Sayfalar

YAYIN LİSTESİ (Bütün yazılarıma buradan erişebilirsiniz.)

1 Aralık 2020 Salı

CANLI DERSLER İÇİN ÖNEMLİ İKİ YARDIMCI UYGULAMA

Herkese merhaba. Uzaktan eğitimde öğretmenlerin hissettikleri en büyük eksikliklerin başında yazı tahtası önünde elinde tebeşir ya da tahta kalemi ile öğrencilerine ders anlatamamak gelir. Bir öğretmen için yazı tahtası onun sanatını işlediği bir tuvaldir bence. Tabi ki uzaktan eğitimde bu eksikliğin farkında olan uygulama geliştiricilerin ürettiği birçok sanal beyaz tahta uygulamaları var. Ancak öğretmenlerin elinde grafik tablet ya da güzel bir kalemi olan tablet veya geniş ekranlı bir telefonu yoksa bu uygulamaları da mouse veya parmakla kullanmak bir işkenceye dönüşebiliyor. Önceki yazımda çok güzel bir kalemi olan Etab 5 tabletlerimizi etkin bir şekilde  kullanılabilir hale getirince artık beyaz tahta uygulamaları çok daha güzel bir şekilde kullanılabilecek. Ancak birçok öğretmen genellikle PDF formatına dönüştürülmüş sayfaları ekran paylaşımı yaparak derslerini işliyorlar. İşte bu noktada sizlere çok kullanışlı iki pdf okuyucu ve düzenleyici uygulamadan bahsetmek istiyorum. Ayrıca bu uygulamaları öğrenciler de verilen pdf formatındaki ödevlerini dosya üzerinde işlemler yapıp kaydetmek ve ödevlerini göndermek için kullanabilirler. Hazırsanız başlayalım.

1. XODO PDF READER & EDITOR

Öncelikle şunu belirtmeliyim ki Xodo sadece cep telefonları için değil masaüstü bilgisayar için de indirebileceğiniz sürümleri bünyesinde barındıran milyonlarca kullanıcısı olan bir uygulama. https://www.xodo.com/ sitesini ziyaret ederek kendiniz için uygun olan uygulamayı indirebilirsiniz.

Android cihazında Playstore'a giderek arama çubuğuna Xodo yazdığınızda muhtemelen ilk sonuca tıkladığınızda aşağıdaki görsel ile karşılaşacaksınız. Burada Yükle butonuna basarak ve gerekli izinleri onaylayarak uygulamayı tabletinize yükleyiniz.

Daha sonra tabletinizde pdf uzantılı bir dökümanı tıklayın ve dosyayı Xodo ile açmayı seçin.


Ben Yalnızca bir defa dedim ancak siz beğenirseniz  Her Zaman seçeneğini de seçebilirsiniz bir dahaki sefere. Dosya açıldığında aşağıdaki gibi bir görsel ile karşılaşırsınız.


Ekranın sağ üst köşesindeki düzenleme ikonuna tıkladığınızda pdf döküman üzerinde kaleminizle gerekli düzenlemeler yapabileceğiniz bir çok seçenek olduğunu göreceksiniz.


Uygulamanın kullanımını anlatmaya gerek görmüyorum. sizler kurcalayarak işinize yarayacak bir çok araca ulaşabilirsiniz. Ben aşağıda bir kaç görsel ile bu uygulamanın tanıtımını bitiriyorum. Bu program vazgeçilmeziniz olacak bence.






2. PEN & PDF

Xodo'nun birçok aracı olması sizi korkuttuysa ve sadelikten yana oyunuzu kullanacaksanız o zaman Pen & Pdf tam size göre. Cihazınızın uygulama mağazasına giderek arama satırına Pen & Pdf yazarsanız aşağıda verdiğim görselle de uyumlu ise cihazınıza bu uygulamayı da indirebilirsiniz.
Cihazınızda bulunan bir pdf uzantılı dosyayı açmaya çalıştığınızda Pen & Pdf ile Aç'ı seçip Yalnızca bir defa diyerek dosyanızı açın.

Açılan dosyada sağ üst köşede bulunan kalem aracına tıklayarak belgede kalemi kullanabilirsiniz.



Yaptığınız değişiklikleri silebilir, geri alabilir ya da onaylayabilirsiniz.


Sayfada yapılan değişiklikleri kaydedebilir, yazdırabilir, paylaşabilirsiniz. Daha ne olsun. 



Bugünlük de bu kadar. Aslında yazmaya biraz ara vereyim diyorum ama kendimi tutamıyorum. Bu da arkadaşlarımın işine yarar, şunu da anlatayım iyi olur derken yapmam gereken bazı şeyleri yapamıyorum. Umarım bu yazdıklarımı sizler de başkalarıyla paylaşıyorsunuzdur. Aksi halde kendi aramızda konuşmaktan öte gidemeyiz. Bilgi paylaşıldıkça artar. Kendinize iyi bakın hoşçakalın.

14 yorum:

  1. ERHAN HOCAM ZEVKLE TAKİP EDİYORUZ. ELİNE SAĞLIK.

    YanıtlaSil
  2. Eline sağlık çok faydalı bir uygulama

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerlendirmeniz için teşekkür ederim Halil Bey. Çok sağolun.

      Sil
  3. Çok güzel uygulamalar.arkadaşlarımla paylaşıyorum

    YanıtlaSil
  4. Hemen deneyeceğim, teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deneme sonucu değerlendirmenizi de bekleriz. Ben teşekkür ederim.

      Sil
  5. Her zamanki gibi harikasınız. Böyle programları nereden buluyorsunuz. :)
    Öğrenciler için bence çok iyi oldu bu programlar; çıktı almaksızın ödevlerini verilen sorular üzerinde işaretleyip gönderebilecekler. Elinize sağlık

    YanıtlaSil
  6. Ara vermeyin hocam. Derli toplu bilgi bulamıyoruz başka . Çok teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Sevda hocam güzel yorumunuz için.

      Sil

Bu Blogda Ara