Sayfalar

YAYIN LİSTESİ (Bütün yazılarıma buradan erişebilirsiniz.)

17 Eylül 2022 Cumartesi

NASIL BAŞARILI OLUNUR?

Herkese merhaba. Yeni bir eğitim öğretim yılının başında, başarabilir miyim acaba soruları beynimi meşgul ederken, yıllar önce okuduğum bir kitap aklıma geldi ve siz değerli okuyucularımla bunu paylaşmak istedim. Eski bir kitabın başında yazılan başarılı olmanın yolları ile ilgili olan bu yazıyı, bazı düzenlemeler yaparak paylaşıyorum. Önemli tespitler olduğunu düşündüğüm bu noktalar başarı yolunda göz önünde bulundurulursa faydası olur kanaatindeyim. Hadi yazımıza geçelim.


NASIL BAŞARILI OLUNUR?

1. Bir işe başladıktan sonra onun sonucu hakkında şüphe ve tereddüt etmek işin olumlu neticelenmemesine sebep olur.

2. Bıkmadan, yorulmadan, usanmadan, sabır ve bağlılık ile başlamış olduğun işin başarıyla sonuçlanmasına kadar devam gerekir.

Her nimet külfet mukabilinde elde edilir.

Her çalışan muhakkak ki yorulur. Bir aşık gibi sebat etmesini bilmeyen, başarılı olamadım diye vazgeçen, iradesi zayıf kimseler elbette başarılı olamaz. Sabreden kazanır.

3. Sır saklamak. Ne yapacağınızı, ne de okuduğunuz veya çalıştığınız bir işi, kimseye haber vermemek, sezdirmemek lazımdır. “İsteklerinizin gerçekleşmesine, sırrınızı saklamakla yardımcı olunuz.” “Sırrını saklayan, herkesten emin olur.”

4. Yükselmek, başarıya ulaşmak, takva ile olur. Takvanın pek çok manası olmakla birlikte bazıları, helal yiyip içmek, yalan söylememek. Kimseye eza ve cefa etmemek, kötü gözle bakmamak, gıybet ve koğuculuktan (söz taşımaktan) sakınmak, Allah’ın bütün mahlukatına şefkat ve sevgi göstermektir. Takvanın en küçük mertebesi, senin başkasına gücünün yettiğinden daha fazla, Allah’ın sana gücünün yeteceğine inanıp iman etmendir.

5. Yüce şeyleri sefil işler için alet etme. Yani kötü işlerde kötü niyetlerde yüce şeyleri araç olarak kullanmayın.

6. Yapılacak işin saatini ve vaktini tayin edip ona göre başlamak lazımdır. 

7. Acele etmemek, kalp huzuru ile yapmak, çabanı isteğine yoğunlaştırmak. Nasıl ki güneş ışığının bir noktaya yoğunlaşması ile ortamı yaktığı gibi, bütün düşünceni, hayalini, çabanı, iradeni, arzunu, bir noktada topla ki, isteğin gerçekleşsin. Yaptığın işi severek, isteyerek yap. Baştan savma yapılan işlerden hayır gelmez.

8. Daima temizliğe riayet et. Olduğun yer, üstün başın, bedenin hele hele kalbinin temizliğine çok dikkat et. Temiz işler, temiz niyetler, temiz neticeler, ancak ve ancak temizlikle elde edilir.

9. “İsteğinin gerçekleşmesini isteyen kimse sıkıntıya düşmüş bir kimseyi sevindirsin.” Din ve mezhep gözetilmeksizin yapılan yardım Allah yanında pek makbuldür.

Bugünlük de bu kadar. Umarım hayırlı işlerinizde her zaman başarılı olursunuz. Kendinize iyi bakın hoşça kalın.

 


2 yorum:

Bu Blogda Ara