Sayfalar

YAYIN LİSTESİ (Bütün yazılarıma buradan erişebilirsiniz.)

3 Ocak 2020 Cuma

WİNDOWS'U HARİCİ DİSKTEN ÇALIŞTIRMA

Herkese iyi hafta sonları. 2020'nin ilk yayını ile karşınızdayım. İşinizin gereği olarak gün boyu dizüstü bilgisayarınızı yanınızdan ayıramıyor,  evde de onunla çalışmaya benim gibi devam mı ediyorsunuz? Ama bazen bilgisayarınızı taşımak, özellikle de seyahatlerinizde taşımak sizi yorabiliyor ve bugün de bilgisayarımı taşımayayım veya tatile götürmeyeyim dediğiniz zamanlar maalesef Murphy kanunlarına göre o bilgisayara ihtiyacınızın en çok olduğu anlar oluyor değil mi? (Bir şey üzerinde çalışırken işi bittiğine inandığınız bir aleti yerine kaldırırsanız ona derhal ihtiyacınız olacaktır.) Bu durumlarla inanmazsınız belki ama defalarca karşılaştım. Bugün sizlere bilgisayarınızla ilgili olabilecek bu durumu az hasarlı veya hiç hasarsız nasıl atlatırız onu anlatacağım. İlginizi biraz da olsun çekebildiysem hadi başlayalım o zaman.

Bulut sitemlerin (Cloud) varlığı işlerimizin birçoğunda bize yardımcı oluyor belki ama yeterli değil. Google özellikle döküman yönetimiyle ilgili çok işe yarıyor. Ancak insanın kişisel bilgisayarını ve yüklü programlarını kullanarak yapabileceklerini henüz tam olarak gerçekleştiremiyorlar. İşte burada aklımıza taşınabilir işletim sistemleri geliyor. Yani harici bir disk veya flash diskimize işletim sistemini kursak ve bunu da cebimizde taşısak iyi olmaz mı? 

WinToUSB programı tam da bu iş için en uygun araçlardan. Gerçi Microsoft Windows 8 ile birlikte getirdiği  Windows To Go uygulaması ile bu işi yapıyor ancak Enterprise sürümleri ve sertifikalı veri depolama gereçleri ile bu işlemi yapmamıza olanak sağlıyor. Tamamen ücretsiz olan WinToUSB ile bu işi daha uygun bir şekilde çözüyoruz. Buradan Hasleo Software'e sevgiler gönderiyorum.👍 Gerçi WinToUSB'de Windows 10 için tam sürüm şartı istiyor (Windows 7 ve 8 için tamamen ücretsiz) ancak sizler bu şartı nasıl aşacağınızı benden daha iyi biliyorsunuz. Bilmeyenlerin BATAN GEMİNİN MALLARI BUNLAR! GEL VATANDAŞ GEL!veÇOK KULLANIŞLI MASAÜSTÜ YAZILIMLAR yazılarımı okumalarını tavsiye ederim.😉
WinToUSB kullanıcılara USB belleklerine Windows işletim sistemi kurarak USB'den Windows çalıştırma imkanı veren, ücretsiz olarak kullanabileceğiniz bir taşınabilir bellekten Windows çalıştırma programıdır.
Windows'u harici bir sabit sürücüye, USB flash sürücüye veya Thunderbolt sürücüsüne yüklemenin / klonlamanın üç yolu vardır.

1. Image'dan  USB'ye: ISO / WIM / ESD / SWM / VHD / VHDX dosyasından Windows To Go oluşturma.
2. CDROM dan USB'ye: CD / DVD sürücüsünden Windows To Go oluşturma
3. Fizikselden USB'ye: Mevcut Windows işletim sistemini taşınabilir bir Windows olarak bir USB sürücüsüne kopyalama.

Ben bugün size birinci yöntemi anlatacağım. Diğer yöntemler de benzer şekilde yapılmakta. Detaylı bilgilere üretici firmanın sayfasına girerek ulaşabilirsiniz.

1. Image'dan  USB'ye
Adım 1. Hedef harici sabit diski veya flash diski WinToUSB programı yüklü bir bilgisayara takın ve WinToUSB'yi çalıştırın.


Adım 2. düğmesine tıklayın, ardından  düğmesine tıklayın ve açık iletişim kutusundan Windows kurulum ISO / WIM / ESD / SWM veya VHD / VHDX dosyasını seçin.
Adım 3. WinToUSB yüklenebilir işletim sistemlerini tarar ve listeler. Yüklemek istediğiniz Windows sürümünü görürseniz, onu seçin ve "İleri" düğmesine tıklayın.

Adım 4.
Açılır listeden hedef USB sürücüsünü seçin. USB sürücüsü WinToUSB tarafından doğru şekilde tanınmıyorsa  programın USB sürücüsünü tanıması için düğmesini tıklatmanız gerekir.
Adım 5. Devam etmek için biçimlendirmek isteyip istemediğinizi soran bir açılır pencere görünür, kullanmak istediğiniz bölüm düzenini seçin ve biçimlendirmek için "Evet" i tıklayın.

Adım 6. Bölüm listesinden sistem bölümünü ve önyükleme bölümünü seçin, seçilen bölümler kırmızı olarak işaretlenecek, ardından "İleri" düğmesine tıklayın.
Adım 7. İleri düğmesini tıkladıktan sonra WinToUSB Windows'u yüklemeye başlar.
Adım 8. Kurulum biraz zaman alıyor. Kurulumdan sonra bilgisayarı yeniden başlatın ve USB sürücünüzden önyükleme yapmak için BIOS'u değiştirin. Bundan sonrası bir işletim sistemi kurmak için gerekli adımlardır.
Adım 9. Windows kurulumu başlar ve tüm kurulum adımlarını tamamlamanız gerekir. Windows Kurulumu bilgisayarı yeniden başlatırsa USB sürücünüzden önyükleme yapmanız gerekecektir.

Adım 10. Kurulumdan sonra artık sürücüleri (driver) kurabilir ve flash bellek veya harici diskinizden işletim sistemini çalıştırabilirsiniz. 

Hepsi bu kadar hayırlı olsun. Umarım işinize yarar. Daha güzel işler yapabilmek adına yorum ve önerilerinizi bekliyorum.

Not: Bu işlemleri yaparken kullanacağınız flash diskin boyutu en az 32 GB olmalı ama bence 64 GB ve üstü bir flash disk daha uygun olur. Harici harddiskleri kullanırken tavsiyem diskin tamamını bu iş için kullanmayın en az 2 veya 3 bölümünüz olsun.

4 yorum:

  1. Emeğine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler... elinize sağlık. Anakartın sürücülerindeki sorunları nasıl çözeceğiz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk kurulumda driverları yükleyebilirsiniz. Bir başka bilgisayarda çalışacağınızda tam kapasite olarak programlarınızı kullanmak isterseniz yeniden driverları kurmalısınız. Zaten Windows 10 birçok driverı otomatik tanıyacaktır bu sizin için yeterli olabilir. Olmaz diyorsanız mecbur sürücüleri yükleyeceksiniz. Bir sonraki yazım en kolay nasıl sürücüler yüklenir onla alakalı olacak. Beni takip edin lütfen. Ayrıca yorumlarınız için teşekkürler.

      Sil

Bu Blogda Ara