Sayfalar

YAYIN LİSTESİ (Bütün yazılarıma buradan erişebilirsiniz.)

24 Aralık 2020 Perşembe

Bilgisayarınız İyice Yavaşladı mı?

Herkese merhaba. Aslında kullandığım bilgisayar iyi bir bilgisayar sayılmaz belki ama son zamanlarda her zamankinden daha da fazla yavaşlayınca aklıma kötü kötü şeyler geldi. Buna bir format atma zamanı geldi herhalde diye düşündüm. Çünkü en az 5 yıldır sistemi kullanıyorum. Artık başlata basıyorum iki saat bekliyor nerdeyse yani o kadar diyeyim size. Format atmak mesele değil de kurulu programları yeniden yükleme süreci beni korkuttu. Ben de bilgisayarımın neyi olduğunu kendisinden dinlemeye karar verdim. İşte bilgisayarlar böyle nazlı varlıklar, sana sinyal verir ama neyi olduğunu, ne istediğini, derdini söylemezler hemen. Dilinden anlamak lazım. Format olayı dedim ya kökten çözüm. Ben bir şans vermek istedim ona ve kendime. Belki de sizler de aynı sorunla karşılaşıyorsunuzdur diye düşündüm ve faydalı olması nedeniyle bu yazıyı yazmaya karar verdim. Hikayenin geri kalanını dinlemek ve mutlu sonu görmek için devam edelim isterseniz.

İlk önce bilgisayarımda kimler işlem yapıyor, arka planda hangi uygulamalar çalışıyor diye Ctrl +Alt + Del ya da görev çubuğuna sağ tuş yapıp Görev Yöneticisi komutunu seçerek Görev Yöneticisi penceresini açtım. Aşağıda CPU kullanımı %68 olarak görünüyor ancak problemin yoğunlaştığı anda % 95 civarındaydı. Birkaç yoğun uygulamayı kapatınca biraz düşüş oldu. Bir uygulamanın CPU'yu tek başına %35 civarında sömürdüğünü görünce o uygulama üzerine yoğunlaştım (COM Surrogate).

Öncelikle COM Surrogate'in bir virüs olmadığını söylemeliyim. Microsoft tarafından üretilmiş bir uygulama. Ayrıntılarda dllhost.exe diye de görebilirsiniz. Ya da COM Surrogate üzerinde sağ tuş Özellikler dediğinizde de görebilirsiniz.

Bu uygulamanın çalışmasını durdurmak ya da silmek sorunlarımı çözmeyeceği gibi başka problemlere de neden olabilir diye bu COM Bileşen Nesne Modeli'nin ne ile uğraştığını bu standart görev yöneticisi ile de göremeyeceğim için https://process-explorer.tr.uptodown.com/windows adresinden Process Explorer programını indirdim.




İndirme işlemi kısa sürede bitince sıkıştırılmış dosyayı dışarı çıkararak açılan klasörde procexp64.exe (procexp.exe 32bitlik sistemler için) uygulamasını Yönetici olarak çalıştırdım ve açılan Lisans sözleşmesini Agree butonuna basarak kabul etttim.
Program açıldıktan sonra detayları incelemek için View menüsünden Show Lower Pane seçeneğini işaretledim.

dllhost.exe dosyası üzerine tıkladığımda aşağıdaki kısımda File olarak Nitropdf ile ilgili bir geçici dosyadan şüphelendim.  





Dosyayı belirtilen klasöre gidip silmeye çalıştım ama COM Surrogate tarafından kullanıldığına dair mesaj aldım ve doğru yolda olduğumu anladım. Bu sefer Process Explorer'da yukarıdaki resimde de görüldüğü gibi dllhost.exe üzerinde sağ tuşa tıklayarak Suspend komutunu çalıştırdım. Karşıma çıkan mesajı Evet butonuna basarak dllhost.exe kullanımını geçici olarak durdurdum.




Belirtilen klasöre gelerek bu sefer geçici dosyayı sildim.

Dosyayı sildikten sonra Process Explorer'da Resume komutu ile dllhost.exe'yi yeniden aktifleştirdim. Aşağıda da görüldüğü gibi artık görev yöneticisinde CPU kullanımı oldukça düşerek %37 olan COM Surrogate artık %0'a düştü. Benim bilgisayar da oldukça rahatladı. 

Eğer sizin de bilgisayarınızda olağandışı bir yavaşlama söz konusuysa sizler de benim yaptığım gibi önce Görev Yöneticisine gelerek en yüksek donanım kullanımına neden olan uygulamaları tespit edip eğer program sizin için gerekli değil ise programı kaldırabilirsiniz. Ancak bu işlemleri yaparken dikkatli olmanızı öneririm. Gelişi güzel silme işlemleri yapmayın yoksa kaş yapayım derken göz çıkarırsınız. Ayrıca Process Explorer kullanarak ayrıntılı incelemeler de yapabilirsiniz. 
Bugünlük de bu kadar. Kendinize iyi bakın. Hoşçakalın. 

12 yorum:

Bu Blogda Ara