Sayfalar

YAYIN LİSTESİ (Bütün yazılarıma buradan erişebilirsiniz.)

26 Kasım 2020 Perşembe

ZOOM'DA YİNELENEN DERS OLUŞTURMA

Herkese merhaba. EBA'da harici canlı ders oluşturma işlemini yaparak ders işleme sürecinin ilk günlerinde tespit ettiğim sorunlar ve çözümlerine ilişkin önerilerimden bahsetmeyi düşündüğüm yayınıma hoş geldiniz. Önceki yazımda pratik bir yöntem olarak bahsettiğim işlemlerden daha pratik ve tarafımca denenmiş, onaylanmış ve işinizi kolaylaştıracak bir yönteme hazırsanız başlayalım.

EBA'da ve Zoom'da Harici Canlı Ders tanımlama sürecinde çok fazla iş yüküne neden olan bir durum var. Önce Zoom'da Personal Meeting ID kullanarak toplantı planlıyor ve bunları EBA'da ders saatimiz kadar ders tanımlayıp aldığımız link ve id'yi  bu derslere yapıştırıyoruz. Ardından Zoom'a gidip ders programımıza göre yeniden toplantılar planlıyoruz. Bu süreçte EBA ve Zoom'da belirtilen saatlerin uyumsuzluğu ya da tanımladığımız saatten bir saat sonra toplantı düzenlenmesi gibi farklı sorunlar yaşandığını arkadaşlarımdan gelen geribildirimlerden aldım. Ben ilk gün 3 saatlik denemeden sonra bu işi daha pratik ve sorunsuz bir şekilde nasıl hallederim diye düşündüm ve birkaç araştırmadan sonra kullandığım ve şuan için sorun yaşamadığım yöntemi de sizinle paylaşmak istedim.

PRATİK DERS TANIMLAMA İŞLEM SIRASI.

1. Aşağıda ayrıntılarını vereceğim şekilde Zoom.us sitesinde Recurring Meeting oluşturmak.

2. Oluşturulan Recuring Meeting link ve ID bilgisi ile EBA'ya girip dersleri tanımlamak.

Evet bu yöntemde bir kereliğine Zoom'da oluşturulan ID ve Link ile oluşturduğumuz toplantımızla başka bir ders tanımlamadan bütün derslerimizi bu toplantı odasında yürütmüş olacağız. EBA'da ise ders programınıza göre harici derslerinizi atayacaksınız.

EBA'da harici ders oluşturamadığınız durumlarda da oluşturduğunuz bu toplantı id ve şifre bilgilerinizi öğrenci gruplarında paylaşarak istediğiniz saatte ders işleyebilirsiniz. Lafı fazla uzatmadan yönteme geçelim.

ZOOM'DA YİNELENEN (RECURRING) TOPLANTI OLUŞTURMA

Adım 1. Web tarayıcınızı kullanarak Zoom.us sitesine girerek Sign In butonuna tıklayın ya da https://zoom.us/signin bu linke tıklayın. Açılan sayfada Zoom ile kullandığınız email hesabınızı ve şifrenizi giriniz. Ardından Sign In butonuna basarak Zoom hesabına giriş yapınız. 

Adım 2. Açılan sayfada sol tarafta bulunan Meetings tıklanır. Açılan Meetings sayfasında Schedule Meeting butonuna basılır.
Adım 3. Schedule Meeting sayfasında aşağıdaki görseli de inceleyerek bir ders tanımlayınız. Burada Topic kısmına ders adı girebileceğiniz gibi ben tüm derslerim için oluşturduğumdan Erhan Öztürk Uzaktan Eğitim Dersleri diye bir isim verdim. Description kısmına isterseniz bir açıklayıcı bilgi girebilirsiniz. Bu aşamadan sonra saat ve tarih bilgisi girmeyip aşağıda bulunan Recurring Meeting kutucuğunu seçiyoruz. Recurrence seçeneği ile dersin yinelenme sıklığını gireceksiniz. Günlük haftalık, aylık seçeneklerini seçebilirsiniz. Ancak biz bu aşamada işimizi kolaylaştırmak anlamında No Fixed Time seçeneğini seçiyoruz. Bu seçenekle istenilen saat ve tarihte Start butonuna basarak dersinizi ister EBA'dan ister Zoom'dan başlatabilirsiniz. Bu seçimi yaptıktan sonra tarih saat bilgisinin kaybolduğunu göreceksiniz. En son Save butonuna basarak toplantı ayarlarınızı kaydetmiş olursunuz.


Adım 4. Artık web tarayıcınızı kapatıp bilgisayarınıza indirdiğiniz Zoom uygulamasını açabilirsiniz. Tanımladığınız dersin geldiğini göreceksiniz. Start butununa bastığınız anda toplantıyı başlatmış olursunuz. Öğrencilerinize toplantı saatinizi ve Copy invitation butonu ile kopyaladığınız toplantı bilgilerini   EBA yada Whatsapp benzeri yöntemlerle bildirdiğinizde öğrencilerinizle derslerinizi işleyebilirsiniz. 
Bugünlük de bu kadar. Kendinize iyi bakın hoşçakalın. Daha kolay bir yöntem öğrenirsem onu da paylaşırım. Yazımı bütün öğretmen gruplarınızda paylaşın lütfen.
NOT: EĞER OLUŞTURDUĞUNUZ DERSİ EBA'DA DERSİ BAŞLAT BUTONUNA BASARAK BAŞLATACAKSANIZ ZOOM OTURUMUNUZUN BİLGİSAYARINIZDA AÇIK OLDUĞUNDAN EMİN OLUNUZ.

12 yorum:

  1. Teşekkür ederim, emeğine sağlık

    YanıtlaSil
  2. İyi ki İzmir'deki kursa sizinle katılmışım da sizinle tanışmışız hocam. Yoksa sayfanızda ve bu değerli paylaşımlarınızdan mahrum kalacaktık. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mustafa hocam çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için. Ben de o kursta çok kıymetli dostluklar edindim. İyi ki varsınız.

      Sil
  3. Erhan döktürmüşsün yine eline sağlık

    YanıtlaSil
  4. Erhan bey güzel paylaşımlar için teşekkürler. Bir sorum olacaktı. Zoomda öğrencilerin ekranı karalamalarını önlemek için ... dan disable. Seçeneğini işaretliyorum ama öğrenciler bunu tekrar açabiliyor. Bunu kalıcı olarak kapatmanın bir yolu var mı acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Ekran paylaşımı sırasında Security kısmında Annotate kısmını pasif yaptığınızda kullanıcılar işaretleme yapamaz. Kalıcı olarak sadece paylaşımı yapanın işaretlemeler yapabilmesi için zoom'u web tarayıcıda açıp settings kısmında Only the user who is sharing can annotate seçeneğini aktif yapabilirsiniz.

      Sil
    2. Çok teşekkür ederim. Sorun çözüldü.

      Sil
    3. Sevindim. Elinize sağlık.

      Sil

Bu Blogda Ara