Sayfalar

YAYIN LİSTESİ (Bütün yazılarıma buradan erişebilirsiniz.)

13 Ekim 2019 Pazar

FLASH BELLEKLERİ YAZMAYA KARŞI KORUMA VE KORUMAYI KALDIRMA

İyi pazarlar arkadaşlar. Bir önceki yazımda bilgisayarlarımıza iznimiz olmadan takılan flash disk ve benzeri depolama aygıtlarının erişimini engellemeyi yani USB Port kapayıp açmayı anlatmıştım. Bugün ise flash belleklerimizi virüs ve benzeri kötü yazılımlara karşı nasıl koruyacağımızı anlatacağım. Hem de programsız ve ücretsiz bir şekilde. Konu ilginizi çektiyse hadi başlayalım.
Hatırlarsanız disketlerde yazmaya karşı koruma anahtarları vardı. Hatırlamadıysanız aşağıdaki görsel size yardımcı olabilir.
Hala SD kartlarda bu yazmaya karşı koruma anahtarı var. Bu anahtar kapalı olduğunda kartımıza herhangi bir dosya yazılamıyor ve kartımızdaki herhangi bir dosya da silinemiyor. Ancak içindeki dosyaları sadece okuyabiliyoruz.
Ama maalesef bu yazmaya karşı koruma anahtarı şuan kullandığımız flash belleklerde yok. İlk çıkan model flash belleklerde bu anahtar vardı. 

Günümüz yeni nesil flash belleklerde ve taşınabilir disklerde bu koruma işlemi genellikle yazılım ile yapılmakta.
Bu yazımızda flash belleklerimizi yazmaya karşı nasıl korumalı hale getireceğimizi anlatacağım. Böylelikle flash belleğimizi korkmadan her bilgisayara takabiliriz. Flash belleğimizi taktığımız bilgisayarda bütün dosyalarımızı aktarabiliriz/çalıştırabiliriz ancak o bilgisayardan herhangi bir şey (virüs) bizim belleğimize bulaşmaz. Ne güzel değil mi? Şimdi adım adım bu işlemi nasıl yapacağımıza geçelim.
Yazmaya Karşı Koruma Ekleme
Adım 1. Başlat simgesi üzerine sağ tıklayıp Komut İstemi (Yönetici) çalıştıralım. 
Adım 2. Karşımıza çıkacak olası pencereyi Evet diyerek geçelim.
Adım 3. Komut satırına diskpart yazıp enter'a basalım.
Adım 4. list volume komutunu çalıştırarak ekranda sürücüleri listeleyelim. Aşağıdaki ekranda flash diskinizin volume numarasına bakın. Bu listede benim flash diskimin numarası 4.
Adım 5. select volume 4 yazıp enter'a basalım. (Burada siz 4 yerine flash diskinizin volume numarasını yazacaksınız.)
Adım 6. attributes disk set readonly yazıp enter'a basalım.

Adım 7. attributes volume set readonly yazıp enter'a basalım. Bu işlemi yaptıktan sonra daha önce karşılaşmamıştım ama "Çıkarılabilir medya üzerinde bu işlem desteklenmiyor" mesjını aldım.
Adım 8. 7. işlemdeki başarısızlığı önemsemiyoruz. Yazmaya karşı korumanın aktif olup olmadığını test etmek amacıyla masaüstündeki bir dosya üzeride sağ tuşa tıklayıp gönder/flash disk dediğimde karşıma aşağıda bulunan mesaj geldi.

Bu demek oluyor ki yapmaya çalıştığımız işte başarılı olduk. Yani flash belleğimiz artık yazmaya karşı korumalı. Peki bu yazmaya karşı korumayı nasıl kaldıracağız.
Yazmaya Karşı Korumayı Kaldırma
İlk beş adım yazmaya karşı koruma eklemedeki ile aynı arkadaşlar.
Adım 6. attributes disk clear readonly yazıp enter'a basalım.
Adım7. attributes volume clear readonly yazıp enter'a basalım. Yine  "Çıkarılabilir medya üzerinde bu işlem desteklenmiyor" mesajını aldım. Ama yine bunu önemsemedim siz de önemsemeyin.
Adım 8. Yazmaya karşı korumayı kaldırdığımızı test etmek için masaüstündeki herhangi bir dosya üzerine sağ tuş tıklayıp gönder komutunu çalıştıralım.


Adım 9. Herhangi bir hata mesajı almadıysanız muhtemelen yazmaya karşı korumayı kaldırmışsınızdır. Yine de flash diskimizin içine girelim ve dosya kopalanmış mı görelim. Evet dosya kopyalanmış.

Peki bir flash  disk yazmaya karşı korumalı mı değil mi bunu nasıl anlarız. Bunun için komut satırına attributes disk yazıp enter'a basıyoruz. Çıkan satırları kontrol ediyoruz o kadar. Resimde görüldüğü gibi flash belleğimizin yazmaya karşı koruması yok.

Bu işlemi yazmaya karşı koruma hatası veren disklerinizde de deneyebilirsiniz. Bu anlattıklarını ben yapamam uzun ve zor iş diyorsanız bir sonraki yazım (Yine benzer bir konuda) sizin için daha uygun olabilir. Onun için beni lütfen takip edin. Görüş ve önerilerinizi yorum kısmına yazarsanız da mutlu olacağımı bilin. Blog sayfamı e-posta ile de takip edebilirsiniz. Şimdilik hoşçakalın.



10 yorum:

  1. Açıklamalar çok güzel. Teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  2. Çok faydalı. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  3. Güzel bir makale daha... fakat bu tip koruma yöntemleri genellikle Windows işletim sistemi ile fat fat32 ntfs biçimli formatlanmış usblerde yine windows ortamında geçerli oluyor. unix tabanlı işletim sistemlerinde verdiğiniz yöntem disk koruması sağlayamayabilir. O durumu da incelerseniz memnun oluruz.

    YanıtlaSil
  4. herkesin işine yarıyabilecek bir konu teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
  5. yöntem işe yaradı. ama sadece bu işlemi yaptığımız bilgisayarda yazma koruması geçerli oluyor. başka bir bilgisayara taktığınızda normal bir flash bellek gibi yazıp silebiliyorsunuz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. https://kiremithaneelektrikelektronik.blogspot.com/2019/10/flash-belleginize-virus-bulasmasin-amin.html yazımdaki yöntem daha çok işinize yarayabilir. Yorum için teşekkürler.

      Sil

Bu Blogda Ara