Sayfalar

YAYIN LİSTESİ (Bütün yazılarıma buradan erişebilirsiniz.)

17 Ekim 2020 Cumartesi

EXCEL'DE FLASH FILL (HIZLI DOLDURMA)

Herkese iyi hafta sonları. Microsoft Office'in müthiş hesaplama ve tablolama programı olan Excel, kendisini yıllardır kullanan arkadaşlarımı bile bunu şu şekilde yapabilirsin dediğimde şaşkına çeviren, benim de yok artık dediğim birçok kolaylığı sunan ve şaşırtmayı hiç bırakmayacak bir uygulama. Excel'i seviyorum.  Excel office programları içerisinde en mütevazı olunması gereken bir uygulama gerçekten de. Bugün sizlere ilk defa  Excel'in 2013 sürümüyle karşımıza çıkan Hızlı Doldurma özelliğinden bahsetmek istiyorum. Bu özelliğin kullanılmasına rağmen, yapabilecekleri konusunda habersiz olunduğunu, iş yükünüzü hafifleteceğini ayrıca çok işinize yarayacağını düşündüğümden sizinle paylamak istedim. En önemli özelliği de hiçbir formül yazmadan yaptığı işler gerçekten çok başarılı. Video mu şey bloğumu beğenmeyi ve arkadaşlarınıza önermeyi unutmayın lütfen.😂😂😂 Hazırsanız Excel kullanımında fark yaratacak Hızlı Doldurma özelliğinin ayrıntılarına geçelim.
Kısaca özetlemek gerekirse Hızlı Doldurma, sayfanızda bir düzen tespit ettiğinde verilerinizi otomatik olarak doldurur. Örneğin, bir sütundaki adları ve soyadlarını ayırmak ya da iki farklı sütundaki adları ve soyadlarını birleştirmek için Hızlı Doldurma’yı kullanabilirsiniz. Hızlı Doldurma komutunu Veri menüsünden çalıştırabileceğiniz gibi Ctrl+E tuş kombinasyonunu da kullanabilirsiniz.
Hızlı Doldurma komutunu Giriş sekmesinin Düzenle grubunda Doldur özelliğinin altında da bulabilirsiniz.
Hızlı Doldurma özelliği varsayılan olarak aktiftir. Ancak bu özelliği kullanamıyorsanız onu nasıl aktif edeceğimizle başlayalım. 
Adım 1. Dosya menüsünden Seçenekler tıklanır.
Adım 2. Açılan Excel Seçenekleri penceresinden Gelişmiş kartı seçilir. Düzenleme seçenekleri bölümünden Otomatik Olarak Hızlı Doldur seçeneği aktif edilmelidir.
Örnek Uygulama 1:
A sütununda ad ve soyadların birleşik olduğunu düşünelim. B sütununda adları, C sütununda da soyadları olacak şekilde A sütununu parçalara ayırmaya çalışalım.

1. B2 hücresine A2 hücresinde bulunan adı (Erhan) yazalım.

2. B2 hücresi seçili iken Veri menüsünden Hızlı Doldurma komutu çalıştırıldığında Excel’in Hızlı Doldurma özelliği bu düzeni temel alarak B sütunun geri kalanını doldurur.
3. Bu sefer de C2 hücresineA2 hücresinde bulunan soyadı (Öztürk) yazalım.
4. C2 hücresi seçili iken 2. adımda olduğu gibi Veri menüsünden Hızlı Doldurma komutu çalıştırılabilir. Ancak bu adımda farklı bir şekilde aynı işlemi yapalım. Bunun için C2 hücresi seçili iken hücrenin sağ alt köşesinden tutulup C9 hücresine kadar çekilir.
5. C2 hücresinden C9 hücresine kadar Öztürk soyadı doldurulur ve sağ alt köşede açılan hızlı doldurma penceresi tıklanır ve Hızlı Doldurma seçilir. Excel’in Hızlı Doldurma özelliği bu düzeni temel alarak C sütunun geri kalanını doldurur.

Örnek Uygulama 2:
Aşağıdaki tabloda ondalık ayracı olarak . (nokta) kullanılmış olan sayıları Hızlı Doldurma komutu ile virgül ile ayrılmış hale dönüştürelim.
1. B13 hücresine virgülle ayrılmış olarak 1,23 yazılır ve B13 hücresinin sağ alt köşesinden tutup B17 hücresine kadar çekerek doldurun. 
2. Açılan doldurma penceresi açılır ve Hızlı Doldurma seçilir.   Aşağıdaki görselde de görüleceği üzere B14:B17 arasındaki sayılar da virgülle ayrılmış olarak sonuçlanır.

Örnek Uygulama 3:
Aşağıdaki tabloda küsuratlı olan fiyatı tam sayı ve küsurat olarak ayıralım.
1. J2 hücresindeki ürün fiyatı olan 324,45'e göre  K2 hücresine 324 ve L2 hücresine 0,45 yazalım. K2 hücresinin sağ alt köşesinden tutup K6 hücresine kadar çekerek dolduralım.
2. Açılan doldurma seçeneklerinden Hızlı Doldurma komutu çalıştırılarak tam değerlere ulaşılır.
3. Şimdi de L2 hücresini seçelim ve bu sefer Giriş sekmesi Düzenle grubunda bulunan Doldur özelliği seçilerek Hızlı Doldurma komutunu çalıştıralım.


Örnek Uygulama 4:

Aşağıdaki tabloda N sütununa birbirinden ayrı olarak girilen telefon numaralarını başına 0 rakamı koyarak yeniden düzenleyelim.
1. Öncelikle O2 hücresine başında 0 rakamını ekleyerek telefon numarasını bitişik olarak yazalım. 
2. Ardından O2 hücresi seçili iken Giriş sekmesi Düzenle grubunda bulunan Doldur özelliği seçilerek Hızlı Doldurma komutunu çalıştıralım.

Örnek Uygulama 5:
Aşağıdaki tabloda A sütununda verilen adı soyadı verisini B sütununda tüm harfleri büyük harfe, C sütununda küçük harfe, D sütununda ise soyadı, adı şekline Hızlı Doldurma özelliği ile dönüştürelim.
1. Öncelikle B2, C2 ve D2 hücrelerine verinin hangi hale dönüşmesini ist,yorsak elle giriş yapalım. 
2. B2 hücresini seçelim ve Veri menüsünden Hızlı Doldurma komutunu çalıştıralım.
Hızlı Doldurma komutu çalıştırıldıktan sonra B sütununda bulunan tüm veriler büyük harfe çevrilmiş oldu.
3. 2 numaralı işlemin aynısını C2 ve C3 hücrelerini seçerek ayrı arı yapalım. Aşağıdaki görselde sonuçları görebilirsiniz.
Önemli Not: Yukarıda anlatılan örneklere benzer durumlarda uygun öneriler almıyor ve hücreler istediğiniz gibi dolmuyorsa bir alt hücreye de elle giriş yaptıktan sonra iki hücreyi birlikte seçip Hızlı Doldurma komutunu çalıştırınız.

Yukarıda Hızı Doldurma ile ilgili 5 farklı örnek yaptım. Sizler kendi işlerinizle  alakalı farklı senaryolarda işlemler yapabilirsiniz. Örnek fikirlerinizi yorum kısmına yazabilirsiniz. Size daha fazla fikir versin diye gif olarak hazırlanmış bir resim dosyası linki bırakıyorum. İzlemek ya da indirmek için lütfen tıklayınız. 
Bugünlük de bu kadar. Kendinize iyi bakın, hoşçakalın.

2 yorum:

Bu Blogda Ara