Sayfalar

YAYIN LİSTESİ (Bütün yazılarıma buradan erişebilirsiniz.)

26 Ekim 2020 Pazartesi

PDF DOSYA BOYUTU KÜÇÜLTME

Herkese merhaba. Bugün bir öğretmen arkadaşım aradı ve resmi bir başvuru için diplomasının pdf formatında en az 50 KB en fazla 135 KB sınırları içerisinde olması gerektiğini, bu konuda kendisine yardım edip edemeyeceğimi sordu. Sizce ben ne demiş olabilirim? 🤣 Evet doğru bildiniz. Hocamızın işini halledince, dur ben bunu bloğumda yazayım dedim. Sorunun birçok çözüm yolu var elbette. Ben bunlardan temel birkaçına değinerek, ufak bir araştırmayla pek kimsenin anlatmadığını farkettiğim, benim kullandığım çözüm yolundan bahsederek yazıyı bitirmeyi düşünüyorum. Tahmin ediyorum ki siz de kullandığım yöntemi kullanmamışsınızdır. Detayları görmek istiyorsanız hadi başlayalım.

Pdf dosyayı nasıl temin ettiğimiz önemli. Zaten var olan bir pdf döküman ile uğraşacaksak anlatacağım yöntemleri kullanabilirsiniz. Eğer pdf dökümanı kendimiz oluşturmuş isek; dosya boyutunun az olmasını, oluşturma sürecinde halledebiliriz. Benim arkadaşıma sorduğum ilk soru diplomanı nasıl pdf formatına dönüştürdün oldu. Fotoğrafını mı çektin dedim önce. O tarayıcı ile pdf dosyayı oluşturduğunu söyledi. Şimdi stratejilere gelelim.

A. Eğer diploma vb. belgeyi fotoğrafını çekerek dijital hale dönüştürdüyseniz;

1. Fotoğrafı düşük kalitede çekebilirsiniz.

2. Ne kadar düşük kalitede çekseniz de makineler çok kaliteli olunca dosya boyutları da oldukça büyük olabiliyor. Onun için çektiğiniz resmi pdf ye dönüştürmeden önce Whatsapp ile kendinize yada birine resim olarak atın. Bu resim dosyasının boyutunu bayağı bir azaltacaktır. Daha sonra Whatsapp image dosyasını bulup onu pdf ye dönüştürdüğünüzde dosya boyutu istenilen ölçülerde olabilir. Eğer hala istenilen boyutlarda değilse yazıyı okumaya devam edebilirsiniz.

B. Eğer diploma vb. belgeyi tarayıcı kullanarak dijital hale dönüştürecekseniz;

1. Tarama çözünürlüğünü düşük DPI değerleri ile tarayarak dosya boyutunun küçük olmasını sağlayabilirsiniz.

2. Tarayacağınız belge alanını olabildiğince küçülterek de dosya boyutunun küçülmesini sağlayabilirsiniz.

Bu stratejileri uygulamanıza rağmen dosya boyutu hala istediğiniz ölçülerde değilse yazıyı okumaya devam.

PDF Dosya Boyutu Küçültme Yöntemleri

A. Online Araçları Kullanmak:



Google'da "pdf dosya boyutu küçültme" şeklinde yapacağınız bir aramada çıkacak olan ilk araç olan smallpdf ile dosya boyutunu en az %40 düşürebilirsiniz. Arama sonucunda çıkan başka siteleri de deneyebilirsiniz. 

Adım 1. Web tarayıcınız ile smallpdf sitesine ( https://smallpdf.com/tr/compress-pdf ) gidiniz.  

Adım 2. Dosyaları Seç butonuna tıklanarak açılan pencereden boyutunu küçültmek istenen dosyanın bulunduğu yere gidin ve dosyanızı seçin.

Adım 3. Seçtiğiniz dosyanın boyutuna göre belli bir süre bekleyiniz. Dosya sisteme yüklendikten sonra Temel ve güçlü sıkıştırma olarak çıkan iki seçenekten ücretsiz olan Temel Sıkıştırma seçilerek Seçenek belirleyin butonuna basınız. Sıkıştırma sonucunda tahmini dosya boyutların seçeneklerden görebilirsiniz. Benim seçtiğim dosya 254 sayfa ve çoğunluğu resim ve grafiklerden oluşan bir dosyadır.



Adım 4. Kısa bir süre içerisinde 8.94 MB'lık dosyamızın %37.8 oranında küçültülerek 5.36 MB'a küçültüldüğünü gösteren ekran görüntüsü ile karşılaştık. Burada İndirin butonuna tıklayarak küçültülmüş pdf dosyayı bilgisayarınıza indirebilirsiniz.
Smallpdf sitesinde ücretsiz olarak günde en fazla 2 dosya küçültebiliyorsunuz. Bu çok önemli ve aşılmayacak bir problem değil. Ancak özellikle resmi içerikli dosyaların online (çevrimiçi) yöntemler kullanarak boyutunu küçültmenin  güvenlik ve kişisel verilerin korunması ile ilgili ihlal problemleri doğurabileceğinden dolayı ben pek önermiyorum. Ancak önem derecesi düşük dosyalarınızda bence kullanabilirsiniz. Önerdiğim bu site de Google tarafından destelenen bir site ayrıca. Bu arada ben arkadaşımın diplomasına ait pdf dosyasının boyutunu çevrimiçi yöntemler kullanarak düşürmedim. Bu yazıyı buraya kadar okuduğunda aklında bir şüphe oluşmasın.😎

B. Nitro Pdf İle Dosya Boyutunu Küçültme
Ben burada Nitro Pdf ile nasıl dosya boyutu küçültüleceğini anlattım ancak farklı pdf uygulamaları kullanılarak da bu işlemler yapılabilir. Sadece menüler, isimler farklı olabilir. Mantık aynı Reduce işlemi. Bu arada bu işlemleri yapabilmek için uygulamaların pro sürümlerine ihtiyaç duyulacaktır. Ücretsiz sürümler bu işlemi yapamaz. Nitro Pdf'yi nerden indirebiliriz diyorsanız. Bunu internetten hızlı bir arama ile çabucak bulabilirsiniz. Güvenli olması nedeniyle ben kendi bilgisayarınızda dosya boyutu küçültme işlemini yapmanızı öneririm. Çevrimiçi yöntemlerin güvenlikle ilgili sorunları olabilir. Ayrıca bu yöntem ile dosyalarınızı çevrimiçi araçlardan daha düşük boyutlara düşürebilirsiniz. Şimdi işlemi nasıl yaptığımıza geçelim.
Adım 1.  İlk önce dosyanızı Nitro Pdf ile açınız.

 Adım 2. File menüsüne tıklayarak açılan listeden Optimize PDF komutunu seçiniz.
Adım 3. Optimize PDF komutu tıklandığında açılan pencerede 3 seçenek göreceksiniz. Ekran okuması için Reduced Size seçilebilir. Eğer dosya boyutu küçültüldükten sonra çıktı alınacaksa Reduced size and print ready seçeneği seçilebilir. Daha fazla küçük dosya boyutlarını yakalamak istiyorsanız Custom seçeneğini seçebilirsiniz. Ben Custom seçeneğini seçtim.
Adım 4. Custom seçeneği seçildiğinde açılan Optimizing Details penceresinde (Eğer açılmazsa Show Details butonuna basınız) Resample images kutusu seçili hale getirilir. Custom işaretlenir. Daha ayrıntılı düzenleme için Settings butonuna tıklanır.   
Adım 5. Settings butonu tıklandığında açılan Optimize Document-Custom Compression penceresinde gerekli DPI değerli değiştirilerek ve sıkıştırma yöntemleri ayarlanarak dosya boyutu istenilen seviyeye gelene kadar ayarlama yapılabilir. Ben en düşük dosya boyutuna ulaşabilmek için 72 DPI değerlerini seçtim. Gerekli seçimleri yaptıktan sonra OK butonuna tıklanır ve bir önceki pencere olan Optimizing Details penceresine dönülür.


Adım 6. İnteractive Content altında yer alan seçenekleri işaretleyip kaldırmak istediğiniz içerikleri belirleyebilirsiniz. Gerekli seçimleri yaptıktan sonra OK butonuna basılır ve Optimize PDF penceresine dönülür.
Adım 7.  Optimize PDF penceresinde Optimize butonuna tıklayarak dosya boyutu küçültme işlemini başlatabilirsiniz.
Adım 8. Optimize butonuna tıkladıktan sonra hızlı bir şekilde dosya üzerinde çalışılır ve optimize sonuçları görüntülenir. Sonuç penceresinde Orjinal dosya boyutu ve küçültülmüş dosya boyutları görüntülenir. Eğer düşürülen bu boyut sizin için yeterli ise Accept komutu tıklanarak kabul edilir. Eğer sonuç istediğiniz gibi değilse Back butonuna basarak yeniden ayarları değiştirebilir ve optimize işlemini yeniden başlatabilirsiniz.

Dosya boyutu 8.9 MB'tan 4.7 MB'a düştü. Gördüğünüz gibi çevrimiçi sonucundan daha iyi bir sonuç elde ettik. Bu küçültme oranları kesinlikle dosya içeriğiyle ilişkili arkadaşlar. Ben öğretmen arkadaşımın diploma dosyasını bu yöntem ile  %85 oranında küçülttüm.
Şimdi de iki dosyaya ait görüntüleri paylaşayım da aradaki farka bir bakın.
ÖNCESİ/BEFORE (ORJİNAL) 8.9 MB

SONRASI/AFTER (KÜÇÜLTÜLMÜŞ HALİ) 4.7 MB
Sonuçlar bence gayet başarılı. Sizce nasıl? Küçültülen dosyayı artık bilgisayarınıza Kaydet komutunu çalıştırarak kaydedebilirsiniz.
Bugünlük de bu kadar. Sizlerin kullandığı farklı programlar ve yöntemler varsa ki kesin vardır. Bunları bizimle yorum kısmında paylaşabilirsiniz. Kendinize iyi bakın, hoşçakalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Blogda Ara