Sayfalar

YAYIN LİSTESİ (Bütün yazılarıma buradan erişebilirsiniz.)

8 Kasım 2020 Pazar

Photoshop ile Transparan (Şeffaf) Logolar Oluşturma

Herkese iyi pazarlar. Bugün sizlere şirketinize/kurumunuza ait logolarınızı ya da herhangi bir resmi nasıl transparan yani şeffaf/saydam hale getirebileceğinizi anlatacağım. Bu neden önemli diye soracak olursanız; bazen logolarınızı farklı arka plan rengi olan ortamlara yapıştırdığınızda görsel olarak çok hoş olmayan etkilere neden olabilmektedir. Bu durum özellikle sunu dosyası hazırlarken logolarınızı her sayfada bulundurmak istediğinizde çok  önemli olacaktır. Arka plan rengi ne olursa olsun logolarınızın bulunduğu ortama uyan bir görüntüsü olmasını ister misiniz? Eğer cevabınız evet isterim ise bu yazı tam size göre. Hadi başlayalım o zaman.

Şunu belirtmekte fayda var ki; benim yapacağım işlemi farklı şekillerde yapmak da mümkün. Bu işlem şeffaf hale getirilecek resim ile de alakalı bir durum ayrıca. Ben burada Photoshop ile en sık kullandığım yöntemi sizlerle paylaşacağım. Bu yazıyı okuyanların farklı yöntem bilgileri de varsa sayfanın altında bulunan yorum kısmında bunları bizimle paylaşırlarsa sevinirim.

Adım 1. Logonuza ait dosyayı Photoshop'da File/Open yolunu kullanarak açın.

Adım 2. Sol tarafta bulunan Magic Wand Tool seçim aracı seçilir.
Adım 3. Magic Wand Tool seçildikten sonra üst kısımda bulunan araçlardan Add to Selection seçilir.
Adım 4. Aşağıdaki görselde görüleceği üzere Magic Wand Tool ile logonun dört köşesinde bulunan beyaz kısımlara sırayla dokunarak logonun etrafındaki beyaz kısımların seçilmesini sağlayınız.
Adım 5. Magic Wand Tool ile logonun dışında kalan beyaz kısımlar seçildikten sonra Select menüsünden Inverse komutu çalıştırılır.
Adım 6. Inverse komutunun çalıştırılması ile seçim tersine çevrilmiş yani beyaz boşluklar değil logo seçili hale gelmiş olur. Artık bu adımda seçili haldeki logomuzu Edit menüsünden Copy komutunu kullanarak panoya kopyalayalım.


Adım 7. Kopyalama işlemini yaptıktan sonra bu sefer File menüsünden New komutu çalıştırılır.  
Adım 8. Açılan New Document penceresinde sol üstte Clipboard seçeneği ile belirtilen panoya kopyalanılan ölçümüze ait olan seçeneği seçerek Create butonuna tıklayarak boş bir dosya oluşturun.
Adım 9. Yeni dosya oluştuktan sonra Edit menüsünden Paste ya da Ctrl+V tuş kombinasyonu ile panoya kopyaladığınız logoyu yapıştırınız.
Adım 10. Bu ne şimdi şaka mı demeyin bu adımda. Biliyorum o beyaz kısımlar yine yeni dosyamızda var ama bu sefer background yani arka plan olarak var. Layer kısmından Background seçili iken altta bulunan çöp tenekesi sembolüne Delete Layer butonuna basın, uyarı ekranını Yes diyerek onaylayın ve arka planın yok olduğunu görün.


Background'u Delet Layer komutu ile sildikten sonra artık dosyanız aşağıdaki gibi görünecektir.
Adım 11. Bu aşamada artık şeffaf dosyanızı bütün dökümanlarınızda kullanabilmeniz için .gif formatında kaydetmeniz gerekecektir. Bu adım ve sonrası gerçekten önemli. Dosya türünün .gif olması gerekiyor. Bunun için File menüsünden Save as komutu çalıştırılır.
Adım 12. Açılan Farklı Kaydet penceresinde dosyayı kaydedeceğiniz konumu, dosya adını, en önemlisi de kayıt türünü (CompuServe GIF) belirledikten sonra Kaydet butonuna basınız.
Adım 13. Açılan Indexed Color penceresini de Ok butonuna basarak geçiniz. 
Adım 14. GIF Options penceresini de Ok butonuna basarak geçtikten sonra artık gif formatında trasparan/şeffaf dosyanız hazır.
Bugünlük de bu kadar. Lütfen blog sayfamı faydalanacağını düşündüğünüz kişilerle (öğrencileriniz, arkadaşlarınız, meslekdaşlarınız, Facebook vb. sosyal gruplarınız da bulunan diğer kişiler) paylaşınız. Herhangi bir maddi çıkar kaygısı gütmediğim sayfamda, yıllarca kullandığım ve işime çok yarayan tecrübe kokan bilgiler paylaşıyorum. Umarım sizler de paylaşımcı olursunuz. Şimdiden hepinize çok teşekkür ediyorum. Kendinize iyi bakın, hoşçakalın.

2 yorum:

Bu Blogda Ara