Sayfalar

YAYIN LİSTESİ (Bütün yazılarıma buradan erişebilirsiniz.)

7 Kasım 2019 Perşembe

EYVAH BIOS ŞİFREMİ UNUTTUM 2

Herkese merhabalar. "Eyvah Bios Şifremi Unuttum" serisine devam ediyoruz. Umarım bu yazıyla BIOS şifre sıfırlama/resetleme/kırma serisini bitirebiliriz.
Şifre kırma denilince aklıma, filmlerdeki şifre kırma sahneleriyle ilgili bir arkadaşıma yaptığım yorumum geliyor:
"Şu filmlerdeki fon müziği sayesinde heyecanın doruğa çıktığı, şifrenin bulunamadığı taktirde dünyanın sonunun geleceği veya bir felaketin olacağı durum son saniyede bilgisayar canavarının klavye tuşlarına hunharca basmasıyla çözülür ve her şey yoluna girer ya yok böyle bir şey aslında.
Adamın CD çantası bile yok! Bu adam sadece tuşlara işkence ederek şifreyi çözüyor. Böyle şifremi kırılır?" dediğimde arkadaş  gülmekten kırılmış ama bana da hak vermişti. Benim yorumumdan sonra arkadaşım filmlerde heyecanla izlediği şifre kırma sahnelerinden artık zerre keyif almamaya başlamıştı. Herhangi bir filmde öyle bir sahne gördüğünde, bilgisayar dehasının CD çantası veya özel bir ekipmanının olup olmadığına baktığını ve eğer herhangi bir şey olmadığı halde adam yalnızca klavyeye saldırıyorsa prodüksiyonu zayıf bulduğunu ve filmden de buz gibi soğuduğunu ifade etmişti. (Tabi ki o zamanlar tüm bilişimciler CD çantalarıyla dolaşıyordu. Flash disk falan  da yaygın değildi.) Arkadaşımın seyir zevkini düşürmekle iyimi yaptım bilmiyorum ama aklıma geldikçe gülüyorum.
Hadi konumuza geçelim artık.
CMOS De-Animator
Bilgisayarınız açılıyor ve Windows’a erişim sağlayabiliyorsanız şanslı sayılabilirsiniz. Çünkü CMOS De-Animator adlı bir uygulama sorununuzu çabucak çözecektir. CMOS De-Animator, sisteminizin CMOS RAM'i için bir servis aracıdır. CMOS'u yalnızca 3 tıklamayla temizleyebilir ve böylece BIOS ayarlarını varsayılan ayarlara sıfırlayabilir ve CMOS'ta saklanan varsa şifreleri kaldırabilirsiniz. Ayrıca CMOS verilerini yedekleme ve daha sonra geri yükleme seçeneğiniz de var. Bu uygulama hiçbir önyükleme diski veya MS-DOS arabirimi gerektirmez. CMOS De-Animator 32-bit ve 64-bit Windows işletim sistemlerinde kullanılarak, Windows üzerinden BIOS şifrenizi sıfırlar.
Yapmanız gereken tek şey internetten programı indirmek, yönetici olarak çalıştırmak ve Proceed butonuna tıklamak. Bu işlem bilgisayarınızı yeniden başlatacaktır. Yeniden başlatma işleminden sonra bilgisayarınız açılırken bir CMOS Checksum hatası ile karşılaşacaksınız. Bu hata ekranı ile BIOS’a şifresiz girebilir ve istediğiniz değişiklikleri yapabilirsiniz.

PC CMOS Cleaner
PC CMOS Cleaner, marka ne olursa olsun BIOS'ta saklanan master şifreleri kurtarmaya, silmeye, yarayan kullanımı kolay bir araçtır. Çoğu BIOS tipini destekler. Yalnız programı çalıştırabilmemiz için önyüklenebilir (bootable) bir CD veya USB Flash disk oluşturmamız gerekiyor. (Bootable usb disk ve CD nasıl oluşturulur. Onları farklı bir yayında paylaşabiliriz.)

Programı kullanmak için;
1- CD'yi CD ROM sürücüsüne yerleştirin ve bilgisayarı yeniden başlatın.
2- Bilgisayarı CD ROM'dan (önyükleme seçeneği) başlatacak şekilde ayarlayın. (Bu adımda bilgisayarınızı CD ile başlatmakta başarısız olursanız bilgisayarınızın harddiskini sökmeniz ve bilgisayarı yeniden başlatmanız kesin çözüm sağlayacaktır.)
3- Başlatma işlemi tamamlandıktan sonra Başlat Menüsü'ne gidin - System Tool'a tıklayın ve PC CMOS Cleaner'ı seçin, ardından İleri'ye tıklayın.
4- Step 1 penceresinde İleri'ye tıklayın

5- Step 2 penceresinde, sadece BIOS parolasını sıfırlamayı veya parola dahil tüm BIOS ayarlarını sıfırlamayı seçebilirsiniz.

6- Bilgisayarı yeniden başlatın. Hepsi bu kadar.
Bu işlemi önyüklenebilir bir flash bellek ile de aynı şekilde yapabilirsiniz.

Arkadaşlar yazı bir türlü bitmiyor. Ancak aynı konuda üçüncü bir yayın daha yapmak istemiyorum. Böylelikle konularda derli toplu olmuş olur ayrıca. Anlatacağım son bir işlem daha kaldı. Bu işlemde etkili yöntemlerden biri. Bazen zorlu sistemlerle karşı karşıya kalabiliyoruz. Sizler anlattığım yöntemleri  mantıklı bir şekilde mix edip kullanabilirsiniz. Burada her bir farklı durum için tüm detayları ayrıntılı anlatma şansım maalesef yok. Sizlere bu konuda güveniyorum.

HP USB Disk Storage Format Tool Aracı ile CLNPWD.EXE'yi Kullanmak:
HP USB Disk Storage Format Tool, bir USB Flash diski FAT, FAT32 ve NTFS dosya sistemlerinde biçimlendirmenize yardımcı olur. Ayrıca bir DOS başlangıç ​​disketi oluşturmak için de kullanılabilir. Bu araç Flash Sürücü üreticileri tarafından da önerilen bir araç olması nedeniyle hala yaygın olarak kullanımı tavsiye edilen bir programdır. Bu programı çalıştırırken Yönetici  olarak çalıştırmak gerekir.
Biz burada bir flash diski bu programı kullanarak formatlayıp bir DOS işletim sistemi başlangıç diski oluşturacağız. Bunun için aşağıda ekran görüntülerini verdiğim resimleri inceleyebilirsiniz. Çok kolay olduğu için detaylı anlatıma gerek görmedim.



Resimlerin yeteceğini düşündüm aslında ama yine dayanamadım durduramıyorum kendimi. Anlatayım kısaca.
1- Device kısmında flash diskimizi görmemiz gerekiyor
2-File System olaarak FAT 32 'yi seçiyoruz. (NTFS seçerseniz DOS başlangıç diski oluşturamazsınız.)
3- Volume Label kısmında flash diskinize bir isim verebilirsiniz veya boş olarak da bırakabilirsiniz.
4-  Format Options kısmında "Quick Format" ve "Create a DOS startup disk" seçilecek.
5- "using DOS system files located at" kısmını seçip aşağıdaki ... noktaya basarak bilgisayarımızda bulunan DOS işletim dosyalarının olduğu klasörün yolunu gösteriyoruz.
6- Start butonuna basarak formatlama işlemini başlatıyoruz.
7- Karşımıza gelen uyarı mesajı flash diskimizde bulunan tüm verilerin kaybolacağını söyleyip devam edip etmeyeceğimizi soruyor. Evet diyerek işlemi tamamlıyoruz.

Bu işlemler sonunda flash diskimizi formatlayıp DOS başlangıç diski oluşturmuş olduk. Şimdi internet aramasında bulabileceğiniz ve indirdiğiniz clnpwd.exe dosyasını flash diskimize kopyalıyoruz. Veya internette aramayıp bu linke tıklayarak HP USB Disk Format Tool V2.1.8, MS DOS sistem dosyaları ve clnpwd.exe dosyasını sıkıştırılmış olarak bilgisayarınıza indirip kullanabilirsiniz.
BIOS şifresini sıfırlamak için;
1- Flash diskimizi USB sürücüsüne yerleştirin ve bilgisayarı yeniden başlatın.
2- Bilgisayarı USB'den (önyükleme seçeneği) başlatacak şekilde ayarlayın. (Bu adımda bilgisayarınızı USB ile başlatmakta başarısız olursanız bilgisayarınızın harddiskini sökmeniz ve bilgisayarı yeniden başlatmanız kesin çözüm sağlayacaktır.) 
3- Bilgisayarınız flash diskinizden açıldığında DOS işletim sistemi ile karşılaşacaksınız.
4- DIR veya dir yazarak enter yapalım. clnpwd.exe dosyasını görelim.
5- Şimdi komut satırına clnpwd.exe yazıp enter yapalım.
6- BIOS şifrelerini sıfırlamak için 1 veya 2'yi seçiyoruz. İşlem tamam oluyor.

Tanıtmış olduğum uygulamaları bizzat kullandığım için rahatlıkla sizlere de tavsiye edebiliyorum. Anlattığım işlem sıralarına dikkat ederseniz herhangi bir sorunla karşılaşacağınızı sanmıyorum. Ama yine de bu konularda iyi değilseniz bir bilene danışın derim.
Sayfamı cep telefonu üzerinden kullanan arkadaşlar aşağıdaki resimde de gösterdiğim üzere web sürümünü görüntüleye tıklayıp sayfanın sol tarafında bulunan İZLE butonuna tıklayabilirsiniz. Ayrıca yeni yayınlarımı e posta üzerinden takip etmek isteyen arkadaşlar sayfanın sağ tarafındaki E-posta ile takip et seçeneğini kullanabilirler. Belki bunları nasıl yapacağınızı başka bir yazımda anlatırım. 

Şunu da söylemem gerekir ki yazımdaki bilgiler tamamen eğitim amaçlıdır. Ayrıca yapacağınız yanlış işlemlerden dolayı bilgisayarınızda oluşabilecek olan zararlardan sorumlu olmadığımı da belirtmek istedim. Şimdilik hoşçakalın ve beni izlemeye devam edin.

4 yorum:

Bu Blogda Ara