Sayfalar

YAYIN LİSTESİ (Bütün yazılarıma buradan erişebilirsiniz.)

14 Nisan 2022 Perşembe

Office Belgelerinde Rastgele Metin ve Sayı Üretme


Herkese merhaba. Özellikle office kullanımına yönelik bazı özellikleri denemek, belgede biçimlendirmelerin nasıl göründüğünü test etmek için Word ve PowerPoint’te istediğiniz sayıda cümleden ve paragraftan oluşan rastgele metin eklemenin kolay bir yolunu bulacağınız bu yazım eminim çok hoşunuza gidecek. Ayrıca bu yazımda bonus olarak Excel’de rastgele sayı üretmek için bir formülün de kullanımını anlatacağım. Hazırsanız başlayalım.


WORD VE POWERPOINT’TE RASTGELE METİN ÜRETME

Rand Kullanımı:

Rastgele metin oluşturulmak istenen yere gelinerek =RAND(X,Y) formatında bir komut yazılıp Enter tuşuna basıldığında x tane paragraftan ve her bir paragrafta y tane cümleden oluşan rastgele bir metin belgenize otomatik olarak yerleşecektir.

Örneğin; belgenize =rand(3,4) yazdığınızda her bir paragrafta 4 cümle bulunan 3 paragraftan oluşan bir metin sayfanıza eklenecektir.

rastgele_metin (7)

 

rastgele_metin (8)

Rand fonksiyonunu =rand() yazıp enter’a basarak da kullanabilirsiniz. O zaman belgenize varsayılan olarak 3 cümlelik 5 paragraf yerleşecektir. 

rastgele_metin (5)

 

rastgele_metin (6)

Rand fonksiyonunu PowerPoint’te de aynı şekilde kullanabilirsiniz. Aşağıdaki görselleri inceleyiniz.

rastgele_metin (1)

 

rastgele_metin (2)

PowerPoint’te The quick brown fox jumps over the lazy dog. (Hızlı kahverengi tilki tembel köpeğin üzerinden atlar.) cümlesi tekrarlanarak paragraflar oluşturulmaktadır. Bu cümle büyük ihtimalle İngiliz alfabesindeki tüm harfleri içerdiğinden kullanılmış olabilir.

rastgele_metin (3)

 

rastgele_metin (4)

RAND.OLD Kullanımı:

=Rand.old(x,y) fonksiyonu kullanılarak Word belgenize x tane paragraftan  ve her bir paragrafta y kere alfabe dizisinden oluşan metin eklenir. Fonksiyonu sadece =rand.old() şeklinde de kullanabilirsiniz.

rastgele_metin (9)

 

rastgele_metin (10)

 

rastgele_metin (11)

 

rastgele_metin (12)

Lorem Kullanımı:

Oluşturulacak şablon ve taslaklarda içerik yerine geçerek yazı bloğunu doldurmak için kullanılan fonksiyonlardan biri de Lorem fonksiyonudur. =LOREM(X,Y) şeklinde kullanılır. X paragraf, Y ise cümle sayısını ifade etmektedir. =LOREM() şeklinde de kullanılabilir. Fonksiyonu yazdıktan sonra klavyeden Enter tuşuna basılması gerekir.

rastgele_metin (13)

 

rastgele_metin (14)

Lorem fonksiyonunun word’de kullanımı:

rastgele_metin (16)

 

rastgele_metin (17)

Microsoft Excel’de Rastgele Sayı Üretme:

Excel’de rastgele sayı üretmek için kullanılan formül =S_SAYI_ÜRET() dir. Aşağıda uygulamalı olarak formül kullanımına ait görselleri inceleyebilirsiniz.

A.

=S_SAYI_ÜRET() Bu formül 0'dan büyük veya eşit ve 1'den küçük rastgele bir sayı üretir.

sayı_uret (2)

B.

=S_SAYI_ÜRET()*100 Bu formül;0'dan büyük veya eşit ve 100'den küçük rastgele bir sayı üretir.

sayı_uret (3)

C.

=TAMSAYI(S_SAYI_ÜRET()*100) Bu formül; 0'dan büyük veya eşit ve 100'den küçük rastgele bir tam sayı üretir.

sayı_uret (4)

D.

=S_SAYI_ÜRET()*(b-a)+a Bu formül ile a ve b arasında rastgele gerçek sayı üretir.

sayı_uret (6)

E.

=TAMSAYI(S_SAYI_ÜRET()*(100-1)+1) Bu formül; yukarıda belirtilen a ve b sayıları arasında üretilen sayının tam sayı olarak çıkması için kullanılır.

sayı_uret (7)

Farklı bir hücreye formül veya veri girilerek yeniden hesaplandığında veya F9 tuşuna basıldığında yeni bir rasgele sayı üretilir.

Bugünlük de bu kadar. Kendinize iyi bakın hoşça kalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Blogda Ara