Sayfalar

YAYIN LİSTESİ (Bütün yazılarıma buradan erişebilirsiniz.)

7 Kasım 2020 Cumartesi

Reg Converter ile Kayıt Defteri Düzenleyicisi İşlemleri

Herkese merhaba. Bugün anlatacaklarım uzmanlık gerektiren kayıt defteri işlemlerinin küçük ama etkili bir program aracılığıyla  nasıl kolaylaşabileceğini göstermesi açısından benim için çok önemli bir yazı olacak. Umarım bu yazının sizlerin de işinize yarayabilecek yönleri olur.

Uzman kullanıcılar için birçok ayar barındıran grafik bir ara yüz olan Kayıt Defteri (Registry) ile düzenleme yaparken dikkatli olunması gerekir.
Kayıt Defteri Düzenleyicisine Çalıştır/regedit yolu izlenerek ulaşılabilir. Ayrıca kayıt defterine erişimin herhangi bir kötü yazılım nedeni ile erişilememesi gibi bir durumda komut satırı kullanılarak da erişilebileceğini söylemek isterim. (Belki bir başka yazıda bundan da bahsedilebilir.)
Bazı kullanıcıların bir önceki yazımda yaptığım kayıt defteri düzenleyicisi ile ilgili ayarlamalardan haklı nedenlerle sakınması, aklıma bu tarz ayarlamaları arkadaşlarıma/sizlere daha kolay sunmanın bir yolu olarak .bat yada .vbe uzantılı dosyalar hazırlayarak bir çift tıklama ile yaptırmanın iyi olacağını düşündüm. Aslında önceki yazımda belirttiğim ayarları da otomatik olarak yaptırabilirdim ancak verdiğiniz program parçacıklarına tıklayabilmesi için insanların size güvenmesi gerekir. O yüzden de ben o ayarlamaları herkesin kendisinin yapmasını istedim. Eğer sizler güvenilir olduğunuzu düşünüyor ve bu ayarlamaları kullanıcılarınıza bir tıklama ile yaptırmak istiyorsanız bu yazı tam size göre.
AMAÇ: Kendi bilgisayarınıza ait bir registry kaydını başka bilgisayarlarda uygulanabilmesi için .bat, .vbe ya da .ua3 formatına dönüştürme

İŞLEM 1: Kayıt Defterinde Bulunan Bir Registry Kaydını .reg Olarak Kaydetme
Adım1. Windows tuşu + R tuş kombinasyonu ile Çalıştır penceresini açın ve regedit yazarak Tamam butonuna tıklayınız.
Adım 2. Kayıt Defteri Düzenleyicisi'nde kaydetmek istediğiniz Anahtar Değeri'ni bulunuz. (Ben örnek olsun diye bir önceki yazımda bahsettiğim, sistem tepsisinde saniyenin de görüntülenmesini sağlayan ayarı kaydedeceğim.)
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced
Adım 3. Advanced anahtar değeri seçili iken Dosya menüsünden Ver komutunu çalıştırınız.
Adım 4. Açılan Kayıt Defteri Dosyası Ver penceresinde .reg uzantılı dosyanın kaydedileceği konumu belirleyin ve dosyaya bir isim verdikten sonra Dışarı aktarma aralığı'nda Seçili dal'ın işaretli olduğunu kontrol ettikten sonra Kaydet butonuna basınız. (Eğer Tümü seçili olursa tüm kayıt defterinin yedeğini almış olursunuz.)

İŞLEM 2. REG CONVERTER V1.2 PROGRAMINI KULLANMA

Adım 1. Öncelikle ücretsiz olan Reg Converter v1.2 programını bu linke tıklayarak bilgisayarınıza indiriniz.
Adım 2. Yükleme işlemi bittikten sonra indirilen klasör içerisinde üç adet dosya olacaktır. Program dosyası RegConvert.exe dosyasıdır.
Adım 3. RegConvert.exe dosyasının üzerinde sağ tuşa tıklayıp dosyayı Yönetici olarak çalıştırınız. Çıkan uyarı ekranını onaylayarak programı açınız.
Adım 4. Kurulum gerektirmeden açılan program ara yüzünü aşağıda görebilirsiniz. Çıktı kısmında reg dosyasını dönüştürmek istediğiniz dosya biçimini  Bat, vbs ya da Au3 olarak seçebilirsiniz. 
Adım 5. Çıktı türünü .bat olarak belirledikten sonra Kaynak Reg Dosyası kısmında ise sağ tarafta bulunan klasör sembolüne tıklayarak dönüştürülmesi istenen reg uzantılı dosyayı seçebilirsiniz. Aşağıdaki görseli inceleyiniz.

Adım 6. Aşağıdaki görselde de görüldüğü üzere reg dosyası seçildikten sonra Reg dosya içeriği görülmektedir. 
Adım 7. Biz burada sadece ShowSecondsInSystemClock değerini diğer bilgisayarlara taşımak istediğimizden diğer kısımları silebiliriz. Bunun için Kaynak Reg Dosyası kısmından Not defteri sembolüne tıklayarak  işimize yaramayan kısımları silelim ve değişiklikleri kaydederek çıkalım.
Adım 8. Bu aşamada reg dosya içeriğini dönüştürmenin ilk basamağı olan Dosyadan butonuna basınız. 
Adım 9. Dosyadan butonuna bastıktan sonra seçilen bat çıktı türüne kayıt defteri değerlerinin dönüşmüş halini Dönüştürülen Veri kısmından görebilirsiniz.
Adım 10. Dönüştürülen veriyi Dosyaya Kaydet butonuna tıklayarak seçtiğiniz dosya türünde kaydetme işlemini yaparak işlemi bitiriniz.
Adım 11. Artık oluşturulan .bat uzantılı dosyayı bir başka bilgisayarda yönetici olarak çalıştırdığınız taktirde ayarların diğer bilgisayarlara aktarılma işlemini başarıyla yapabilirsiniz.


Kendi bilgisayarınıza ait bir registry kaydını başka bilgisayarlarda uygulanabilmesi için .bat, .vbe ya da .ua3 formatına dönüştürme amacını böylelikle gerçekleştirmiş olduk.
Reg Converter programı ile sadece kendi bilgisayarınıza ait reg uzantılı dosyaları değil başka yerlerden indirdiğiniz reg uzantılı dosyaları da dönüştürebilirsiniz. Ayrıca bunu reg uzantılı dosyanın üzerine sağ tuş ile tıklayarak açılan flash menü seçeneklerini kullanarak programı açmadan da yapabilirsiniz. Ama bunun için öncelikle sağ tuş menüsüne ekleme işlemini yapmalısınız. Bu işlemi de yazımı bitirmeden adım adım anlatayım:
Adım 1. Menü butonuna tıklayarak açılan listeden Sağ Tuş Menü Ayarları'nı tıklayınız.
Adım 2. Açılan Sağ Tuş Menüsü Ayarları kısmında sağtuş menüde görünmesini istediğiniz dosya türlerinin altında bulunan Dosyaya Kaydet'i seçili hale getirip en son Değişiklikleri Uygula butonuna basınız.
Adım 3. Artık reg uzantılı dosyalara sağ tıkladığınızda dönüştürme işlemlerini daha hızlı yapabilirsiniz.
Bugünlük de bu kadar. Kendinize iyi bakın hoşçakalın.

4 yorum:

  1. Faydalı bilgilerin için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim yorumunuz için Meltem hocam.

      Sil
  2. Merhaba Erhan hocam. Reg ayarlarının kaydını flash diske almak mümkün mü acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kayıt defteri düzenleyicisi Dosya menüsünden Ver komutunu çalıştırarak kayıt defterinin tümünü harici bir ortama kaydedebilirsiniz.

      Sil

Bu Blogda Ara