Sayfalar

YAYIN LİSTESİ (Bütün yazılarıma buradan erişebilirsiniz.)

20 Kasım 2020 Cuma

R-Studio ile Raw Formatına Dönüşmüş Diskten Veri Kurtarma (%100 Garanti)

Herkese merhaba. Bugün anlayamadığınız bir şekilde harici hardiskiniz ya da flash diskiniz içerisindeki verilere erişememe şeklinde yaşadığınız problem durumlarından bir olasılığın %100 garantili çözümünü anlatacağım. Bu yazı ile verilerinizi kaybettiğinizi düşünürken çok daha önce isteyerek ya da yanlışlıkla sildiğiniz verilere de ulaşmanın yollarını bulacaksınız. Bu yöntem birçok kişinin yüzünü güldürdü. Artık sizin de bu yazıda öğrendiklerinizle bir çok kişiye faydanız dokunacaktır diye düşünüyorum.
Birçok nedenden dolayı verilerinize erişemediğinizde bunların birçok nedeni ve çözüm yolları vardır. Bugün burada harddiskiniz veya flash diskiniz RAW formatına dönüştüğünde verilerinizi güvenli bir şekilde kurtardıktan sonra, harddisk ya da flash diskinizi de erişebilir hale nasıl getireceğinizin çözüm yollarını bulacaksınız. Eğer hazırsanız başlayalım.
Diskinizin Raw Formatına Dönüştüğünü Nasıl Anlarsınız?
Aşama 1. Bu bilgisayar içerisinde flash diskinize çift tıkladığınızda cihaza erişemediğinize dair bir mesaj alıyor olmalısınız.
Aşama 2. Harici disk ya da flash diskinize erişemediğinizde Disk Yönetimi aracını aşağıda belirttiğim üç yöntemden birini ya da bildiğiniz başka yöntemi kullanınız.
Yöntem 1. Başlangıç düğmesine sağ tuş ile tıklayın ve açılan menüden Bilgisayar Yönetimi komutunu çalıştırınız. Açılan pencereden Depolama Alanı altında Disk Yönetimine ulaşabilirsiniz.

Yöntem 2. Başlangıç düğmesine sağ tuş ile tıklayın ve açılan menüden Disk Yönetimi komutunu çalıştırın. 
Yöntem 3. Windows + R tuş kombinasyonu ile Çalıştır penceresini açın ve Aç kısmına diskmgmt.msc yazarak Tamam butonuna basınız.
Aşama 3. Disk Yönetim penceresinde G: sürücü harfi ile gösterilen Çıkarılabilir Disk'in RAW formatında olduğunu bu kısımdan görebilirsiniz.

R-Studio ile Raw Formatına Dönüşmüş Diskten Veri Kurtarma
R-Studio ücretli ve de oldukça pahalı bir yazılım. https://www.r-studio.com/tr/ adresini ziyaret ederek isterseniz sipariş verebilirsiniz. Ticari kullanımlar için kesinlikle lisanslı yazılımlar kullanmanızı öneririm. Yazılarımda tanıttığım yazılımları yalnızca eğitim amaçlı kullandığımı belirterek, sizlerin de eğitim amaçlı olarak bu programları nasıl temin ederiz acaba sorularının cevabını Batan Geminin Malları Bunlar! Gel Vatandaş Gel! ve Çok Kullanışlı Masaüstü Yazılımlar isimli yazılarında bulabileceğinizi belirtmek isterim.
Adım 1. Raw formatına dönüşmüş flash diskinizi bilgisayarınıza takın ve R-Studio programını çalıştırın. Device View görünümünde Flash diskiniz üzerine gelin.
Adım 2. Device View görünümünde flash diskinize çift tıkladığınızda verilerinize ulaşma imkanınız bulunmakla birlikte benim de karşılaştığım gibi ulaşamadığınız durumlarda olabilir.
Adım 3. Flash diskinizde Scan işlemi yaparak detaylı bir tarama ile daha sağlıklı sonuçlara ulaşabilirsiniz. Ben acelem olduğu için Simple modu seçtim ama yeterli oluyor genelde. Zorlu durumlar için Detailed seçeneğini de kullanabilirsiniz. Tarama modunu seçtikten sonra Scan butonuna basabilirsiniz.
Adım 4. Tarama işlemi tarama moduna ve diskinizin boyutuna göre biraz vakit alacaktır. Söz konusu verilerin kurtarılması olunca beklemeye razıyız doğal olarak.
Tarama işlemi bittikten sonra aşağıdaki gibi bir ekran görüntüsü ile karşılaşacaksınız.

Adım 5. Tarama işlemi bittikten sonra flash diskiniz için tanılanmış olan verilerinize erişebilmek için flash diskinizin altında bulunan Recognized seçilip araç çubuklarından Open Drive Files komutunu çalıştırabilir ya da sağ tuş menüsü ile çıkan menüden yine Open Drive Files komutunu seçebilirsiniz.

Adım 6. Open Drive Files  komutunu çalıştırdıktan sonra erişemediğiniz verilerinizi karşınızda göreceksiniz. Hatta diskinizden daha önce bilerek veya bilmeyerek silmiş olduğunuz önceki verilerinizi dahi büyük olasılıkla görüyor olacaksınız. Bu özellik bile başlı başına müthiş iş yapar.
Adım 7. Bu aşmada klasörlerinizin içerisini kontrol ederek sadece kurtarmak istediğiniz verilerinizi seçmenizi öneririm. Bütün verileri kurtarmaya çalışmak bilgisayarınızda da daha fazla yer kaplayacaktır. Ayrıca diskinizde bulunan, virüsleri de kurtarmak pek akıllıca olmaz sanırım. O musallat virüsü okulumda bir çok makinada ve arkadaşların flash disklerinde cirit atıyor. Bu nedenle bilgisayarıma benim iznim olmadan flash takılamaz, takılırsa arıza çıkarıyorum.:)) Aşağıdaki görseli inceleyiniz lütfen.
Adım 8. Bu aşamada kurtarılmak istenen klasörler ve dosyalar belirlendikten sonra araç çubuklarında bulunan Recover Marked komutu seçilerek Recover penceresi açılır ve Ok butonuna tıklanarak kurtarma işlemine başlanır. Eğer diskte ne var ne yok her şeyi kurtarmak isterseniz Recover Marked yerine araç çubuklarında bulunan Recover komutunu çalıştırmalısınız..
Adım 9. Ok butonuna basmadan önce kurtarılan dosyaların nereye kopyalanması gerektiğini belirtiyorsunuz. Bunun için Output Folder'ın en sağındaki üç noktaya basmalısınız. Yerel bir kurtarma alanı belirtmenizi tavsiye ederim.
Adım 9. Kurtarma klasörü seçimi yapıldıktan sonra Ok butonuna basarak kurtarma işlemini sonlandırabilirsiniz.
Adım 10. Kurtarma işlemi sırasında aşağıdakine benzer uyarılar alabilirsiniz. Bu uyarıları benzer dosyalar içinde almamak için "Apply the answer to all recovered files" seçeneğini aktifleştirerek Continue butonuna basmanız yeterli olacaktır. Kurtarma işlemi bu kadar.


Raw Formatına Dönüşmüş Diski Kullanılabilir Hale Getirme
Buraya kadar anlatılanları yaparak verilerinizi kurtardınız. Sıra geldi flash diski eskisi gibi kullanılabilir, erişilebilir hale getirmeye. Bu işlemi bir çok yolla yapmak mümkün. Aşağıdaki yöntemi herhangi bir ek araca gerek olmadan yapıldığı için tercih ettim.
Adım 1.Yukarıda Aşama 2'de anlattığım 3 yöntemden birini kullanarak Disk Yönetimi penceresini açınız. Raw formatına dönüşmüş diskin üzerinde sağ tuş ile açılan menüden Biçimlendir komutunu çalıştırınız.
Adım 2. Açılan Biçimlendir penceresinde diskinizi hangi dosya sisteminde biçimlendireceğinizi ( NTFS, FAT vb.) ayarladıktan sonra isterseniz diskinize yeni bir isim verebilir ve ardından Tamam butonuna basarak biçimlendirme işleminin başlamasını sağlayabilirsiniz.
Adım 3. Tamam butonuna basıldıktan sonra Biçimlendirme işleminin bu diskteki verilerin silinmesine neden olacağını ifade eden uyarı mesajını Tamam butonuna basarak geçiniz. (Zaten biz verileri yerel diskimizde bir alana kaydetmiştik.) 
Artık bu işlemlerden sonra diskiniz kullanılabilir ve erişilebilir hale gelmiş olacaktır. Bugünlük de bu kadar. Kendinize iyi bakın. Hoşçakalın.

2 yorum:

  1. 32 gb hafiza kartim raw oldu 5 gb gozukuyor biçimlendirilmedi hatasi aliyorum her seferinde. denedigim yontemler diskpart ,usb tool format , dis yonetimi ve daha bir cok format programi hic biri ise yaramadi hepsi hata veriyor. çöp mu sizce

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birçok yöntem denemişsiniz ama çöp denemez bence. Yazmayı düşündüğüm bir yazım var diskleri kullanılabilir hale getirmeyle ilgili. Uzun zamandır yazmaya çalışıyorum ancak bitiremiyorum bir türlü. Sayfamı takip edin. Umarım biran önce yazıyı bitirebilirim.

      Sil

Bu Blogda Ara