Sayfalar

YAYIN LİSTESİ (Bütün yazılarıma buradan erişebilirsiniz.)

10 Ocak 2022 Pazartesi

SANAL DİSK OLUŞTURMA VE ŞİFRELEME (Programsız)


Herkese merhaba. Bilgisayarınızda sanal diskler oluşturmanın farklı nedenleri olabilir. Kişisel verilerin güvenliğini sağlamanın gerekli olduğu çağımızda sanal disk oluşturmak ve bu diski şifrelemek kullanıcılar için önemli güvenlik avantajları sunabilir. Bir önceki yazımda USB belleklerinizi nasıl şifreleyeceğinizi anlatmıştım. Ancak  bilgisayarınızda da güvenli ve şifre ile korunan bir alan oluşturarak önemli verilerinizi saklamak isteyebilirsiniz. Programsız sadece Windows işletim sisteminin sunduğu araçlarla sanal disk oluşturmak ve oluşturulan sanal diski şifrelemenin nasıl yapıldığını bulacağınız yazımıza hazırsanız başlayalım. Başlamadan önce Sizden isteğim bu bilgileri olabildiğince fazla kişiye ulaştırmanız. Belki sizin için önemli olmasa da bu sayfada yer alan bilgiler bilişim teknolojileri ile ilgilenen tanıdıklarınızın oldukça işine yarayacaktır. Şimdiden teşekkürler.

A. SANAL DİSK OLUŞTURMA

Adım 1. Bilgisayar Yönetimi penceresini açmak için Görev çubuğunda arama butonuna tıklayarak Bilgisayar Yönetimi yazınız ve çıkan sonuç penceresinde Yönetici olarak çalıştıra tıklayınız.

bilgisayar yönetimi

yada

Masaüstünde Bu bilgisayar simgesi üzerinizde sağ tuş yaparak açılan menüden Yönet komutunu çalıştırınız.

disk yönetimi

Adım 2. Açılan Bilgisayar Yönetimi penceresinde sol kısımda Depolama altında yer alan Disk Yönetimini seçiniz. Sağ tarafta Eylemler penceresinde Disk Yönetimi üzerine gelerek açılan menüden SSD Oluştur komutunu çalıştırınız.

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (2)

 

Adım 3. Açılan Sanal Sabit Disk Oluştur ve Ekle penceresinde Gözat butonuna tıklayarak Sanal sabit diski oluşturma istediğiniz konumu belirleyin.

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (3)

Adım 4. Gözat butonuna basıldıktan sonra açılan pencerede sanal diski oluşturma istediğiniz konumu belirleyerek sanal disk dosyanıza isim veriniz ve Kaydet butonuna tıklayınız.

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (4)

Adım 5.Kaydet butonuna basıldıktan sonra gelinen bir önceki pencerede Sanal Disk boyutunuzu belirleyiniz. Sanal sabit disk türünü belirlediğiniz boyuta göre seçiniz.  2 Gigabyte kadar VHD, 2 Gigabyte üzerindeki sanal diskler için VHDX biçimini seçiniz. Sanal Sabit disk türü olarak da Sabit boyutu seçerek Tamam butonuna tıklayınız. Tamam butonuna basıldıktan sonra belirlediğiniz disk boyutuna göre belli bir süre geçtikten sonra Sanal diskiniz oluşacaktır.

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (5)

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (6)

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (7)

Adım 6. Oluşturulan sanal diskinizi Disk 1 ismi ile görebilirisiniz. Sanal diskini üzerinde işlem yapabilmek için öncelikle diski başlatmanız ve birim etiketi vererek tanımlamanız gerekmektedir. Öncelikle Disk 1 üzerinde sağ tuş yaparak açılan menüden Diski Başlat komutunu çalıştırınız.

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (8)

Adım 7. Açılan Diski Başlat penceresinde Disk 1’i seçiniz ve Tamam butonuna basınız. Kısa bir sürede diskiniz tanınır olacaktır.

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (9)

 

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (10)

 

Adım 8. Başlatılan disk üzerinde sağ tuş yaparak açılan menüden Yeni Basit Birim komutunu çalıştırınız.

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (11)

Adım 9. Açılan Yeni Basit Birim Sihirbazı penceresinde İleri butonuna basınız.

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (12)

Adım 10. Açılan pencerede belirtilen en çok ve en az boyutlar arasından bir birim boyutu belirtiniz ve İleri butonuna basınız.

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (13)

Adım 11. Açılan pencerede oluşturulan yeni birime sürücü etiketi atayınız. Otomatik olarak gelen harfi seçip İleri butonuna basınız.

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (14)

Adım 12. Bu aşamada yeni oluşturulan birime etiket ismi yazıp, Hızlı biçimlendirin seçili olmasını sağladıktan sonra İleri butonuna basarak Biçimlendirme işlemini başlatın.

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (15)

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (16)

Adım 13. Kısa bir sürede “Yeni Basit Birim Sihirbazını başarıyla tamamladınız” mesajını gösterir pencere geldikten sonra Son butonuna basınız.

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (17)

Adım 14. Oluşturduğunuz sanal diskinizi Bilgisayar Yönetimi penceresinde ve Bu bilgisayar penceresinde görebilirsiniz.

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (18)

Oluşturduğunuz yeni disk üzerine çift tıklayarak giriş yapabilir ve dosyalar oluşturabilir ya da kopyalayabilirsiniz.

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (19)

 

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (20)

 

B. BITLOCKER ile SANAL DİSKİ ŞİFRELEME

Bir önceki yazımda USB belleklerin Bitlocker ile nasıl şifreleneceğini anlatmıştım. Burada da benzer işlemler ile yeni oluşturulan diskimizi şifreleyeceğiz. Diski boşken şifrelemek işlemi hızlandıracağı için bu aşamada şifrelemeye geçelim.

Adım 1. Bu bilgisayar penceresinde oluşturulan disk üzerinde sağ tuş yaparak açılan menüden Bitlocker’ı Aç komutunu çalıştırınız.

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (21)

Adım 2. Açılan Bitlocker Sürücü Şifrelemesi penceresinde “Sürücünün kilidini açmak için bir parola kullan” seçeneğini aktifleştirerek parolanızı oluşturunuz ve İleri butonuna basınız.

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (23)

Adım 3. Parolanızı unutmanız durumunda sürücünüze erişebilmek için oluşturacağınız Kurtarma Anahtarınızı nasıl yedeklemek istediğinizi bu adımda belirleyiniz. Ben Dosyaya kaydet seçeneğini seçtim. Daha sonra bu dosyayı farklı bir yerde saklayabilirsiniz.

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (24)

Adım 4. Açılan pencerede Kurtarma Anahtarının saklanacağı metin dosyasına isim verip konumu seçtikten sonra Kaydet butonuna tıklayınız.

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (25)

Adım 5. İleri butonuna basınız ve açılacak olan Kullanılacak şifreleme modu tercih penceresinde Yeni şifreleme modunu seçiniz ve İleri butonuna basınız.

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (26)

 

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (27)

Adım 6. Açılan pencerede Şifrelemeyi başlat butonuna tıklayınız.

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (28)

Adım 7. Seçtiğiniz dosya boyutuna göre şifreleme işleminin süresi değişebilir. Ancak içerisi boş olduğu için diskin şifrelemesi çok uzun sürmeyecektir. Şifrelenmiş haliyle diskinizi Bu bilgisayar penceresinde görebilirsiniz. Sürücü üzerine çift tıklayarak içerisine girebilir ve dosyalarınız görebilir, kopyala yapıştır işlemlerini yapabilirsiniz.

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (29)

 

 

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (30)

 

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (31)

C. SANAL DİSKİ BU BİLGİSAYARDAN KALDIRMA

Oluşturduğunuz sanal diskin sürekli Bu bilgisayar penceresi altında görünmesi çok mantıklı olmaz. Çünkü özel belgeleriniz erişime açık olacaktır. Siz istediğiniz zaman bu diski görünür kılabilirsiniz. Bunun için aşağıdaki adımları izleyiniz.

Adım 1. Bu bilgisayar penceresinde diskinizin üzerine gelerek sağ tuş yapınız ve açılan menüden Çıkar komutunu çalıştırınız.

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (32)

 

Çıkar işlemi uygulandıktan sonra Bu bilgisayar penceresi altında diskiniz görülmeyecektir.

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (33)

 

Ancak korkmayın A bölümü Adım 5’de oluşturduğunuz VHD uzantılı dosyanız kaydettiğiniz yerde hala durmakta. 

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (34)

D. SANAL DİSKİ EKLEME

Şimdi de çıkardığınız yani Bu bilgisayarda görünmeyen Sanal Diskinizi yeniden görünür ve sizin tarafınızdan erişilebilir yapalım.

Adım 1. A bölümü Adım 1’de açıklandığı şekliyle Bilgisayar Yönetimi penceresini açınız ve Depolama altında yer alan Disk Yönetimini seçiniz. Eylemler bölümünde Disk Yönetimine tıklayarak açılan menüden SSD Ekle komutunu çalıştırınız.

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (36)

 

Adım 2. Açılan Sanal Sabit Disk Ekle penceresinde Gözat butonuna tıklayınız.

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (37)

Adım 3. Açılan Gözat penceresinde vhd yada vhdx uzantısı ile kaydettiğiniz sanal disk dosyanızın bulunduğu klasöre giderek dosyayı seçip butonuna basınız.

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (38)

Adım 4. Sanal disk dosya konumunu belirtikten sonra Tamam butonuna basınız.

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (39)

Adım 5. Sanal diskiniz hem Bilgisayar Yönetim penceresinde hem de Bu bilgisayar penceresi altında görünür olacaktır.

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (40)

 

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (41)

 

Adım 6. Sanal diskinize çift tıklayarak girmeye çalıştığınızda giriş yapabilmeniz için Bitlocker ile belirlediğiniz şifrenizi girerek Kilidi aç butonuna basıp diskinize erişebilirsiniz.

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (42)

 

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (43)

 

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (44)

 

Sanal sürücü olusturma ve şifreleme (45)

 

Bugünlük de bu kadar. Kendinize iyi bakın hoşçakalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Blogda Ara