna basınız.

guc_secenekleri_3

Adım 4. Plan ayarlarını düzenleme penceresinde Bilgisayarı uyku moduna geçir bölümünde; Pilde ve Prize takılı durumları için Hiçbir Zaman’ın seçili olması gerekiyor, kontrol ediniz. Burada da herşey normal ise Gelişmiş güç ayarlarını değiştir butonuna basınız.

guc_secenekleri_4

Adım 5. Gelişmiş güç ayarlarını değiştir butonuna tıkladıktan sonra açılan Güç Seçenekleri penceresinde Gelişmiş ayarlar sekmesinde seçili planınıza ait özelleştirmek istediğiniz ayarlar aşağıda yer almaktadır. Burada Uyku kısmının yanındaki artıya basarak açılan ayarları aşağıda görüldüğü gibi ayarlayınız.

guc_secenekleri_5

Adım 6. Aynı pencerede Pil bölümüne gelerek Kritik pil eylemi kısmında Prize takılı ayarını Hiçbir şey yapma olarak değiştirin ve Tamam butonuna basın.


guc_secenekleri_6


Ben yukarıda belirttiğim bütün adımları kontrol etmeme ve ayarları söylediğim gibi yapmama rağmen problem durum devam ediyordu. Yani bilgisayarım belli bir süre sonra Bilgisayar kilitleniyor diyerek uyku moduna geçiş yapıyordu.

Bütün bunlardan sonra biraz umutsuzluğa kapıldığımı, bilgisayarın format vakti geldiğini düşündüğümü söylemeliyim. Acaba harddisk mi bozulmuştu, bilgisayar toz vb. durumlardan dolayı ya da fazla ısınmadan dolayı bunu yapıyor olabilir miydi? Bütün bu ihtimallerden önce bilgisayarın uyku moduna geçmesinde etkin olan donanımlarımı bir kontrol edeyim olmazsa o donanımların driverlarını yeniden yükler veya değiştiririm diye düşündüm. Bunun için;

Adım 1. Başlat düğmesinde sağ tuş yaparak açılan menüden Komut istemi (Yönetici)’ni çalıştırınız.

komutistemi1

Adım 2. Yönetici olarak açılan Komut İstemi penceresinde komut satırına  powercfg -devicequery wake_armed yazıp klavyeden Enter tuşuna basınız. Kısa bir süre sonra alt satırda bilgisayarınızın uyku moduna geçmesi ile ilgili olabilecek donanımları göreceksiniz. Benim bilgisayarımda klavye ve mouse’un etkili olduğunu gördüm. Bazı bilgisayarlarda ekran ve ses kartı da etkili olabilir. Bazı internet sitelerinde klavyenizi değiştirin gibi öneriler bile vardı. Ancak dizüstü bilgisayarda böyle bir şansım yoktu.

komutistemi2


Bu aşamalardan sonra da işime yarayacak birşeyler çıkmamıştı. Sorunlar devam ediyordu.

Aklıma bu  hafta içerisinde okulumda gerçekleşen bir elektrik arızası geldi. Çoğu zaman arıza durumuna neden olan durum, gözümüzün önünde olmasına rağmen bunu göremeyebiliyoruz. Bu hatalı duruma; burada sorun yok kabulü ile başlayarak, arızayı yanlış yerde arayarak başlamak neden oluyor. Onun için baştan başlayarak her noktayı ayrıntısıyla incelemek gerekir.

Uzatıyorum belki ama; aklıma bir fıkra geldi.

Biri makine mühendisi, biri elektrik mühendisi biri de bilgisayar mühendisi olan üç arkadaş arabayla dolaşmaya çıkmışlardı. Yolun yarısına geldiklerinde araba arıza yaptı ve makine mühendisi “Ben hallederim” diyerek arabadan indi. Makine mühendisi, arabanın kaputunu açtı, birkaç yere çekiçle vurdu, birkaç vidayı sıkıştırdı fakat araba çalışmadı. Bunun üzerine elektrik mühendisi olan arkadaşları “Bu işi bana bırakın” dedi ve bu kez de o indi arabadan. O da kabloları denetledi, arabanın elektrik aksamına baktı fakat araba yine çalışmadı. Makine ve elektrik mühendisi, bilgisayar mühendisi olan arkadaşlarına dönüp bir kez de onun bakmasını istediler. Hiç araba onarımından anlamayan bilgisayar mühendisi çözümü kafasında bulmuştu. Hemen önerdi çözümünü:
“Şimdi hep birlikte arabadan inelim, sonra yeniden binelim ve yeniden çalıştırmayı deneyelim...”

ÇÖZÜM:

Yukarıda Adım 4 ‘e giderek Plan Ayarlarını Düzenle penceresinde, Bilgisayarı Uyku moduna geçir:   bölümünde Pilde ve Prize takılı durumları için Hiçbir zaman olan ayarları değiştirip bir süre belirleyin (mesela 2 dakika). Daha sonra Değişiklikleri Kaydet düğmesine tıklayınız. Hemen sonra ayarları yeniden, Hiçbir Zaman olarak değiştiriniz ve Değişiklikleri kaydet butonuna basınız.   

guc_secenekleri_7

Evet biraz saçma bir çözüm işlemi gibi ama bu şekilde yapınca benim problemim çözüldü. Umarım benzer durumda olan kişilerin de sorununun çözümüne katkı sağlamış olurum. Bu çözümü görünce sanırım fıkra daha anlamlı geldi size.

Bugünlük de bu kadar. Kendinize iyi bakın, hoşçakalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Blogda Ara