Sayfalar

YAYIN LİSTESİ (Bütün yazılarıma buradan erişebilirsiniz.)

27 Şubat 2021 Cumartesi

PDF ŞİFRE KALDIRMA

 

Herkese merhaba. Bazen internetten indirdiğiniz pdf uzantılı dosyaları okuyabilmenize rağmen belge üzerinde kopyalama, düzenleme ve yazdırma işlemlerinin devre dışı bırakıldığına tanık olmuşsunuzdur. Bugün anlatacaklarımın özellikle eğitimcilerin ve öğrencilerin işlerine  yarayacağını düşünüyorum. O yüzden lütfen bu yazımı tanıdığınız tanımadığınız kişilerle paylaşınız. Kopyalama, yazdırma gibi pdf belgeleri üzerinde yapılan şifreleme işlemlerini aşmak için temelde 2 yöntemden bahsedeceğim. İki yöntem için de ekstra bir program kullanmaya gerek kalmadan pdf belgelerinde yapılan koruma işlemlerini etkisiz hale getireceğiz. Ben sizin yerinizde olsam tahmini okuma süresi 2 dakikayı geçmeyecek bu yazıyı sonuna kadar okurum. Hadi başlayalım artık.

Aşağıdaki görseli incelediğinizde Deney-1.pdf dosyasının sınırlı erişim imkanı olduğuna dair bir mesaj ile yazdırma, kopyalama, düzenleme işlemlerinin pasif durumda olduğunu görebilirsiniz.
 

Amacımız bu belgenin kopyalanabilir, yazdırılabilir yani düzenlenebilir bir kopyasını oluşturmak olacaktır.

YÖNTEM 1. GOOGLE DRİVE'I KULLANMAK

Adım 1. Öncelikle Google hesabınızla bu linke tıklayarak Drive klasörünüzde oturum açınız ve Yeni butonuna tıklayınız.


Adım 2. Yeni butonuna tıklanıldığında açılan menüden Dosya yükleme komutunu çalıştırınız. 


Adım 3. Açılan penceresinden şifreli Deney-1.pdf dosyasını seçiniz ve butonuna basınız. (Eğer isterseniz siz de şifreli Deney-1.pdf dosyasını bu linke tıklayarak indirebilir ve bu yöntemi deneyebilirsiniz.) 


Adım 4. Aç butonuna basıldıktan sonra dosyanızın boyutuna göre sürecek yükleme işlemi başlayacaktır.


Adım 5. Dosya yükleme işlemi bittikten sonra Drive klasöründe şifreli Deney-1.pdf dosyasını seçiniz ve sağ üst kısımda görülen Önizleme butonuna basınız. 


Adım 6. Açılan önizleme penceresinde Yazdır butonunun ve metinde seçim işlemi yapıp sağ tuşa tıkladığınızda Kopyala komutunun aktif olduğunu aşağıdaki görselleri de inceleyerek görebilirsiniz.


Adım 7. Yazdır butonuna tıkladığınızda açılan Yazdır penceresinde Hedef kısmında PDF olarak kaydet'i seçip Kaydet butonuna basarak düzenlenebilir yani koruması kaldırılmış pdf dosyasını bilgisayarınıza kaydedebilirsiniz.



Aşağıdaki görselde yerel diskime kaydettiğim Deney-1.pdf dosyasının koruması kaldırılmış kopyası olan testtt.pdf dosyasını açtığımda yazdırma ve düzenleme seçeneklerinin aktif olduğunu görebilirsiniz. Bu yöntem bu kadar. Deneme sırası sizde.



YÖNTEM 2. ONLİNE ARAÇLAR KULLANARAK ŞİFRE KALDIRMA

Korumalı pdf dosyalarının korumasını kaldırmak için online olarak kullanabileceğiniz birçok site var. Bunlar arasında yer alan en iyilerini aşağıya ekliyorum.

1. Smallpdf

2. PDF Candy

3. iLovePDF

4. 123Apps

Adım 1. Smallpdf sitesine giderek aşağıda da göreceğiniz üzere pdf ile ilgili yapılabilecek birçok işlem arasından UnlockPDF seçeneğini seçiniz.

Adım 2. Dosya Seçin butonuna basınız.


Adım 3. Şifrelenmiş pdf dosyasını seçiniz ve butonuna basınız.


Adım 4. Dosya boyutunun büyüklüğüne ve internet hızınıza bağlı olarak dosya yükleme işlemi belli bir süre alacaktır. Yükleme işlemi tamamlandıktan sonra "Bu dosyayı düzenleme ve korumasını kaldırma hakkım olduğuna yemin ederim." seçeneğini onayladıktan sonra PDF'nin kilidini açın butonuna basınız. 




Adım 5. PDF'nin kilidini açın butonuna tıkladıktan kısa bir süre sonra kilit başarılı bir şekilde açılacaktır. Kilidi açılmış dosyayı bilgisayarınıza indirmek için İndir butonuna basınız. Bu işlemi Smallpdf sitesinde günde 2 kere ücretsiz olarak yapabilirsiniz. Diğer sitelerde bu kısıtlama yok ama.



Aşağıdaki görselde Deney-1 unlocked.pdf ismi ile kaydedilmiş dosya üzerinde düzenleme işlemlerinin yapılabileceğini inceleyebilirsiniz.



PDFCANDY



iLovePDF


123APPS


Bugünlük de bu kadar. Umarım bu yazımdan öncelikle siz sonra da birçok kişi faydalanır. Kendinize iyi bakın, hoşçakalın. 

4 yorum:

  1. Eline koluna sağlık teşekkür ederiz bu bilgiler muhteşemdi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumun için teşekkür ederim Murat hocam.

      Sil
    2. Erhan hocam, emeğinize sağlık. Drive ile şifre kaldırmayı yeni öğrendim.
      QPDF ile de dosyayı bir yere upload etmeden pdf dosyasının şifresi kaldırılabiliyor. Komut satırından çalışan bir yazılım, üstelik open source. Bir ara basit bir gui bile yazmıştım bu programa... Dilerseniz ana programı inceleyin.
      https://qpdf.sourceforge.io/

      Sil
    3. Yorumunuz için teşekkürler. Programı inceleyeceğim.

      Sil

Bu Blogda Ara