Sayfalar

YAYIN LİSTESİ (Bütün yazılarıma buradan erişebilirsiniz.)

15 Ekim 2019 Salı

FLASH BELLEĞİNİZE VİRÜS BULAŞMASIN (AMİN)

Biliyorum çok iddialı bir başlık oldu ama Amin'le bağladık başlığı. Bir önceki yazımda flash diskleri yazmaya karşı korumalı hale getirmeyi ve korumanın nasıl kaldıracağını anlatmıştım. Ancak kullandığım yöntem Windows işletim sistemi öncesi kullanılan, hatırlanmak dahi istenmeyen, siyah ekranı ile DOS işletim sistemi komutlarıyla olunca bazı arkadaşlarım "bu yöntem bize göre değil diğer yazını bekliyoruz" dediler. Onun için bir gün arayla bu yazıyı kaleme aldım. Bir önceki yazımda bahsettiğim yöntem kadar olmasa da hazırlamasının ve kullanımının kolay olması ayrıca işlevsel olmasından dolayı benim de tercih ettiğim bir yöntemi anlatacağım bu yazıda. Hadi başlayalım.
Flash belleklerimizi istesek de istemesek de güvenli olmadığını bilmemize rağmen (virüs kaynayan makinalara) takıyoruz. Sonra kişisel bilgisayarımıza flashımızı taktığımızda removable disk, kısayol virüsleri vb. virüslerin musallat olduğunu görünce veya dosyalarımızın hiç birini göremeyince şok yaşıyoruz. Bu yazıda bu virüslerin nasıl temizleneceğinden bahsetmeyeceğim. O ayrı bir cerrahi müdahale gerektiriyor. Ayrıca bunların nasıl temizleneceğine dair birçok yazıya ulaşabilirsiniz. Yok eğer sen güzel anlatıyorsun bir de  senden okuyalım diyorsanız yorumlarda belirtin diğer yazılarda buna da bakarız belki. Benim bugün bahsedeceğim konu önleyici tıp misali flash belleğimiz hasta olmadan ( virüs kapmadan ) ne yaparız. 

Malzemelerimiz 1 adet içi boş bir  flash bellek ve bir adet masaüstü olur dizüstü olur farketmez windows işletim sistemi yüklü bir bilgisayar. Hepsi bu kadar.
Adım 1. Bu bilgisayara çift tıklıyoruz.




Adım 2. Flash belleğimizin üzerinde sağ tuş yapıp Biçimlendir'i seçiyoruz.
Adım 3. Açılan Biçimlendir penceresinde Dosya sistemini NTFS (New Technology File System) olarak seçiyoruz. Birim etiketi kısmında flash belleğimize bir isim verip hızlı biçimlendiri seçip Başlat butonuna basıyoruz. Çıkan uyarı penceresine tamam diyerek biçimlendirmeyi başlatmış oluyoruz. Biçimlendirme işlemi bittiğinde çıkan mesajı tamam diyerek kapatıyoruz. Son olarak Kapat butonuna basarak Biçimlendirme penceresini de kapatıyoruz. 





Adım 4. Biçimlendirme işlemi bittikten sonra flash belleğimize çift tıklayıp içerisine giriyoruz. Flash belleğimizin içinde boş bir klasör oluşturuyoruz. Klasörün ismi önemli değil. Ben KORUMA ismini verdim.
Adım 5. Daha sonra oluşturduğumuz KORUMA klasörü içerisine girerek yeni bir klasör oluşturuyoruz bunun da ismi önemli değil. Ben ERHAN isimli bir klasör oluşturdum.
Adım 6. Tekrar Bu bilgisayar'a gelip Flash belleğimizin üzerinde sağ tuşa tıklayıp açılan flash menüden Özellikler'i tıklıyoruz.
Adım 7. Açılan Özellikler penceresinde Güvenlik tabında Düzenle butonuna tıklıyoruz.
Adım 8. Tam Denetim, Değiştirme ve Yazma onaylarını kaldırıyoruz. Tamam diyerek pencereyi kapatıyoruz. Alınacak olası aşağıda verdiğim uyarı mesajını da Devam diyerek geçiyoruz. En son Tamam'a basarak Özellikler penceresini kapatıyoruz.
Adım 9. Flash belleğimizde oluşturduğumuz ilk klasör (KORUMA) içerisine giriyoruz. İkinci oluşturduğumuz klasör (ERHAN) üzerinde sağ tuşa tıklayıp özellikleri seçiyoruz.
Adım 10. Açılan Özellikler penceresinde önce Güvenlik tabını seçiyoruz ardından da Düzenle butonuna tıklıyoruz. 
Adım 11. Açılan izinler penceresinde Tam denetim, Değiştirme ve Yazma kutucuklarını onaylayalım. Tamam dedikten sonra Özellikler penceresini de Tamam diyerek kapatalım.

İşlem tamamlandı.
Kısaca bu işlemler sonunda Flash belleğimiz ve içerisinde oluşturduğumuz ilk klasör (KORUMA) Tam denetime yani değiştirmeye ve yazmaya karşı korumalı hale getirildi. İlk klasörümüz (KORUMA) içerisinde oluşturduğumuz ikinci klasörde (ERHAN) ise  Tam denetim izni verilmiş oldu. Böylelikle flash belleğimiz içerisinde yalnızca ikinci klasöre (ERHAN) dosya ve klasörlerimizi kopyalayabilir, silebilir ve değiştirebiliriz.
İşlemimiz başarılı oldu mu bir deneyelim.
 Flash belleğimiz içerisine girip Sağ tuş/Yeni/Klasör üzerine gelip sol tuşa tıklayalım. Hedef klasöre erişim Engellendi mesajıyla karşılaşacaksınız. İptal deyip bu pencereden çıkalım. Görüldüğü üzere flash belleğimize yeni bir klasör oluşturamadık. Ancak ikinci oluşturduğumuz klasör içerisine yeni dosyalar ve klasörler oluşturabiliriz.


Bu ayrıca şu işe yarayacak virüs çöplüğüne dönmüş bir bilgisayara bile flash belleğimizi taksak virüs flashımıza bulaşamayacak. Öyle virüsler var ki flash belleğinizi bilgisayara takmanız bulaşması için yeterli. İlla ki içerisine girmenize gerek yok. Bu işlem sizi bunlara karşı koruyacak. İkinci klasör (ERHAN) içerisine kopyalayacağınız dosyalara ise artık siz dikkat edeceksiniz. 
Şunu da belirtmem gerekir ki bu işlemden sonra artık flash belleğinize sağ tuş gönder ile dosya aktaramayacaksınız. Flash belleğinize dosya aktarmak için önce kopyalama işlemini ardından da tam denetim izni verdiğiniz klasör içerisine girip yapıştır işlemini yapacaksınız. O kadar güzelliğin yanında bu kadarcık bir zahmet problem edilmemeli bence. Şimdilik hoşçakalın.

4 yorum:

  1. Bu adımlar da zor geldi. Daha kolay çözümler üreten program paylaşımları bekliyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlerleyen yazılarda taşınabilir aygıt güvenliği ile ilgili yazılım paylaşımı yapılabilir. Öneriniz için teşekkürler.

      Sil
  2. Teşekürler hocam ellerinize sağlık 👍

    YanıtlaSil

Bu Blogda Ara