Sayfalar

YAYIN LİSTESİ (Bütün yazılarıma buradan erişebilirsiniz.)

12 Ekim 2019 Cumartesi

FLASH BELLEK ERİŞİMİ ENGELLEME

Herkese iyi hafta sonları. Flash disklerin veri taşımada işimizi kolaylaştırmasının yanında virüslerin taşınmasında ve yayılmasında da önemli rolleri var. Ve virüslerin işlerimizi oldukça da zorlaştırdıkları dönemler oldu. Bazı bilişimci arkadaşlarım bana "korkma bu kadar virüslerden onlarla yaşamayı öğren" dese de virüslerin hayatımda olmasını hiç istemiyorum. Siz de arkadaşlarım gibi düşünüyorsanız bu yazıyı okumayıp blogdaki diğer yazılarımı okuyabilirsiniz. Yok eğer sizler de benim gibi düşünüyorsanız hadi başlayalım.
Kendi bilgisayarımızı ve flash diskimizi virüslere karşı ne kadar iyi korusak da çalışma hayatında bir çok kişi bilgisayarlarımıza, öğrenciler ise bilgisayar laboratuvarlarında bilgisayarlara virüslü flash disklerini taktıkça korunmamız zorlaşıyor. Bunun için ilk olarak, bilgisayarlarımızı flash disk erişimine programsız bir şekilde nasıl kapatıp açacağımızı anlatacağım. Bu işlemi kayıt defterinden usbstorage portunu kapatıp açarak yapacağız. Bu işlemi kayıt defterinden manuel olarak da yapabilisiniz. Ama bunun yerine aşağıda yazacağım satırları not defterinde yazıp uzantısını .reg olarak değiştirdikten sonra otomatik olarak dosyaları çalıştırarak da yapabilirsiniz.


USB Portu Kapatmak için;

Windows Registry Editor Version 5.00 [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\USBSTOR]

"Start"=dword:00000004


kırmızı renkli satırları olduğu gibi kopyalayıp not defterinde açtığımız yeni dosyaya yapıştıralım. Dosyamızı usb_port_kapat.reg ismi (herhangi bir isim de verebilirsiniz farketmez) ile kaydedelim.

USB Portu Açmak için;

Windows Registry Editor Version 5.00 [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\USBSTOR] "Start"=dword:00000003

kırmızı renkli satırları olduğu gibi kopyalayıp not defterinde açtığımız yeni dosyaya yapıştıralım. Dosyamızı usbport_ac.reg ismi (herhangi bir isim de verebilirsiniz farketmez) ile kaydedelim.

Bilmeyenler için bu işlemleri yaparken not defterinde oluşturduğumuz dosyanın uzantısını nasıl .reg olarak değiştireceğimizi anlatacağım.
Adım 1. Bu bilgisayar /Görünüm/Seçenekler/Klasör ve Arama seçeneklerini değiştir yolu izlenir.


Adım 2. Açılan Klasör Seçenekleri penceresinde Görünüm tabı açılır. "Bilinen dosya uzantıları için uzantıları gizle" seçeneğinin pasif olması sağlanır.

Adım 3. Masaüstünde boş bir alanda sağ tıklayıp Yeni / Metin Belgesi seçilir.
Adım 4. Masaüstünde oluşan Yeni Metin Belgesi.txt dosya adı usb_port_kapat.reg olarak değiştirilir.
Adım 5. Çıkan uyarı penceresinde Evet seçilir. Dosya isim ve uzantısı değiştirilmiş olur.
Adım 6. Aynı işlemler 3. adımdan itibaren usb_port_ac.reg dosyası oluşturmak için tekrarlanır.
Adım 7. Şimdi oluşturulan usb_port_kapat.reg dosyası üzerine sağ tıklanır ve düzenle seçilir.
Adım 8. Açılan dosyaya USB Portu Kapatmak için; başlığı altında verilen kırmızı renkli satırlar kopyalanıp yapıştırılır ve dosya kaydedilerek kapatılır.
Adım 9. 7. ve 8. Adımlar usb_port_ac dosyası için tekrarlanır ancak bu sefer düzenlemek için açılan dosyaya USB Portu Açmak için; başlığı altındaki kırmızı renkli satırlar kopyalanıp yapıştırılır.
Adım 10. Şimdi oluşturmuş olduğumuz usb_port_kapat.reg dosyasına çift tıklayalım. Uyarı ekranını Evet - Evet diyerek geçelim. Ardından kayıt defterine başarıyla eklenme mesajını gördükten sonra Tamam butonuna tıklıyoruz.
Bu işlemlerden sonra artık bilgisayarınıza USB portlarından takılan hiç bir storage yani yedekleme araçları (Flash disk, taşınabilir haddisk vb.) görülmeyecektir. Dolayısıyla o ünitelerden olası virüslere karşı bilgisayarınızı korumuş olacaksınız. Burada şunu da söylemek gerekir ki usb portlarınıza taktığınız bütün diğer aygıtlar çalışacaktır. Yalnızca flash disk benzeri cihazlar işlem yapamayacaktır.

Kontrolünüz dahilinde tekrar USB portlarını yedekleme cihazlarına açmak için usb_port_ac.reg dosyasını çalıtırıp ekrana gelen uyarıları Evet - Evet ve Tamam diyerek onaylamanız gerekmektedir. Hepsi bu kadar. Tariflere uyduğunuz taktirde bu işlemlerin bilgisayarınıza hiç bir zarar vermeyeceğini garanti edebilirim. Hadi deneme sırası sizde.
Bu yazı anlatımlardan dolayı biraz uzun oldu. Aslında en önemlisi usb belleklerimizi virüslere karşı nasıl koruyacağız onu anlatacaktım. Onu da diğer yazımızda anlatırım. Beni izlemeyi ihmal etmeyin lütfen. Sayfanın sol tarafında butonuna tıklayarak bunu yapabilirsiniz. Şimdilik hoşçakalın.

4 yorum:

  1. Çok karşılaşılan bir sorundur bu.Guzel bilgi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım işinize yarar. Teşekkür ederim hızlı yorumunuz için.

      Sil
  2. Usb disk koruması için yazacağınız makalede kaspersky disk security'nin aşılama özelliğini ihmal etmeyin. Taşınabilir sabit diskler için de geçerli dediğim uygulama...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kolay ve ücretsiz yöntemler anlatmayı düşünüyorum ama öneriniz için teşekkürler.

      Sil

Bu Blogda Ara